e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Κυριακή Τυφλού 2021, προεορτάζοντας Λουκά τον Ιατρό, στην Παναγούλα εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής του Τυφλού, έκτης από το Πάσχα, 6 Ιουνίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, εγένετο η αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια και ψαλλόντων υπέροχα των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Σταματίου Ζούλα, Κωνσταντίνου Μαυρία και Σπυρίδωνος Σαρατσένου. 
     Κατ' αυτή την ημέρα προεορτάστηκε η πανεύφημη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Συμφερουπόλεως της Κριμαίας. Ο κ. Ζούλας, κράτιστος θεολόγος, ομιλώντας απ' άμβωνος, ομίλησε περί των κάθε λογής Τυφλοτήτων, οι οποίες εμποδίζουν την θέα των Αθεάτων και που κατήργησε ο ο Κύριος Ιησούς, εξηγώντας πώς ο τιμώμενος Άγιος Λουκάς κατόρθωσε να νικήσει την Τυφλότητα και να βλέπει εσαεί τον Θεό, πρεσβεύοντας για την υγεία όλων ημών.
     Τέλος, εν πληθούση εκκλησία και τηρουμένων των μέτρων κατά Κορονοϊού, εψάλη το 40ήμερο Μνημόσυνο μιας εξαίρετης Ενορίτισσας και δωρεοδότριας του Ναού της Φανερωμένης μας, αείμνηστης Ιουστίνης Νικ. Μούσουρα, το γένος Μαμφρέδα, η οποία ανήκει πλέον στην Αιωνιότητα!

Κυριακή του Τυφλού 2021 στον Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας


Κυριακή του Τυφλού 2021 στον Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Κωστή.

Κυριακή του Τυφλού 2021 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Κυριακή του Τυφλού, 6 Ιουνίου 2021, έγινε στο ναΰδριο της Σχολής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του μακαριστού Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κυρού Δωροθέου, αποφοίτου της Σχολής (1917), διατελέσαντος επί μακρόν και Προέδρου της διοικούσης αυτήν Εφορείας, και του μακαριστού ιεροδιακόνου της Σχολής Δωροθέου, διακονήσαντος επί δεκατίαν και πλέον εν αυτή. 
Εκκλησιάστηκε περιορισμένος αριθμός πιστών, συμφώνως προς τα προβλεπόμενα μέτρα προς αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εδώ κι εκεί στην Ίμβρο [photos]

Με κάθε δυνατό τρόπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης γεύεται τη συναναστροφή αγαπημένων συμπατριωτών του στη γενέτειρα Ίμβρο. Εισπνέει αγάπες, αντιπροσφέρει ευλογίες! Όλοι τον συνοδεύουν: Ζώντες και Κεκοιμημένοι, Ολίγοι και Μυριάδες μες από τις ρωγμές του Χρόνου και της σκληρότητας της Ιστορίας!

Χειροτονίες Πρεσβυτέρου και Διακόνου και χειροθεσία Πνευματικού στο Σύδνεϋ

Αισθήματα μεγίστης πνευματικής χαράς και συγκινήσεως βίωσαν το πρωί του Σαββάτου, 5 Ιουνίου, οι πιστοί που εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου, στο Hurlstone Park του Σύδνεϋ. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, της οποίας προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, τελέστηκαν δύο χειροτονίες κληρικών, ενός Πρεσβυτέρου και ενός Διακόνου, ενώ ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου, π. Σταύρος Ιβανός, αξιώθηκε να λάβει το οφφίκιο του Πνευματικού.

Κυριακή του Τυφλού 2021 στο Φανάρι [video]

Σήμερα, Κυριακή του Τυφλού (6-6-2021), στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τελέστηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. Συνάμα εψάλη και η Ακολουθία των 150 Θεοφόρων Πατέρων των συγκροτησάντων την Β' Οικουμενική Σύνοδο. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: