e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Θάσος: Πώς η Εκκλησία της Ουκρανίας μετέδωσε το Συλλείτουργο των τριών Προκαθημένων [95 photos]

4 вересня 2022 року в храмі на честь Успіння Богородиці на о. Тасос (Греція) відбулася урочиста Божественна літургія, яку очолили Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій, Його Блаженство Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім та Його Блаженство Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Предстоятелям співслужили ієрархи та клірики Вселенського Патріархату, Церкви Греції, а також Православної Церкви України – митрополит Вінницький і Барський Симеон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, протоієрей Василь Лило (Київська єпархія) та протодиякон Владислав Демченко (Вінницько-Барська єпархія). За богослужінням молилися інші ієрархи і духовенство трьох Церков. Серед запрошених почесних гостей був присутній Генеральний консул України в м. Салоніки Вадим Саблук.

Перед початком літургії в Успенському храмі Тасоса Блаженнійший Митрополит Епіфаній, як почесний духовний гість, очолив служіння недільної Утрені.

Наприкінці богослужіння, яке тривало чотири години та транслювалося у ефірі грецького телебачення, Предстоятель Православної Церкви України звернувся до Вселенського Патріарха, до Архієпископа Афінського і всієї Еллади, до митрополита Філіпп, Неаполя і Тасоса і до всіх присутніх зі словом, в якому подякував за радість свідчення єдності Церкви Христової, що стверджена була нині у Таїнстві Євхаристії. Повний текст слова українською і грецькою мовами публікується за цим посиланням.

Також про радість, яку місцевій громаді принесли своїм візитом і богослужінням Предстоятелі Церков, сказав у вітальному слові митрополит Стефан. Прославлення Собору Тасоських святих, очолене Вселенським Патріархом та Предстоятелями Церкви Греції і Православної Церкви України, увійде в історію митрополії, початок якої поклав апостол Павло, вперше ступивши тут на землю Європейського континенту.

До співслужителів та всіх присутніх звернувся Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій. Значну частину свого слова він присвятив Україні, знову засудивши несправедливу і жорстоку війну, яку Росія безпідставно розв’язала і веде проти нашої держави. Також Патріарх піддав критиці тих, хто продовжує ширити розділення і сумніви серед православних попри ясні, тверді, послідові та канонічно обґрунтовані рішення Вселенського Патріархату щодо церковних питань в Україні.

На завершення історичного богослужіння за грецькою традицією Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, як особливо почесний духовний гість, роздав антидор усім богомольцям.

Програма другого дня візиту продовжиться заходами, які відбудуться ввечері у неділю.

Протягом двох днів візиту Блаженнійший владика також мав окремі двосторонні зустрічі зі Вселенським Патріархом Варфоломієм та Архієпископом Афінським і всієї Еллади Ієронімом, під час яких серед інших тем обговорювалися питання протидії російській агресії та осудження глави РПЦ Кирила Гундяєва за підтримку злочинів кремлівської влади проти українського народу і поширення єретичної етнофілетичної ідеології «русского міра».

Патріарх Варфоломій та Архієпископ Ієронім засвідчили непохитність підтримки українського народу загалом і Православної Церкви України зокрема в час випробувань і страждань через війну, яку Росія веде проти України.

Пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: