e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Πάσχα 2022 στη Λουσάκα, Ζάμπια

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου μας "Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος", ακούστηκε τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου στα βάθη της Αφρικής για να σηματοδοτήσει την κατάλυση του Άδου και την καταδίκη της ανθρώπινης φύσης στην αθανασία.
    Σε παραδοσιακή κατάνυξη εορτάστηκε το Ορθόδοξο Πάσχα στη Ζάμπια. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ τα μέλη της Παροικίας μας παρευρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στη Λουσάκα για την Αναστάσιμη Ακολουθία και τη Θεία Κοινωνία. Στη συνέχεια, σε κλίμα εορταστικό μετέβησαν όλοι στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο για το παραδοσιακό αυγολέμονο.
    Την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι έγινε ο Εσπερινός της Αγάπης και η ευλογία των αυγών και των παραδοσιακών εδεσμάτων των Ουκρανών και των Ρώσων στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας. Εν συνεχεία, εορτάστηκε ελληνοπρεπώς το παραδοσιακό μας Πάσχα με τη συμμετοχή της ελληνικής παροικίας και άλλων εθνικοτήτων, όπως Ρώσοι, Σέρβοι, Ουκρανοί, Ζαμπιανοί σε ένα φιλόξενο περιβάλλον. 
    Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ Ιωάννης μετέφερε τις αναστάσιμες ευχές της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β' και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους. Θερμές ευχές απηύθυνε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Λουσάκα κ. Μιχαήλ Κρούπνικ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γεώργιος Λιακόπουλος. Το φετινό Πάσχα διεξήχθη σε πασχαλινό ελληνικό οικογενειακό περιβάλλον.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: