e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Η πανήγυρις του Βατοπαιδινού Μετοχίου του Αγίου Ανδρέα στον Γαλατά ΚΠόλεως

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, προέστη σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στο Ι. Βατοπαιδινό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέα, στον Γαλατά επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζει η ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως.

Στο νοσοκομείο με Covid-19 ο Ηγούμενος της Μολυβδοσκέπαστης. Θετικοί και Μοναχοί


Στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα διακομίσθηκε το πρωί της Κυριακής ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μολυβδοσκεπάστης ο οποίος ήταν θετικός στον κορονοϊό και όπως φαίνεται νοσούσε τις τελευταίες ημέρες.

Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν ακόμη δύο μοναχοί από το Μοναστήρι, που επίσης ήταν θετικοί στον Covid-19. 

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Epiruspost ο Ηγούμενος μετά τις εξετάσεις που του έγιναν κρίθηκε απαραίτητο να εισαχθεί στις κλίνες- Covid για νοσηλεία.

Η κατάσταση των δύο μοναχών ήταν καλύτερη και δεν θα παραμείνουν για νοσηλεία.

Οι υπόλοιποι μοναχοί στη Μολυβδοσκέπαστη είναι σε καραντίνα και το μοναστήρι έχει κλείσει  για το κοινό.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι τόσο ο Ηγούμενος όσο και οι μοναχοί που έχουν νοσήσει δεν είναι εμβολιασμένοι.

πηγή: epiruspost.gr

Τα Μπάσματα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα [video]

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα, 13 Δεκεμβρίου 2021, στο ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος εν Κερκύρα, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, οι λατρευτικές ακολουθίες για την εορτή του προστάτου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος, με τα λεγόμενα "Μπάσματα", την μικρή περιφορά εντός του Ναού και την επανατοποθέτηση του σεπτού Σκηνώματος στην λάρνακα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τον Πρωθυπουργό σήμερα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο [+photos]


Ἐξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θά ἤθελα νά ἐκφράσω τήν ἱκανοποίηση τόσον τῶν ἀδελφῶν Ἀρχιερέων, τῶν μελῶν τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὅσον καί ἐμοῦ προσωπικῶς γιά τήν ἄμεση ἀνταπόκρισή σας στήν πρόσκλησή μας.
Ἡ παρουσία σας ἐδῶ σήμερα δέν ἔχει τυπική σημασία ἀλλά εἶναι συμβολική, μέ τό θεολογικό νόημα τοῦ ὅρου σύμβολο. Ἀπό τήν ἐπίσκεψή σας σήμερα, αὐτό σημαίνεται καί συμπεραίνεται. Ἡ μεταξύ μας ἤδη ὑπάρχουσα ἐπικοινωνία ἐπιβεβαιώνει τήν ἀναγνώριση τῆς ἀνάγκης τῆς συνέχειας καί τῆς ἐξελίξεως τῶν μεταξύ μας σχέσεων, τῶν Σχέσεων Ἐκκλησίας-Πολιτείας.

Πρωθυπουργός στη ΔΙΣ: Ζήτησε την αύξηση του εμβολιασμού και την τήρηση των μέτρων από τους ιεράρχες

Σύμφωνα με το κοινό δελτίο Τύπου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κοινή διαπίστωση του πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επίσης αναγνωρίσθηκε η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού. «Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας» τονίζεται. 

Συγχαρητήριο Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε, σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2021, το ακόλουθο θερμό συγχαρητήριο μήνυμα προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Νίκο Ανδρουλάκη:

Εξοχώτατε,

Εις το Φανάρι με πολλήν χαράν και ικανοποίησιν επληροφορήθημεν την εκλογήν σας ως νέου Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. και σπεύδομεν να σας συγχαρώμεν εγκαρδίως και να σας ευχηθώμεν μακράν και αγλαόκαρπον προεδρικήν θητείαν, επ' αγαθώ της παρατάξεώς σας και του πολιτικού βίου της Ελλάδος και ευημερία του προσφιλούς Ελληνικού λαού.

Καλά Χριστούγεννα, ευλογημένον και αίσιον κατά πάντα το Νέον Έτος.

