e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Προπαγάνδα για αιματηρή προβοκάτσια στο Άγιο Όρος κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

Το τελευταίο διάστημα πήραν διαστάσεις στον τύπο φήμες πως επίκειται δήθεν μαζική δίωξη μοναχών ρωσικής καταγωγής από το Άγιο Όρος.

Μια από τις πρώτες πηγές δημιουργίας αυτών των φημών εντοπίζεται σε βίντεο του Διονύση Μακρή (εφημερίδα "Στύλος Ορθοδοξίας"), που αναρτήθηκε πριν από περίπου 15 μέρες. Το θέμα της αναγκαίας και δίκαιης εκκένωσης κτηρίων της Μονής Εσφιγμένου από εξωεκκλησιακά άτομα συνδέεται με το ψευδές και άδικο σενάριο μαζικής απέλασης κανονικών αγιορειτών μοναχών ρωσικής καταγωγής.

Ο Μακρής λέει πως οι πηγές του τού είπαν πως ετοιμάζεται επεισόδιο προβοκάτσιας κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο τέλος Μαΐου. Ως παράδειγμα - λέει - θα χτυπηθεί ο Πατριάρχης, ως προβοκάτσια, για να δοθεί αφορμή να πουν πως το χτύπημα το έκαναν οι Ρώσοι, ώστε να εκκενωθεί η Μονή Εσφιγμένου από καταληψίες και ταυτόχρονα να εκδιωχθούν όλοι οι μοναχοί ρωσικής καταγωγής από το Άγιο Όρος. Λέει μάλιστα πως το χτύπημα θα γίνει από την ανατολική πλευρά του Όρους, ώστε οι επιτιθέμενοι να διαφύγουν στο ανοικτό πέλαγος.

Λέει επίσης πως αν γίνει απόπειρα εκκένωσης κτηρίων της Μονής Εσφιγμένου από καταληψίες, θα χυθεί αίμα. Προειδοποιεί την κυβέρνηση της Ελλάδος για συνέπειες. Απειλεί πως, αν εκκενωθεί το Άγιο Όρος από ταραξίες, θα γίνουν στην Ελλάδα επεισόδια.

Από ποιον πήρε αυτές τις πληροφορίες ο κ. Μακρής; Τι εθνικότητας ήταν ο πληροφοριοδότης του;

Το βίντεό του έχει δεκάδες χιλιάδες θεάσεις. Αναλόγως και τα άρθρα αυτού και άλλων παρόμοιων αρθρογράφων.

Από την μία κάποιοι λένε να μην δίνουμε σημασία σε πρόσωπα αμφίβολης αξιοπιστίας, που ο λόγος τους δεν εκπέμπει σοβαρότητα. Από την άλλη είναι γνωστή η τακτική της διασποράς προπαγάνδας μέσω τέτοιου είδους προσώπων, που απευθύνονται στο θυμικό και διαφεύγουν της προσοχής των αρχών και των λογικών ανθρώπων. Όμως, τα μηνύματα αυτών επηρεάζουν ανθρώπους, που κινούνται με το θυμικό δυστυχώς και όχι με την λογική. Και όπως έχει αποδειχθεί προσφάτως, αυτοί είναι αρκετοί.

Κάποιοι δημοσιογράφοι-αναλυτές του πολέμου στην Ουκρανία, λένε πως οι ρωσικές υπηρεσίες, πριν προβούν σε μια προβοκάτσια, διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες πως ο αντίπαλός τους ετοιμάζει προβοκάτσια.

Επειδή:

- δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση

- δεν μας περισσεύει κανείς μοναχός στο Άγιο Όρος για να τραυματιστεί σε μια τέτοια ενδεχόμενη προβοκάτσια  

- δεν έχουμε ενημερωθεί, αν ο Μακρής κατέθεσε στοιχεία στις αρμόδιες αρχές

- δεν έχουμε ακούσει να τον έχει καλέσει ο εισαγγελέας

- πρέπει να εντοπίζονται οι πηγές της ενδεχόμενης παραπληροφόρησης ονομαστικά και όχι όλοι να καλύπτονται από την φράση «σύμφωνα με φήμες στον τύπο»,

για όλους αυτούς τους λόγους,

αναδημοσιεύουμε τις πληροφορίες, ώστε οι αρχές να διαφυλάξουν την ειρήνη στο Άγιο Όρος, και ιδιαιτέρως κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι ετοιμάζουν επίθεση-προβοκάτσια, την οποία θα αποδώσουν ψευδώς σε άλλους.

Δεν γνωρίζουμε αν είναι απλά μια απόπειρα εκφοβισμού, για να ακυρωθεί η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος, ώστε να αποξενωθεί από αυτό.

Δεν γνωρίζουμε αν απλά είναι μια απόπειρα διατάραξης της ησυχίας και της ειρήνης του Αγίου Όρους.

Δεν γνωρίζουμε αν απλά είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί κλίμα αποτροπής εκκένωσης τού κατειλημμένου κτηρίου μας από εξωεκκλησιαστικούς μη-αγιορείτες καταληψίες, μέλη της «Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος».

Επειδή εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλα τα παραπάνω, ελπίζουμε ο εισαγγελέας να καλέσει τον Διονύση Μακρή να καταθέσει τις πληροφορίες του και τις πηγές του, ώστε να αξιολογηθούν και να αποτραπεί η αιματοχυσία που περιγράφει.

αρχιμ. Βαρθολομαίος

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου


Δεν υπάρχουν σχόλια: