e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Χωρίς χρήμα...

«Η ιατρική επιστήμη προσφέρει αδύναμη ανακούφιση στην πάσχουσα ανθρώπινη φύση, την υποκείμενη στον θάνατο. Μόνο ο Χριστός, ο αληθινός ιατρός, ήρθε να μας χαρίσει την σωτηρία, χωρίς φάρμακα, χωρίς αμοιβή». Αυτή ήταν η διδασκαλία που άκουσε μία από τις μεγαλύτερες μορφές της χριστιανικής παράδοσης, ο άγιος Παντελεήμων, ιατρός, ανάργυρος και ιαματικός, ο οποίος εορτάζεται στις 27 Ιουλίου. Την διδαχή την έλαβε από έναν ταπεινό ηλικιωμένο ιερέα, τον άγιο Ερμόλαο. Και πορεύθηκε στην ζωή του γιατρεύοντας, χωρίς να λαμβάνει χρήματα, με μόνη του προσδοκία από τους θεραπευμένους να ανοίξουν την καρδιά τους στην πίστη του Χριστού.

Αφιέρωμα του περιοδικού "Οδοιπορικό" στον μακαριστό Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτήριο τον από Κορέας

Παρακάτω θα βρείτε το τελευταίο τεύχος από το "Οδοιπορικό", το περιοδικό του Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Πισιδίας (του από Κορέας) κυρού Σωτηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Σωτηρίου Τράμπα στην Σεούλ της Κορέας

Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, τελέστηκε μετά θείας Λειτουργίας το 40νθήμερο Μνημόσυνο του αειμνήστου πρώτου Μητροπολίτου Κορέας κυρού Σωτηρίου στον καθεδρικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Σεούλ.

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στον Πύργο Ηλείας

Η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία έχει να επιδείξει «νέφος μαρτύρων», ανδρών και γυναικών, νέων και γερόντων, ευγενών και ασήμων, πλουσίων και φτωχών, ελευθέρων και δούλων. Είναι οι καλλίμαχοι εκείνοι Μάρτυρες, οι οποίοι κλήθηκαν από τις περιστάσεις, να δώσουν τη μαρτυρία τους για τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα  Ιησού Χριστό, ως τον μοναδικό Λυτρωτή του ανθρωπίνου γένους! Τη μαρτυρία τους αυτή επισφράγισαν με απίστευτες ταλαιπωρίες και μαρτύρια καθώς επίσης με το αίμα τους και εν τέλει με την ίδια τους τη ζωή.  Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι διδάσκαλοι της ευσεβείας, νοητοί οδοδείκτες, οι οποίοι δείχνουν σ' εμάς τον τρόπο και τον δρόμο προς την εν Χριστώ ζωή. Είναι φώτα, που φωτίζουν και παρηγορούν την ζωή μας. Οι δε εορτές των αγίων μας δεν αποτελούν κοσμικές πραγματικότητες, αλλά βαθιά πνευματικά και Εκκλησιαστικά γεγονότα. Ένα τέτοιο εύοσμο άνθος της αρχαίας Εκκλησίας είναι και ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός του οποίου η ετήσια ιερή μνήμη εορτάστηκε με την δέουσα ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια, στον φερώνυμο και περίβλεπτο Ιερό Ναό στην πόλη του Πύργου, το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου 2022. 

Αρχιερατική Λειτουργία για τον Άγιο Παντελεήμονα στο Χουρχουλίδι Ζακύνθου


Πρωί Τετάρτης, 27ης Ιουλίου 2022, τιμώντας την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου της μικρής Ενορίας Χουρχουλίδι Ζακύνθου, όπου υπάρχει Εικόνισμα του τιμωμένου Αγίου, εις ανάμνησιν προσεισμικού Ναού. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.

Η εορτή του Αγ. Παντελεήμονος στη Μητρόπολη Ναυκράτιδος. Ονομαστήρια Μητροπολίτου

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου της Ι. Μητροπόλεως Ναυκράτιδος, στην συνοικία Camp Cesar Αλεξανδρείας, τελέσθηκε το πρωί της 27ης Ιουλίου 2022, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ.Παντελεήμονος, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην πανηγυρίζουσα Ενορία Αγίου Παντελεήμονος στη Μελβούρνη

Μέσα σε εόρτιο πανηγυρικό κλίμα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού στον φερώνυμο ελληνορθόδοξο Ναό, ο οποίος βρίσκεται στο προάστιο Dandenong της Μελβούρνης. Των διήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων της ιεράς πανηγύρεως προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους ανθρώπους της Ενορίας ήδη από τον πρώτο καιρό μετά την άφιξή του στην πέμπτη ήπειρο, προ της πανδημίας, ωστόσο, που κατέστησε ανέφικτη την παρουσία του σε προηγούμενη πανήγυρη.