e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Η εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, Σωτηρίου [photos]


Μετά την οσιακή κοίμηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 και ώρα 4:15 π.μ. στην Σεούλ, η σορός του κεκοιμημένου μεταφέρθηκε, κατά την επιθυμία Του, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Gapyeong.

Στο ταπεινό κελί του Σεβασμιωτάτου, ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος με τους Κορεάτες ιερείς π. Αντώνιο Woo και π. Ιερεμία Cho τακτοποίησαν το σώμα, σύμφωνα με το μοναχικό τυπικό, και το ενέδυσαν με το αντερί και το εξώρασο. Ο αείμνηστος στην γραπτή διαθήκη Του είχε ορίσει να φέρει κατά την εξόδιο Ακολουθία Του μόνον επιτραχήλιο και ωμόφορο, τα οποία φορούσε στις καθημερινές Ακολουθίες της Ιεράς Μονής, κατά τις οποίες εκτελούσε χρέη εφημερίου, και το ξύλινο εγκόλπιό Του.

Μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας η σορός του κεκοιμημένου πνευματικού Πατέρα μας μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Μονής και τελέστηκε το πρώτο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής Του. Αμέσως μετά άρχισε η ανάγνωση των ιερών ευαγγελίων υπό των ιερέων και των λαϊκών, όλη την ημέρα και όλη την νύχτα μέχρι την επομένη το πρωί, όταν άρχισε η Ακολουθία του Όρθρου του Ψυχοσάββατου. Πολύ συγκινητική ήταν η προθυμία των Κορεατών πιστών να διαβάζουν εκ περιτροπής τα ευαγγελικά αναγνώσματα συγκινημένοι μέχρι δακρύων.

Το πρωί του ψυχοσάββατου, μετά την τέλεση του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία του πολύκαυστου Σεβασμιωτάτου κυρού Σωτηρίου με την συμμετοχή όλων των κληρικών της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας και διακοσίων περίπου πιστών σε ατμόσφαιρα έντονης χαρμολύπης. Ομιλίες δεν έγιναν γιατί ο αοίδιμος ρητώς είχε δηλώσει στην διαθήκη Του να μην εκφωνηθούν. Αντί ομιλιών ο Μητροπολίτης Κορέας διάβασε το κάτωθι γράμμα του Σεβασμιωτάτου, με τις πνευματικές συμβουλές Του προς τις μοναχές, γραμμένο ήδη από το έτος 2009:

Πρὸς τὶς ἀγαπητὲς Ἀδελφὲς

τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Μεταμορφώσεως Καπυόνγκ.

Κατὰ τὴν ἡμέραν τῆς ἁγίας Πεντηκοστῆς ὅταν γονατιστοὶ ἀναπέμπομε τὶς θεόπνευστες Εὐχές, μεταξὺ ἄλλων, λέμε πρὸς τὸν μέγαν καὶ αἰώνιον, ἅγιον καὶ φιλάνθρωπον Θεόν: «Συνέγειρον καὶ τὰ σώματα ἡμῶν ἐν ἡμέρᾳ, ᾗ ὥρισας, κατὰ τὰς ἁγίας σου καὶ ἀψευδεῖς ἐπαγγελίας. Οὐκ ἔστιν οὖν, Κύριε, τοῖς δούλοις Σου θάνατος, ἐκδημούντων ἡμῶν ἀπὸ τοῦ σώματος, καὶ πρὸ Σὲ τὸν Θεὸν ἐνδημούντων, ἀλλὰ μετάστασις ἀπὸ τῶν λυπηροτέρων ἐπὶ τὰ χρηστότερα καὶ θυμηδέστερα, καὶ ἀνάπαυσις καὶ χαρά».

Σᾶς παρακαλῶ καλές μου ἀδελφὲς μὲ αὐτὴν τὴν πίστιν καὶ μὲ αὐτὰ τὰ αἰσθήματα νὰ ἀντιμετωπίσετε τὸν φαινομενικὸν χωρισμόν μας ἀφοῦ μὲ τὶς ἀμοιβαῖες προσευχές μας δὲν θὰ παύσουμε ὡς μέλη τῆς ἁγίας μας Ἐκκλησίας νὰ διατηροῦμε τὴν πνευματικὴν κοινωνίαν μεταξύ μας. Ἔτσι θὰ ἀποδείξετε καὶ στοὺς ἄλλους ὅτι αὐτὰ ποὺ διαβάζετε στὴν ἁγία Γραφὴ καὶ στὰ λειτουργικὰ βιβλία τῆς Ἐκκλησίας τὰ πιστεύετε καὶ τὰ τηρεῖτε στὴ ζωή σας.

Γιὰ μία ἀκόμη φορὰ δεχθῆτε τὴν ἐξ ὅλης καρδίας εὐγνωμοσύνη μου γιὰ τὴν πολλή σας ἀγάπη, τοὺς κόπους καὶ πόνους σας καὶ ὅλα ὅσα κάνατε, κάνετε καὶ θὰ κάνετε μέχρι τέλους πρὸς χάριν μου.

Νὲ ἔχετε πάντοτε πλούσια τὴν εὐλογία τοῦ Κυρίου μας.

+ π. Σωτήριος

Δευτέρα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, 8 Ἰουνίου 2009.

Η ταφή του αλήστου μνήμης Σεβασμιωτάτου πατρός Σωτηρίου έγινε στον τάφο, τον οποίο ο ίδιος είχε προετοιμάσει από ετών στον προαύλιο χώρο της Μονής, μέσα σε διάχυτη αναστάσιμη ατμόσφαιρα, ψάλλοντας όλος ο λαός αδιάκοπα το «Χριστός Ανέστη» στα κορεατικά. Μετά την ταφή προσφέρθηκε η μακαρία προς όλους τους συμμετέχοντες. Αιωνία Αυτού η μνήμη και ας έχουμε όλοι την ευχή Του.

Φωτογραφίες

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: