e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Πατριαρχικός Εσπερινός στο Φανάρι προς τιμήν του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου [live]


Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022, απόγευμα 

Πατριαρχική Χοροστασία στον Πατριαρχικό Ναό κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού, επί τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.
Στον σολέα του Πατριαρχικού Ναού έχουν τεθεί για προσκύνημα από τους πιστούς τα ιερά λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, τα οποία, μαζί με τα λείψανα του επίσης Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, επεστράφησαν στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως από την Ρώμη στις 27 Νοεμβρίου 2004. 
Ήταν μια ευλογημένη απόφαση του αοιδίμου Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β΄, μετά από σχετικό αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τα ιερά λείψανα εκόμισε από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη ο διάδοχος των δύο Αγίων Ιεραρχών, ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.  Βαρθολομαίος.
 
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου 
Ποίημα Μητροπολίτου Πέργης Εὐαγγέλου Γαλάνη 
«Τὸν τάφον σου Σωτήρ...» ἦχος α΄ 

Ὁ μύστης τοῦ Θεοῦ καὶ δογμάτων ὁ κῆρυξ 
Γρηγόριος ὁ νοῦς, θεολογίας τὸ κλέος, 
Ἰδοὺ παραγίγνεται, ὡς παρήγορον Σκήνωμα, 
συμπολίτης γάρ, ἀπὸ αἰώνων ὑπάρχων 
καὶ φθεγγόμενος, πρὸ τοῦ ἰδίου Συνθρόνου, 
ὡς θεῖον θησαύρισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: