e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Οι Ορθόδοξοι του Maputo Μοζαμβίκης τίμησαν τους εξοντωθέντες Ποντίους και Μικρασιάτες

Μαπούτο Μοζαμβίκης, Κυριακή 5 Ιουνίου 2022. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών από τον τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης, Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη.

Ο κ. Ιωάννης, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ευλόγησε τους άρτους για την εορτή της Αναλήψεως κι εν συνεχεία τέλεσε το 40ήμερο μνημόσυνο του αείμνηστου αδελφού Ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτη Δράμας, Παύλου και εν Πόντω, Μικράς Ασίας εξοντωθέντων χριστιανικών πληθυσμών.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης περιστράφηκε γύρω από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή ως απόγονος Ποντίων:
"Μας ζητούν να λησμονήσουμε, να λησμονήσουμε τι; 2700 χρόνια ιστορίας ελληνικού πολιτισμού; Είναι υποχρέωση κάθε απόδημου Έλληνα να γίνει αρωγός για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής όπως έκαναν οι Αρμένιοι οι Εβραίοι οι Ρουαντινοί και άλλοι.

Και σαν φωτεινό παράδειγμα έχουμε τις κοινότητες των Ελλήνων της διασποράς, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση της πατρίδας μας, να καταδικαστεί κάθε προσπάθεια άρνησής της, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Να αναγνωρισθεί η σημασία της μνήμης και της μάθησης από τέτοια σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία της ανθρωπότητας για να εξασφαλιστεί ότι τα εν λόγω εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν.

Σας προσκαλώ και παρακαλώ να αναλάβουμε εμείς οι απόδημοι πρωτοβουλίες και να γίνουμε πρεσβευτές αυτής της ευγενούς ιδέας, το οφείλουμε στην ιστορία μας, το χρωστάμε στον εαυτό μας."
Εν συνεχεία ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα στην επισκοπική κατοικία.












Δεν υπάρχουν σχόλια: