e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Αύριο, εορτή Αγίου Πνεύματος 2021, στα Καρκαναίικα Μπανάτου


Στο πλαίσιο της εορτής του Αγίου Πνεύματος, η αυριανή Θεία Λειτουργία στην Ενορία μας, 21η Ιουνίου 2021, θα τελεσθεί στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στα Καρκαναίικα Μπανάτου, της Οικογενείας Γεωργίας χήρας Ιωάννου Καποδίστρια, μετά των τέκνων και εγγονών της, ούτως ώστε να εκκλησιασθούν εν πρώτοις οι Ενορίτες της περιοχής αυτής. 
     Σημειωτέον ότι ο γραφικός αυτός Ναός έχει να λειτουργηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019, εξαιτίας των υγειονομικών απαγορεύσεων και προφυλάξεων έναντι του φονικού Κορονοϊού. 
     Τώρα, που η κατάσταση κρίνεται καλύτερη για τον τόπο μας, ξανανοίγει εκτάκτως ο Ναός. Εννοείται, θα τηρηθούν όλα τα μέτρα πρόληψης, οι δε περισσότεροι πιστοί θα βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο, όπου θα τελεσθεί εντέλει και η Αρτοκλασία. 
     Αρχή Θείας Λειτουργίας, ώρα 8.30 το πρωί.

Πνευματοφόρα Πεντηκοστή 2021 στη Φανερωμένη Μπανάτου εν Ζακύνθω

Φωτοφόρο πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής, 20ής Ιουνίου 2021, στον μυρτοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου για την μεγάλη εορτή της επιφοιτήσεως του Αγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος, τρίτου Προσώπου της Παναγίας και Ζωοποιού Τριάδος. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος. Ομίλησε εμπνευσμένα προς τους ευάριθμους εκκλησιασθέντες ο κ. Ζούλας, διαπρεπής ρήτορας και εκπαιδευτικός.
     Μετά την θεία Λειτουργία έγινε ο καθιερωμένος Εσπερινός της Γονυκλισίας και η λιτή της Εικόνας της Αγίας Τριάδος, οι δε εκκλησιαζόμενοι, "κλίναντες τα γόνατα", έκαναν -κατά την πατροπαράδοτη συνήθεια- σταυρουδάκια από τα ευωδιαστά κλαδάκια της μερτιάς που βρίσκονταν στο δάπεδο. Εννοείται, διανεμήθηκαν σε όλους -κατά τα ειωθότα- τα λεγόμενα "ματζέτα", δηλαδή μικρές ανθοδέσμες με μυρτιά και γαρύφαλλα!  
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Κυριακή Πεντηκοστής 2021 στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]

Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 20ής Ιουνίου 2021, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά και ψαλλούσης της ιστορικής Χορωδίας της Ενορίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Πεντηκοστή 2021 στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κέρκυρας [video]


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 20 Ιουνίου 2021, στον Ναό των Αγίων Πάντων και Παναγίας της Βλαχέρνας πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πεντηκοστή 2021 στην Pretoria της South Africa [video]

Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 20ή Ιουνίου 2021, στον περίοπτο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της μεγαλουπόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, ιερουργούντος του Εφημερίου, Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Βισβίνη. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ: 

Πεντηκοστή 2021 στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας εν Κιέβω [video-photos]


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα η εορτή της Πεντηκοστής 2021 σήμερα, στον χρυσότρουλο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, προεστώτος του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Κυριακή Πεντηκοστής 2021 στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας [photos]


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας, της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών, Συνοδικός Ιεράρχης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Κυριακή Πεντηκοστής 2021 υπό τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο Drabinko στο Κίεβο [πλήρες video - photos]


 Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιέβου, στο πάρκο Yelizavetinsky. Εκεί έγινε, με κάθε επισημότητα η εόρτια θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), Ιεράρχης της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ψυχοσάββατο και Πεντηκοστή 2021 στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος,ετέλεσε την Θείαν Λειτουργίαν του Σαββάτου των Ψυχών,19ης,και της Κυριακής της Πεντηκοστής, 20ής Ιουνίου 2021, εις τους Ι. Ναούς της Επαρχίας αυτού, του Αγίου Νικολάου Χάλκης, και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου, τελέσας το προβλεπόμενον τρισάγιον των Ψυχών εν τω κοιμητηρίω της Αγίας Βαρβάρας Χάλκης,αναγνώσας δέ γονυκλινώς εν Πριγκήπω, και τας θεοπνεύστους ευχάς του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος, υπέρ ελέους ημών πάντων, των εν πολλαίς αμαρτίαις, και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εξ ημών μεταστάντων πιστών.

Κυριακή της Πεντηκοστής 2021 στη Ναύπακτο [video-photos]

Τήν Κυριακή τῆς μεγάλης Δεσποτικῆς Ἑορτῆς τῆς Πεντηκοστῆς 2021 ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, συμπαραστατούμενος ἀπό τόν Πρωτοσύγκελλο, τούς Ἐφημερίους τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ καί τούς Διακόνους.

Πατριαρχική Λειτουργία για την Πεντηκοστή 2021 στα Ιεροσόλυμα [video-photos]

Τήν Κυριακήν, 7ην /20ήν Ἰουνίου 2021, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τῆς Ἁγίας Πεντηκοστῆς.

Κατά τήν ἑορτήν ταύτην ἡ Ἐκκλησία ἀναμιμνῄσκεται μετ’ εὐχαριστίας καί δοξολογίας πρός τόν Θεόν, ὅτι τήν πεντηκοστήν ἀπό τῆς Ἀναστάσεως ἡμέραν καί δεκάτην ἀπό τῆς εἰς οὐρανούς Ἀναλήψεως Αὐτοῦ, ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός ἀπέστειλεν παρά τοῦ Πατρός εἰς τούς μαθητάς Αὐτοῦ, συνηγμένους ὄντας εἰς τό ὑπερῷον τῆς Ἁγίας Σιών τό Πνεῦμα Αὐτοῦ τό Ἅγιον, ὡς «πνοήν βιαίαν» καί «ἐν εἴδει γλωσσῶν πυρίνων», τό Ὁποῖον ἐνεδυνάμωσεν αὐτούς καί ἐφώτισε καί διηγήσαντο εἰς ξένας γλώσσας τά μεγαλεῖα τοῦ Θεοῦ εἰς τό συγκεντρωθέν πλῆθος, πρός τό ὁποῖον ἐκήρυξεν ὁ Ἀπόστολος Πέτρος καί ἐπίστευσαν καί προσετέθησαν τήν ἡμέραν ἐκείνην εἰς  τήν Ἐκκλησίαν «ψυχαί ὡσεί τρισχίλιαι», (Πράξ. 2, 41).

Εορτή Πεντηκοστής 2021 στην Μονή Οσίου Δαβίδ Ευβοίας [5ωρο video]


Πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής 2021 στην περιώνυμη Μονή του Οσίου Δαβίδ της Ευβοίας. Έγινε Ιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Καθηγουμένου, Αρχιμανδρίου Γαβριήλ Εμμανουηλίδου και ακολούθησε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας μετ' Αρτοκλασίας. Ομίλησε επίκαιρα ο Καθηγούμενος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΩΡΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Πεντηκοστή 2021 στον Άγιο Στέφανο Γεσήλκιοϊ ΚΠόλεως

Τήν Κυριακήν (Η' ἀπό τοῦ Πάσχα), 20ην Ἰουνίου τρ. μ., ἐν ᾗ τήν Ἁγίαν Πεντηκοστήν ἑορτάζομεν, ἐτελέσθη Θεία Λειτουργία, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Στεφάνου τῆς Κοινότητος Γεσήλκιοϊ. 
Ἐν συνεχείᾳ ἐτελέσθη ἡ Ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ τῆς Γονυκλισίας καί ἀνεγνώσθησαν αἱ εὐχαί, ὑπό τοῦ ὡς ἄνω Ἀρχιερέως. 
Αἱ Ἱεραί Ἀκολουθίαι ἐτελέσθησαν κεκλεισμένων τῶν θυρῶν λόγῳ τῶν περιορισμῶν διά τήν διασποράν τοῦ κορωνοϊοῦ.

Κυριακή Πεντηκοστής 2021 στην Λουσάκα της Ζάμπιας

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής, 20.6.2021, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Ιεραποστολικό Κέντρο στη Λουσάκα, τέλεσε θεία Λειτουργία τον Εσπερινό της Γονυκλισίας ,το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος της ενήλικης κατηχούμενης Δήμητρας.

Κυριακή Πεντηκοστής 2021 στην Τουλόν της Γαλλίας

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Πεντηκοστή στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Τουλόν στη Νότια Γαλλία. Προεξήρχε ο Θεοφ.  Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος συλλειτουργών μετά του Πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Παπακοσμά, του Πρεσβυτέρου Χρήστου Μομπέλα και του Διακόνου Πέτρου Doyard.

Εορτή της Πεντηκοστής 2021 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου και η Θεολογική Σχολή, τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, η Θεία Λειτουργία της εορτής της Πεντηκοστής, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Ακολούθησε, κατά την τάξιν, ο Εσπερινός της Γονυκλισίας. Έψαλε ο απόφοιτος της Σχολής, Δρ Συμεών Σολταρίδης.
Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί και την Πόλη, καθώς και προσκυνητές από την Ελλάδα. 

Κυριακή Πεντηκοστής 2021 στη Χαλκηδόνα


Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος λειτούργησε σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής 2021 , ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.  

Κυριακή Πεντηκοστής 2021 στην πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Κυριακή Πεντηκοστής 2021 στην πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης και δη στον Ναό του Αγίου Νικολάου, Ιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 4ΩΡΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Πεντηκοστή 2021 στο Φανάρι, παρόντος του πρ. Προέδρου της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο [photos]

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Πεντηκοστής, σήμερα, 20 Ιουνίου 2021, στον Πατριαρχικό Ναό, συλλειτουργούντων των Σεβ. Αρχιερέων Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Σασίμων κ. Γενναδίου, Προύσης κ. Ιωακείμ, Ιεραπόλεως κ. Αντωνίου και Παμφίλου κ. Δανιήλ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος, κατά την οποία ανέγνωσε και τις ευχές της Γονυκλισίας.

Η εορτή της Πεντηκοστής 2021 στη Σμύρνη

"Πεντηκοστήν εορτάζομεν και Αγίου Πνεύματος επιδημίαν". Στιγμιότυπα από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Πεντηκοστής (20.6.2021) και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, στον Ναό της Αγίας Φωτεινής πόλεως Σμύρνης, με ελάχιστους πιστούς λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιτίας του Covid-19. Προέστη αρχιερατικώς ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Κυριακή Πεντηκοστής 2021 στη Μητρόπολη Αξώμης

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Φρουμεντίου, φωτιστού της Αβησσυνίας, στην Αιθιοπική πρωτεύουσα Αδδίς Αμπέμπα, εορτάσθηκε η Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής.
Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ιερούργησε ο οικείος ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, ενώ συλλειτούργησε ο Πρωτοσύγκελλος Μέγας Αρχιμ. του Θρόνου κ. Χρυσόστομος Μπαρμπέρης.

Αρχιερατική Λειτουργία Πεντηκοστής 2021 και Εσπερινός Γονυκλισίας στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου [video]


Πρωί εορτής Πεντηκοστής 2021, Αρχιερατική Λειτουργία της ημέρας και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία Πεντηκοστής 2021 με Εσπερινό της Γονυκλισίας [live-photos]


Εορτή Πεντηκοστής, 20.6.2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, Ευχαριστιακή Σύναξη, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του Yani Kayakoparan:

Το πανάγιο Πνεύμα


«Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον»

Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έλουσε με ουράνιο φως τον κόσμο. 

Αποκάλυψε την Αλήθεια.

Διέλυσε το σκοτάδι και φώτισε τον άνθρωπο. Τον μεταμόρφωσε σε φως. 

Γνώρισμα πλέον του χριστιανού είναι το φως. Εκπέμπει φως με την παρουσία του, με τον λόγο του, με την ζωή του.

Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή μας είναι η βεβαιότητα της σωτηρίας, είναι η παρηγοριά μας, είναι η αφορμή επανεκκίνησης του πνευματικού μας αγώνα. 

Η χάρη του Αγίου Πνεύματος να σας συνοδεύει στην ζωή σας!

+αρχ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου