e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Ιστορική μέρα για την ουκρανική Ενορία-Κοινότητα του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω στο Σύδνεϋ

Αισθήματα βαθιάς συγκινήσεως κυρίευσαν τις καρδιές των μελών της ουκρανικής ορθόδοξης Ενορίας – Κοινότητας του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, καθώς υποδέχθηκαν για πρώτη φορά τον Ποιμενάρχη τους, Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, μετά την ένταξή τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου επισφραγίστηκε ένα γεγονός με ιστορικό χαρακτήρα – η επίσημη ένταξη της πρώτης εν Αυστραλία ουκρανικής Ενορίας-Κοινότητας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Το ιστορικό αυτό γεγονός εορτάστηκε πνευματικά και ευχαριστιακά με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβ. κ. Μακαρίου, σε μια ημέρα, μάλιστα, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμάει τους Αγίους 318 Πατέρες της Α΄  Οικουμενικής Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στη χρονική αυτή σύμπτωση, έκανε λόγο για ιδιαίτερη ευλογία από τον Θεό και υπενθύμισε ότι όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης, η οποία συνεκλήθη στη Νίκαια της Βιθυνίας, είχαν ως αποστολή να προασπίσουν την ενότητα της Εκκλησίας έναντι των διαφόρων αιρέσεων και δοκιμασιών που κατά καιρούς την ταλάνιζαν.

Ακολούθως, απευθύνθηκε στον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας, π. Σάββα Πιζάνια, και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στην επίτευξη της ενότητας και της κανονικής κοινωνίας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Του μετέφερε δε την ικανοποίηση και τις πατρικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ επισήμανε ότι η Μητέρα Εκκλησία επιδιώκει πάντοτε να αγκαλιάζει τα παιδιά της και να φροντίζει για τις ανάγκες τους, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται τόσο με τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όσο και με την υπαγωγή των ουκρανικών Ενοριών και Κοινοτήτων της πέμπτης ηπείρου στη δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος, αφού εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ενορία του Αγίου Σάββα θα προοδεύσει πνευματικά και θα ευημερήσει, δεν παρέλειψε να εστιάσει και σε ένα ζήτημα το οποίο επισκίαζε τη χαρά και τον ενθουσιασμό για την ιστορική αυτή ημέρα για την Ενορία και την τοπική Εκκλησία. Ο λόγος για τον άδικο και σκληρό πόλεμο, ο οποίος μαίνεται ακόμη στην Ουκρανία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, έχει εξαναγκάσει εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχει μετατρέψει ολόκληρες πόλεις σε ερείπια. Κάνοντας λόγο για «απόλυτα παράλογη ματαιότητα ενός πολύ πονηρού και αμαρτωλού σχεδίου», ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ακλόνητη υποστήριξή του προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και ευχήθηκε ο ελεήμων Θεός «να βάλει τέλος σε αυτήν την τρέλα και να αποκαταστήσει την ειρήνη». Παρότρυνε δε όλους να καταφύγουν στη θερμή προσευχή, ακολουθώντας και το παράδειγμα του προστάτη της Ενορίας τους, Αγίου Σάββα, με την προσδοκία η ειρήνη και η ενότητα να επικρατήσουν και να συντρίψουν το διάχυτο κακό στην πάσχουσα Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι κατά τη Θεία Λειτουργία ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο πολιτειακός Βουλευτής, κ. Steve Kamper, η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: