e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος με επιστολή διαμαρτυρίας στον Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα


Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, απέστειλε επιστολή στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα, σχετικά με τις καταγγελίες κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίες αποστέλλονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Πολωνική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Παρατίθεται η επιστολή του Μακαριωτάτου:
Μακαριώτατο Μητροπολίτη
Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας ΣΑΒΒΑ
Προκαθήμενο της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας
Μακαριώτατε!
Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, απευθύνομαι σε εσάς σε σχέση με τις καταγγελίες που οι κληρικοί της Εκκλησίας σας στέλνουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Όπως γνωρίζετε, με βάση τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις αποφάσεις της Ενωτικής Συνόδου στην Αγία Σοφία του Κιέβου στις 15 Δεκεμβρίου 2018, καθώς και τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο για το Αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας της 6ης Ιανουαρίου 2019, δημιουργήθηκε κανονικά στην Ουκρανία και αναγνωρίστηκε ως αυτοκέφαλη η Αδελφή Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είναι η 15η στη σειρά στα Δίπτυχα της Εκκλησίας. Η ιεραρχία και ο κλήρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας έχουν αναμφισβήτητη κανονική Ιερωσύνη.
Επομένως, δεν βλέπουμε καμία κανονική βάση, εκτός από υποκειμενική προκατάληψη, η οποία θα μας εμπόδιζε να καθιερώσουμε μια κανονική ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των Τοπικών μας Εκκλησιών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει από την Πολωνική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε απάντηση στις ειρηνικές επιστολές που έχουμε αποστείλει, ούτε προτάσεις για διάλογο με σκοπό την αποσαφήνιση όλων των ζητημάτων που έχουν προκύψει και συνεχίζουν να προκύπτουν αμοιβαία.
Η ατυχής αυτή κατάσταση επιδεινώθηκε σε σχέση με την προκατειλημμένη στάση ενός σημαντικού μέρους του κλήρου της Εκκλησίας σας απέναντι στους κληρικούς και τους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βρεθούν ως πρόσφυγες στην Πολωνία, ξεφεύγοντας από τα δεινά και τις απειλές του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Με πόνο λαμβάνουμε στοιχεία για πολυάριθμα παραδείγματα του πώς οι ιεράρχες και ο κλήρος της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας όχι μόνο αρνούνται τη συλλειτουργία με τους ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά τους αρνούνται ακόμη και τη Θεία Κοινωνία, αντιμετωπίζοντάς τους ως μη χριστιανούς.
Έτσι, όντας "διωκόμενοι σε έναν τόπο πηγαίνουν σε έναν άλλο" (πρβλ. Ματθ. 10:23) και βρίσκουν αδελφική βοήθεια, υποστήριξη και κατανόηση στην Καθολική Εκκλησία, η οποία τους παραχωρεί χώρο για λατρεία και εκκλησιαστικές δραστηριότητες.
Ως εκ τούτου, μας είναι απολύτως ακατανόητα τα παράπονα από την πλευρά των ιεραρχών και των κληρικών της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με τις επαφές των κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με την Καθολική Εκκλησία. Εάν εσείς, Μακαριώτατε, ή ο κλήρος της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχετε κάτι να μας ρωτήσετε, είμαστε έτοιμοι για αδελφικό διάλογο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι μια αυτοκέφαλη τοπική Εκκλησία, όχι μέρος ή δομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως εκ τούτου, όλα τα ερωτήματα που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας παρακαλούμε να τα απευθύνετε σε εμάς.
Ως τοπική Αδελφή Εκκλησία, τιμούμε και σεβόμαστε την κανονική τάξη και τα δικαιώματα της Αγιωτάτης Εκκλησίας σας.
Ως εκ τούτου, τονίζουμε ότι η εκκλησιαστική δραστηριότητα που ασκούν οι ιερείς μας σε προσωρινή βάση μεταξύ των Ουκρανών προσφύγων γίνεται κατ' ανάγκην, διότι η Αγιωτάτη Εκκλησία σας δεν τους έχει προσφέρει και δεν προτείνει άλλον τρόπο για την ικανοποίηση των πνευματικών τους αναγκών.
Μακαριώτατε!
Η τοπική μας Εκκλησία και εγώ προσωπικά είμαστε ανοιχτοί σε αδελφικό εποικοδομητικό διάλογο και στην αναζήτηση λύσεων σε όλα τα ζητήματα. Αναμένουμε την ίδια ανοικτή διάθεση και από την Πολωνική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σας διαβεβαιώνω για τις προσευχές μου.
Με αγάπη εν Χριστώ
Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος
Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: