e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Α΄ Χαιρετισμοί 2022 στη Χαλκηδόνα

Στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ κατά την Ακολουθία της Α' Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς μετά το πέρας της Ακολουθίας, στην οποία παρέστησαν Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου καθώς και ο γνωστός Ποινικολόγος των Αθηνών κ. Αθανάσιος Κεχαγιόγλου. 

Πολιορκημένο Κίεβο: Η κατά παράδοσιν ανάγνωση του κατά Ματθαίον Θείου Πάθους από τον Προκαθήμενο Επιφάνιο [video-photos]

ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟ ΚΙΕΒΟ. Απόγευμα Παρασκευής της Α΄ Εβδομάδος της Τεσσαρακοστής, ήτοι την 11η Μαρτίου 2022, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, στον Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ των χρυσών τρούλων, τέλεσε το λεγόμενο "Μικρό Δείπνο και το Πάθος", με την ανάγνωση του Ευαγγελίου του Πάθους από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ματθαίο, συνεπικουρούμενος από παρεπιδημούντες Ιεράρχες και Αδελφούς της Μονής.

Αυστραλίας Μακάριος: «Η Παναγία να γίνει μόνιμος φίλος και σύντροφος όλων μας»

Κοντά στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο της νοτιοανατολικής Κουινσλάνδης βρίσκεται από την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Α΄ Χαιρετισμοί 2022 στη Φανερωμένη Βανάτου


Βράδυ Παρασκευής, 11ης Μαρτίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, εψάλη η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα. Τον ιερουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος παππούς και εγγονός. Ομίλησε κατάλληλα απ' άμβωνος οκ. Ζούλας.

Α΄ Χαιρετισμοί 2022 στον Ναό του Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 11ης Μαρτίου 2022, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, εψάλησαν οι Α΄ Χαιρετισμοί προς την Θεομήτορα υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, ψαλλόντων δε των μελών της ευφρόσυνης Χορωδίας της Ενορίας, υπό την διεύθυνση του Χοράρχου κ. Ιωάννου Καρύδη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: 

Α΄ Χαιρετισμοί 2022 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή Α' Εβδομάδος των Νηστειών, 11 Μαρτίου 2022, η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μετά της Α' Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Α΄ Χαιρετισμοί 2022 στον Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου


Βράδυ Παρασκευής, 11ης Μαρτίου 2022, στον Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου, υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Χαραλάμπους Κυπριώτη. Εκτέθηκε για προσκύνημα μια σπιτική Παναγία, μέσα σε χρυσοξυλόγλυπτη θήκη, έργο 16ου αιώνα, η οποία δωρήθηκε στην Ενορία.

Συνομιλία συμπαράστασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου με τον Κιέβου Επιφάνιο

Στις 11 Μαρτίου 2022, ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β' κάλεσε τον Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο για να εκφράσει την υποστήριξή του στην Εκκλησία της Ελλάδος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία.

Α΄ Χαιρετισμοί 2022 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου


Βράδυ Παρασκευής, 11ης Μαρτίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, η Ακολουθυία των Α΄ Χαιρετισμών, υπό του Εφημερίου, Μ. Οικονόμου Διονυσίου Τσουκαλά, ομιλήσαντος δε απ' άμβωνος του Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Λυκογιάννη, Ιεροκήρυκος Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Γιαννόπουλος]

Α΄ Χαιρετισμοί 2022 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω [video-photos]


Απόγευμα Παρασκευής, 11ης Μαρτίου 2022, στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, εψάλη η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών.
[Βίντεο-φωτογραφίες: Ημέρα Ζακύνθου]

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε τις θερμές ευχές της Εξοχ. Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, σήμερα, Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, με την ευκαιρία της επικείμενης εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας. 

Ο Παναγιώτατος και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συζήτησαν για τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία και για τα δεινά που υφίσταται ο Ουκρανικός λαός, ευχόμενοι σύντομα να επικρατήσει και πάλι η πολυπόθητη ειρήνη σε αυτή την σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα. 

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την κυρία Πρόεδρο για το συνεχές ενδιαφέρον της για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και της αντευχήθηκε τα βέλτιστα, ζητώντας της να μεταφέρει προς τον ευσεβή ελληνικό λαό τις πατρικές ευχές και την Πατριαρχική του ευλογία.

"Χαίρε σοφών υπερβαίνουσα γνώσιν, χαίρε πιστών καταυγάζουσα φρένας"

“Ο άνθρωπος φύσει ορέγεται του ειδέναι”. Ο λόγος του φιλοσόφου είναι σημάδι της δωρεάς που λάβαμε οι άνθρωποι από τον Θεό, να αναζητούμε την γνώση για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, αλλά και για το σύμπαν, όπως επίσης και για τον συνάνθρωπο και για τον εαυτό μας. Η γνώση, επειδή είναι κατεξοχήν ίδιον του νου μας, δηλαδή του εντός μας ανθρώπου, δεν εμποδίζεται από εξωτερικούς περιορισμούς. Ό,τι κι αν κάνουν βασιλείς και ηγεμόνες, άρχοντες λαών, κοινοτήτων και ομάδων, η γνώση μένει σ’ αυτόν που την αναζητεί, καθώς είναι συνδεδεμένη με την ελευθερία. 

Α΄ Χαιρετισμοί προς την Παναγία 2022 στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό [video]


Οι Α΄ Χαιρετισμοί προς την Παναγία εψάλησαν απόψε, 11 Μαρτίου 2022 στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, χοροστατούντος από του Παραθρονίου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ουκρανικό: Άκρα του τάφου σιωπή

«Την σκότωσα επειδή την αγαπούσα»

Πολλές φορές μετά από μια γυναικτονία ακούμε τον φονιά να λέει:

«Την σκότωσα επειδή την αγαπούσα. Δεν έδειχνε να με θέλει πολύ. Την κτυπούσα όταν με νευρίαζε. Την είχα προειδοποιήσει να μην με νευριάζει, διότι χάνω την ψυχραιμία μου. Μετά έφυγε από κοντά μου και ζούσε μόνη και ανεξάρτητη. Πήγαινα να την δω και μου έλεγε να φύγω, διότι έλεγε πως την ενοχλούσα. Τώρα τελευταία όμως άρχισε να μιλάει με κάποιον άλλον άνδρα. Δεν το άντεξα. Θόλωσε το μυαλό μου και την σκότωσα».

Σε μια τέτοια περίπτωση ξεσηκώνονται άπαντες. Όλοι καταδικάζουν τον φονιά και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της γυναικός να ζήσει μόνη της ή με κάποιον άλλον άνδρα που δεν θα την κτυπά. Όλοι υπερασπίζονται το δικαίωμα της γυναίκας να ζει με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Πολλοί καταδικάζουν την «πατριαρχία». Οι δικαιωματιστές βγαίνουν στο δρόμο. Οι ιερωμένοι μιλούν για την αμαρτία του φόνου.

Πολιορκημένο Κίεβο: Προηγιασμένη Λειτουργία από τον Προκαθήμενο Κιέβου Επιφάνιο [video-photos]


Πρωί Παρασκευής Α΄ των Νηστειών, 11 Μαρτίου 2022, στο πολιορκημένο Κίεβο και δη στην καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ετελέσθη Θεία Λειτουργία τνω Προηγιασμένων Δώρων, προεστώτος του οικείου Προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

16η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο Κώστας Ονισένκο μεταδίδει τα νεότερα [video]

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, 16η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο μεταδίδει από το εκεί μυστικό καταφύγιό του τα νεότερα περί της ξεδιάντροπης εισβολής της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, αναλύοντάς τα, με τον δικό του άμεσο τρόπο. 

Παρακολουθείστε ακολούθως την σχετική μετάδοση:

Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία για μαθητές του Γυμνασίου Βανάτου


Πρωί Παρασκευής Α΄ εβδομάδας των Νηστειών, 11ης Μαρτίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων των κ.κ. Δημητρίου Παπαδάτου και Σταματίου Ζούλα. 
    Σημειωτέον ότι ο κ. Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας και εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Βανάτου, σε συνεννόηση με την Διεύθυνση και τον Σύλλογο Καθηγητών του εν λόγω σχολείου, ρύθμισε τα πράγματα ούτως ώστε, σταδιακά και κατά τις Παρασκευές της Μεγάλης Σαρακοστής, να εκκλησιασθούν διαφορετικά τμήματα μαθητών, δεδομένου ότι πέρασε ήδη πολύς καιρός από τότε που τα παιδιά εκκλησιάζονταν ελεύθερα, δίχως την σκιά της Πανδημίας. 
    Τα τελετουργικά της Προηγιασμένης Λειτουργίας εξήγησε στους μαθητές, με τρόπο γλαφυρό και εύληπτο, ο κ. Ζούλας.

Προηγιασμένη Παρασκευής Α΄ Νηστειών 2022 στο Φανάρι [video]


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: