e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Στόχος της Εκκλησίας της Μόσχας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το Φανάρι

 03 Μαρτίου 2022

Επιμέλεια: Θεόδωρος Καλμούκος | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε ζωντανά την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στο «CNN Türk» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και για τη θρησκευτική της διάσταση, ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως το Φανάρι και ο ίδιος έχουν γίνει στόχος κακότητας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είπε χαρακτηριστικά πως «θα επιθυμούσαμε η Ρωσική Εκκλησία να μην έδειχνε τόση επιθετικότητα προς το Πατριαρχείο μας και προς εμένα προσωπικά, αλλά να δεχόταν την κανονική μας ενέργεια» αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Υπογραμμίζεται πως είναι η πρώτη συνέντευξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον πόλεμο του Πούτιν σε βάρος της Ουκρανίας, για την οποία είπε στον δημοσιογράφο Serdar Korucu, πως «κατ’ αρχήν δεν κάνω ζωντανές συνεντεύξεις, αλλά επειδή πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο θέμα το οποίο ενδιαφέρει ολόκληρη την ανθρωπότητα αποδέχθηκα το αίτημά σας».

Για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ζελένσκι, ο Πατριάρχης είπε πως «ο Ουκρανός Πρόεδρος μου ζήτησε να προσευχηθούμε ακόμη περισσότερο και πιο έντονα για να επικρατήσει η ειρήνη και παράλληλα με ευχαρίστησε για τη στήριξή μας».

Ο Πατριάρχης τόνισε πως «ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αδίκησε τον εαυτό του και τη χώρα του. Εισπράττει την αντίδραση όλου του κόσμου» και συμπλήρωσε πως «με τον πόλεμο που έκανε δίχασε τους Ορθοδόξους».

Είπε ακόμα, πως «όλος ο κόσμος είναι εναντίον της Ρωσίας και η απόσταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μεγαλώνει. Μπαίνουμε έτσι σε μία νέα περίοδο ψυχρού πολέμου που θα φέρει και θρησκευτικό διχασμό».

Αναφορικά με την χορήγηση της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας είπε πως «εμείς ως Πατριαρχείο καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου εδώ και 30 χρόνια. Πάντα δίναμε μεγάλη σημασία στην Πανορθόδοξη ενότητα. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Πήραμε τις αποφάσεις μας λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες ανάγκες και τις σύγχρονες συνθήκες. Το Πατριαρχείο μας εργάστηκε πολύ σκληρά για την ενότητα. Όλα πήγαιναν πολύ καλά μέχρι το 2016. Η Κωνσταντινούπολη ήταν πάντα στην πρώτη θέση στην Ορθόδοξη ιεραρχία. Η Μόσχα βρίσκεται στην 5η θέση. Προσπάθησαν να μας μειώσουν. Δεν φοβόμαστε».

Υπογράμμισε πως «δώσαμε στην ανεξάρτητη χώρα της Ουκρανίας μια ανεξάρτητη Εκκλησία. Υπό τις σημερινές συνθήκες βλέπουμε ότι το Πατριαρχείο μας ενήργησε πολύ νωρίς και κάναμε πολύ καλή δουλειά. Αναστατώσαμε τους Ρώσους αδελφούς μας αλλά η Αυτοκεφαλία έπρεπε να δοθεί γιατί η Ουκρανία το άξιζε. Τώρα βέβαια βλέπουμε ότι ορισμένοι Ουκρανοί κληρικοί δεν θέλουν να μνημονεύουν το όνομα του Ρώσου Πατριάρχη κ. Κυρίλλου». Συμπλήρωσε πως «τον βλέπουν ως τον θρησκευτικό ηγέτη της εχθρικής χώρας και σταδιακά απομακρύνονται από αυτή την Εκκλησία και προσχωρούν στη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία».

Ο Πατριάρχης ολοκλήρωσε τη συνέντευξη με τη διαβεβαίωση πως «το Πατριαρχείο ως θρησκευτικός θεσμός πάντοτε ήταν υπέρ της ειρήνης και της ενότητας και το ίδιο θα συνεχίζουμε να κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: