e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Οι Άγιοι Πάντες εορτάστηκαν λαμπρά στο Α΄ Κοιμητήριο Πύργου Ηλείας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και μεγάλη προσέλευση πιστών, εορτάστηκε η Σύναξη των Αγίων Πάντων, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Α΄ Κοιμητηρίου Πύργου.
Την παραμονή της εορτής Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, κατά τον Αναστάσιμο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλία Παπαγγελή και τους Αιδεσ. π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Γρηγόριο Πάπαρη π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο και π. Παναγιώτη Κλουκίνα. Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Θεοφιλέστατος κήρυξε τον Θείον Λόγον, αναφερόμενος στην σημασία της εορτής που είναι μία από τις σπουδαιότερες της Εκκλησίας μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι η σφραγίδα της εορταστικής αυτής της Εκκλησιαστικής περιόδου, διότι μας παρουσιάζει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος τους Αγίους Πάντες, τα κοσμήματα αλλά και το καύχημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Την κυρία ημέρα της εορτής Κυριακή 19 Ιουνίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον, πλαισιούμενος από τους ευλαβείς Ιερείς π. Ηλία Παπαγγελή π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου και π. Ρωμανό Καββαθά. Τα Ιερά ψαλσίματα απέδωσαν υπέροχα οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες του Ναού Μαρίνος Ηλιόπουλος και Μιχαήλ Ηλιόπουλος.
Οι Άγιοι είναι οι αληθινά σοφοί, διότι η σοφία τους δεν είναι εκ του κόσμου, αλλά από το Θεό, απορρέει από το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος! Ο Παράκλητος, το Πνεύμα της αληθείας βρίσκεται στην Εκκλησία, από την αγία ημέρα της Πεντηκοστής και «οδηγεί εις πάσαν την αλήθειαν». Οι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ζουν αιώνια και αμείβονται πλουσιοπάροχα από τον Κύριο. Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος όρισε να τιμάμε τους Αγίους, και επειδή εκτός από τους γνωστούς Αγίους, υπάρχουν και πολλοί άγνωστοι σε εμάς που ο Θεός μόνο τους γνωρίζει, γι' αυτό την Κυριακή αυτή τιμάμε όλους τους Αγίους, γνωστούς και αγνώστους, μετά την εορτή του Αγίου Πνεύματος, γιατί οι Άγιοι ακριβώς είναι οι εύχυμοι καρποί Του! Είναι δηλαδή η τρανή και θαυμαστή απόδειξη του έργου της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Εκκλησίας, που μας παρουσιάζει όσους αγαθά αγίασε το Πνεύμα το Άγιον κατά την κάθοδό του, στον κόσμο κατά την ημέρα της Πεντηκοστής.
Τιμούμε αυτή την Κυριακή όλους τους Αγίους της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης τους Αγίους Προφήτες, οι οποίοι προανήγγειλαν την έλευση του Σωτήρος Χριστού και οι οποίοι οδήγησαν «εἰς ὁδὸν θεογνωσίας», όσους ευρίσκονταν εις την πλάνη. Τιμάμε επίσης τους Αγίους Αποστόλους του Κυρίου μας οι όποιοι είδαν, άκουσαν, θεώρησαν τον ίδιο τον Κύριο και οι οποίοι ευαγγελίσθηκαν με την εντολή του Κυρίου, καθώς επίσης με την χάρη του Παρακλήτου και κήρυξαν την αλήθεια ότι ένας είναι ο Χριστός ο αληθινός Θεός, ο οποίος έγινε άνθρωπος για την δική μας σωτηρία και πως μία είναι η Αγία μας Εκκλησία μέσα στην οποία και μόνο σωζόμαστε διότι σωτηρία εκτός Εκκλησίας δεν υφίσταται. Ακόμη μακαρίζομαι τους Αγίους Μάρτυρες, τους Ομολογητές, τους Οσίους, τους Ιεράρχες, τους Διδασκάλους, εορτάζουμε όσους αγίασε το Άγιο Πνεύμα, τους Προπάτορες και Πατριάρχες, τους Προφήτες και Ιερούς Αποστόλους, τους Μάρτυρες και τους Ιεράρχες, τους Ιερομάρτυρες και Οσιομάρτυρες, τους Όσιους και Δίκαιους και όλες γενικά τις άγιες Γυναίκες και τους υπόλοιπους ανώνυμους Αγίους, αλλά και όλους εκείνους που αξιώθηκαν να επισφραγίσουν την μαρτυρία τους, με το ίδιο τους το Αίμα και την Ομολογία τους!
Οι Άγιοι Πάντες είναι (πρέπει να είναι) τα πρότυπά μας και να βαδίζουμε στα ίχνη τους, για να είναι η πορεία μας ασφαλής. Ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς μας συμβουλεύει: «Ζήτησε να εύρεις τον εαυτόν σου μέσα εις τους “Βίους των Αγίων”, θα τον εύρεις οπωσδήποτε μέσα εις αυτούς. Η καλύτερη τιμή προς αυτούς είναι η μίμηση από μέρους μας. Μιμούμενοι τους αγίους μιμούμαστε το Χριστό, τον Οποίο εκείνοι μιμήθηκαν. Ακολουθώντας τα ίχνη τους, ακολουθούμε το Χριστό, τον Οποίο εκείνοι ακολούθησαν. Ας γίνουν λοιπόν οι φίλοι μας, οι δικοί μας άνθρωποι, οι δάσκαλοί μας, οι αρωγοί στη ζωή μας!
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.















Δεν υπάρχουν σχόλια: