e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Μονή Υψενής Ρόδου: Ο Εσπερινός των Εγκαινίων του Ναού Οσίου Μελετίου, δομήτορος της Μονής [video]

Εσπέρας της Παρασκευής, 14ης Οκτωβρίου 2022, στην περιώνυμη Μονή Παναγίας της Υψενής. 

Εκεί έλαβε χώραν η τελετή του καταμερισμού των ιερών Λειψάνων (Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Κυρίλλου του Λουκάρεως Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής), ακολούθως δε ο πανηγυρικός πολυΑρχιερατικός Εσπερινός για τα πολυαναμενόμενα Εγκαίνια του νεόδμητου μεγαλοπρεπούς Ναού του Οσίου Μελετίου του εν Υψενή, δομήτορος της εν λόγω Μονής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, συμπροσευχομένων δε πολλών Ιεραρχών, προσκαλεσθέντων από τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο. 

Η Καθηγουμένη, Γερόντισσα Μαριάμ, και η περί αυτήν Αδελφότητα των Μοναζουσών είχαν κάνει παν δυνατόν για την ευπρέπεια του χώρου και την δοχή του πλήθους προσκυνητών, Κληρικών και Λαϊκών εκ περάτων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΙ ΘΑΡΡΙ:

Η ταινία «Η Ζωή μετά τη Ζωή: Οι Ρωμιοί της Πόλης» [video]

Η «Ζωή μετά τη Ζωή» είναι η ιστορία του ιστορικού πληθυσμού των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις των μελών της ελληνικής κοινότητας. Η λανθάνουσα δύναμη των κρατικών διώξεων μέσα στην ιστορία – επαχθείς φόροι και καταναγκαστική εργασία στις θρησκευτικές μειονότητες, το Πογκρόμ του 1955 και οι απελάσεις Ελλήνων του 1964 – διαμορφώνουν τις σκληρές μνήμες των μελών της κοινότητας. Η ταινία αναφέρεται στο τι σημαίνει να ζεις με το παρελθόν στο παρόν και πώς οι άνθρωποι κάνουν την ειρήνη, την νέα ελπίδα τους.

Οι Ουκρανοί ΚΠόλεως σε Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Τζιβαλίου

Την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, χοροστατούντος του Επόπτου, Θεοφιλ. Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού.

Επιτέλους, βροχή και στον τόπο μας!


Φωτο-αποτυπώσεις: π. Π. Κ.. Βανάτο Ζακύνθου, 14.10.2022, 6 μ.μ.

Στο Σύδνεϋ ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών για την Α΄ Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη

Στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας αφίχθη την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ο οποίος θα παραστεί και θα ομιλήσει στην πρώτη Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη (18-19 Οκτωβρίου 2022), εκπροσωπώντας τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο.

Θεία Λειτουργία για τους γυμνασιόπαιδες του Κολλεγίου Αγίου Ιωάννου Preston

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, οι μαθητές του Γυμνασίου του Ελληνορθοδόξου Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννου Preston συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Αρχιεπισκοπικό Ναό «Άξιον Εστί», στο Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας, επί τη λήξει της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Λείψανα Αγ. Λουκά του Ιατρού στην πανήγυρι Αγ. Ματρώνης Νέας Ερυθραίας


Η δραστήρια Ενορία της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της μνήμης της Αγίας Ματρώνης, θα υποδεχθεί Λείψανα του λαοφίλητου Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, εκ της Ι. Μητροπόλεως Αργολίδος, προς αγιασμό των πιστών της Ενορίας και της περιοχής.

Έτσι, καθ' όλο το διάστημα της παραμονής των Λειψάνων, από 19 Οκτωβρίου, οπότε θα γίνει η υποδοχή Τους, έως τις 26 του μηνός, θα υπάρξουν συνεχείς λειτουργικές - λατρευτικές ευκαιρίες, με κεντρική το διήμερο της μνήμης της Αγίας Ματρώνης.

Λεπτομέρειες στο Πρόγραμμα που ακολουθεί:

Ανακοινωθέν Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Αγγλικανών και Ορθοδόξων

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ καὶ μὲ τὴν εὐλογία καὶ τὴν καθοδήγηση τῶν Ἐκκλησιῶν μας, η Διεθνὴς Ἐπιτροπὴ γιὰ τὸν Θεολογικὸ Διάλογο Ἀγγλικανῶν - Ὀρθοδόξων συνῆλθε στὴν Ἀθήνα ἀπὸ τὶς 7 ἕως τὶς 14 Ὀκτωβρίου 2022, φιλοξενούμενη ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, στὸ Διορθόδοξο Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Πεντέλης.