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ανακοίνωση Μητροπόλεως Αιτωλίας για την τυφλή αδελφή του Μητροπολίτη Κοσμά, θύμα Covid-19


Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, «με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως και στενοχωρίας»αναγγέλλει με ανακοίνωσή της «την κοίμηση της κατά σάρκα αδελφής του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, μακαριστής Ελένης Παπαχρήστου». 

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης, συνεχίζει: 

Covid-19: Έχασε τη μάχη η αδελφή του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Έχασε τη μάχη για τη ζωή η αδελφή του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, που είχε παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση μετά από νόσησή της απο την Covid 19.

H 75χρονη γυναίκα είχε μεταφερθεί στις 2 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο του Αγρινίου, μια μέρα μετά τον αδελφό της. Ήταν ανεμβολίαστη και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και διέμενε μαζί με τον Σεβασμιώτατο, στην οικία τους, στο Αγρίνιο.

Η κατάσταση της Ελένης Παπαχρήστου είχε παρουσιάσει επιδείνωση αλλά επειδή ήταν εξαιρετικά ασταθής, οι ιατροί δεν συνιστούσαν τη μεταφορά της σε ΜΕΘ Covid όμορου νοσοκομείου.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

πηγή: agriniopress.gr

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ 1920. ΤΑ ΔΙΑΜΕΙΦΘΕΝΤΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ

Γεώργιος Τσέτσης, Μέγας  Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Ευσεβάστως και εκ βάθους καρδίας ευχαριστώ την Υμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα διά την πρόφρονα πρόσκληση να συμμετάσχω στην Ημερίδα αυτή, παρουσιάζοντας συνάμα και μια ομιλία σχετικά με την περιώνυμη Συνοδική Εγκύκλιο του 1920, της οποίας  εορτάζουμε σήμερα την εκατονταετία.

            Λυπούμαι διότι λόγω προβλημάτων υγείας, αδυνατώ να ταξιδεύσω για να ευρίσκομαι στο πλευρό Σας και εν μέσω όσων συμμετέχουν στην οφειλετική αυτή εκδήλωση. Ωστόσον, ευχαρίστως αποστέλλω την αιτηθείσα ομιλία, η οποία, τρόπον τινά, επέχει τόπον  εισαγωγής στο κύριο θέμα της Ημερίδος. Βασίζεται, κυρίως,  σε Πρακτικά συνεδριών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, σε πληροφορίες και σχόλια τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επίσημο περιοδικό του Πατριαρχείου «Εκκλησιαστική Αλήθεια» κατά τα έτη 1919, 1920 και 1921, ως και σε πραγματείες και άρθρα που είχαν δει το φως της δημοσιότητος την εποχή εκείνη.

Οἱ ἐκκλησιολογικές διαστάσεις τῆς Συνοδικῆς Ἐγκυκλίου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τοῦ 1920[1] 100 χρόνια μετά

Γρηγορίου Λαρεντζάκη, Καθηγητοῦ τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Graz, Ἄρχοντος Μεγάλου Πρωτονοταρίου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου


Παναγιώτατε Δέσποτα!

Ἀποτελεῖ ἰδιαίτερη τιμή καί μοῦ προξενεῖ ἰδιαίτερη χαρά ἡ πρόσκληση αὐτή νά εἶμαι ὁμιλητής εἰς τούς ἱερούς καί σεβαστούς χώρους τοῦ Σεπτοῦ μας Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἐνώπιον τῆς σεπτῆς Παναγιότητός Σας, τοῦ Πρώτου τῆς Ὀρθοδοξίας καί γιά ἕνα τόσο σοβαρό θέμα γιά τήν προφητική Ἐγκύκλιο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τοῦ 1920.

Αυστραλίας Μακάριος: «Δεν μπορεί να υπάρξει Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο»

«Εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε ιστορία δυο χιλιάδων χρόνων. Αν μέσα σε αυτά τα δύο χιλιάδες χρόνια, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είχε Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα έπρεπε να το δημιουργήσει. Γιατί δε θα μπορούσε να προχωρήσει αλλιώς. Δεν μπορώ να διανοηθώ την Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν μπορεί να υπάρξει! Παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται, παρά τις φωνές, τις κρύες και παγερές του βορρά, τις φωνές τις αλλόκοτες, τις φωνές της εκκοσμικεύσεως, δεν μπορεί να υπάρξει Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς τον πρώτο της Ορθοδοξίας που είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης».