e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Η κανονική εισβολή της Μόσχας στην Αλεξάνδρεια

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Μία  Ορθόδοξη Εκκλησία, το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε ενέργειες ανίερες, αντιεκκλησιαστικές και αντιορθόδοξες δημιουργώντας την «Πατριαρχική Εξαρχία της Αφρικής» σε περιοχές που ανήκουν κανονικά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία η πράξη αυτή ονομάζεται «εισπήδηση» και σημαίνει την οποιαδήποτε εκκλησιαστική πράξη σε χώρο ποιμαντικής δικαιοδοσίας άλλου, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλισθεί σχετική άδεια ή έγκριση. Η εισπήδηση δεν επιτρέπεται, όπως επιτάσσει ο δεύτερος κανόνας της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο οποίος αναφέρει ότι, οι επίσκοποι «ταις υπερορίαις εκκλησίαις μη επιέναι, μηδέ συγχέειν τας εκκλησίας».

Στην περίπτωση της απόφασης της Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας που λήφθηκε στην συνεδρία την 29ης Δεκεμβρίου 2021 για την δημιουργία δύο επισκοπών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, δεν πρόκειται απλά για εισπήδηση αλλά για κανονική εισβολή και κατοχή.

Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της νέας αυτής εκκλησιαστικής δομής στην Αφρική, Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, προαναγγέλλει την ανέγερση καθεδρικού ναού στο Κάιρο, όπου προφανώς θα είναι η έδρα της μίας επισκοπής και την ίδρυση άλλης έδρας στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου ήδη υπάρχει ρωσική ενορία από το 1999 και αποτελεί ολοκληρωμένη υποδομή για την ίδρυση της έδρας της επισκοπής με καθεδρικό ναό, ενώ προβλέπεται η ανέγερση και άλλων ρώσικων ναών στις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Ως αφορμή για αυτή τους την ενέργεια παρουσιάζουν την υποβολή αιτήματος 102 ιερέων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για να υπαχθούν υπό το Ωμόφορο του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, με το πρόσχημα ότι αντιτίθενται στην ενέργεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

 Όπως μας πληροφορεί ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος πρόκειται για κληρικούς οι οποίοι υπάγονται σε κάποιες παρατάξεις παλαιοημερολογητών που έχουν κατέβει στην Αφρική εδώ και χρόνια και έχουν στήσει Εκκλησιαστικές κοινότητες και «Μοναστήρια» με όσους κληρικούς, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, έχουν απομακρυνθεί από τις τάξεις του ιερού κλήρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και οι οποίοι τώρα βρίσκουν την ευκαιρία να αποκτήσουν κανονικότητα με την υπαγωγή τους στην Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία όπως προαναγγέλει ο «Υπουργός Εξωτερικών» της Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων θα προχωρήσει στην καταπάτηση και άλλων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών με το πρόσχημα ότι αναγνώρισαν την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Ρωσίας προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Με πρωτοβουλία του Πατριαρχείου Μόσχας δημιουργήθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής (OCA), την οποία αναγνώρισε από το 1970 ως Αυτοκέφαλη. Οπότε δεν πρέπει να μας ξενίζει η τωρινή ενέργεια με την δημιουργία «Πατριαρχικής Εξαρχίας» στην Αφρική. Αντιθέτως πρέπει να περιμένουμε ακόμη χειρότερα.

Κύριος στόχος βεβαίως όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε δικαιοδοσίες του οποίου η Μόσχα θα συστήσει παράλληλες εκκλησιαστικές δομές. Θα κυριαρχήσει κοντολογίς η λογική του «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε». Με την χρήση κοσμικής και οικονομικής δύναμης η άλλοτε εμπερίστατη Ρωσική Εκκλησία ενεργεί ως κοσμοκράτειρα, χωρίς να σέβεται και να υπολογίζει τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, τις οποίες όπως φαίνεται επηρεασμένη από το καθεστώς της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) τις θεωρεί, στην καλύτερη περίπτωση, παραρτήματά της. Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει την εκκλησιολογική αντίληψη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα σύμφωνα με την οποία «η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία που ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως, είναι απλώς μια «Ομοσπονδία» τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών επικεφαλής της οποίας δεν βρίσκεται καμιά υπεροχική Αρχή». Επομένως ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ή εκείνος που διαθέτει υπεροχή στη δύναμη κάνει ό,τι του γουστάρει.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ουδείς εξ όσων στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει οξύ άδικο και επικριτικό λόγο εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου υποστηρίζοντας το Πατριαρχείο Μόσχας, δεν έχουν αρθρώσει ούτε μία λέξη για τα όσα στρεβλά, ανίερα και ανορθόδοξα πράττει και λέγει το τελευταίο πενθήμερο η Ρώσικη Εκκλησία. Τι συμβαίνει; Τους τελείωσε το χαρτί, το μελάνι ή έχουν πάθει αφωνία; Τι περιμένουν αλήθεια;

Η Εκκλησία της Ρωσίας ανέκαθεν εμφάνιζε τον εαυτόν της αδικημένο για να δικαιολογεί τις κατά καιρούς εκτροπές της. Έχει καταφέρει να είναι το «χαϊδεμένο παιδί» κάποιων Ορθοδόξων Εκκλησιών και όχι μόνο. Καιρός να παραμερίσουμε το πέπλο και να δούμε το πραγματικό της πρόσωπο.

Το Πατριαρχείο Μόσχας καταφέρνει με διάφορους τρόπους να επιβάλει τα «θέλω» του. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: