e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

20 χρόνια χωρίς τον π. Νικηφόρο Κάρδαρη, τον Ζακύνθιο | Αρχιερατικό Μνημόσυνο στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού


20 χρόνια πέρασαν ήδη από την κοίμηση του ζακυνθίου Αρχιμανδρίτου Νικηφόρου Κάρδαρη, ο οποίος υπηρετούσε επί σειρά ετών στον Ναό Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού, το δε 2002 μετέστη στην Αιωνιότητα, αφήνοντας αγαθή μνήμη αγαθού και φιλοπρόοδου Ιερέως μεταξύ των αδελφών και συλλειτουργών του, κυρίως όμως μεταξύ των Ενοριτών του.

Εσπέρια Κυρίας των Αγγέλων στη Φανερωμένη εν Βανάτω Ζακύνθου για τα Εισόδιά Της στον Ναό


Δειλινό Κυριακής, 20ής Νοεμβρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, γνωστού ως Ναού της Φανερωμένης Βανάτου, ολίγοι πιστοί κατόρθωσαν να εκκλησιασθούν, εξαιτίας της θυελλώδους βροχής, που ενέσκηψε στην περιοχή. 
Τον Εσπερινό της "Μισοσπορίτισσας" ή "Κυρίας των Αγγέλων" και την Αρτοκλασία έκανε ο Μέγας Οικονόμος Ιωάννης Ρένεσης, ενώ έψαλαν ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο κ. Σταμάτιος Ζούλας.

Ἀρχιερατικὸ Συλλείτουργο στὴν Σερβικὴ Ἐνορία Ἁγίου Νικολάου Σέγκεντ Οὑγγαρίας

Τὴν Κυριακή, 20ὴ Νοεμβρίου 2022, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Αὐστρίας καὶ 'Ἔξαρχος Οὑγγαρίας κ. Ἀρσένιος συνοδευόμενος ἀπὸ τὸν Θεοφ. Ἐπίσκοπο Ἀπαμείας κ. Παΐσιο, τὸν Πρεσβύτερο π. Ἰωσὴφ Ötvös καὶ τὸν Ἀρχιδιάκονο π. Μάξιμο Rugyko, μετέβησαν στὸ Σέγκεντ τῆς Οὑγγαρίας, προσκεκλημένοι τοῦ Θεοφ. Ἐπισκόπου Βουδινίου κ. Λουκιανοῦ, προκειμένου νὰ συμμετέχουν σὲ πανηγυρικὴ Θεία Λειτουργία ἐπὶ τῇ λήξει τοῦ Α΄ παγκοσμίου πολέμου, νὰ τιμήσουν τὴν μνήμη τῶν πεσόντων ἀλλὰ καὶ νὰ δεηθοῦν ὑπὲρ ἀναπαύσεως τοῦ πρὸ διετίας κοιμηθέντος μακαριστοῦ Πατριάρχου Σερβίας κυροῦ Εἰρηναίου.

Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ε.έ. ιερούργησε κατόπιν προσκλήσεως και με την κανονική αδεία του Σεβ. Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού στον Καθεδρικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

"Προς εκκλησιασμόν" με την δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην πεντηκοστή τρίτη εκπομπή προσκεκλημένη η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου, Μαργαρίτα Κυρ. Στασινού. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο κατά παράδοσιν εσπέριος Όρθρος των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πισκοπή πόλεως του Τζάντε

Εψάλη απόψε, 20ή Νοεμβρίου 2022 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, στην πόλη του νησιού μας, κατά το ισχύον τυπικό της κατά Ζάκυνθον Εκκλησίας, αφ' εσπέρας ο Όρθρος της εορτής των Εισοδίων της Παρθένου Μαρίας. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. 
     Κατά την Ακολουθία πρωτακούστηκε για φέτος το "Χριστός γεννάται, δοξάσατε..." (δηλαδή οι Καταβασίες των Χριστουγέννων). Από εκείνη μάλιστα τη στιγμή οι πιστοί αλληλοεύχονται "Με το καλό τα Χριστούγεννα"! 
     Κάμποσοι "αντεταδόροι" (δηλαδή, τηρητές των τοπικών εθίμων) παρέστησαν, τηρώντας το έθιμο του πρώτου (από τους τέσσερις) αφ' εσπέρας Όρθρου στην "Πισκοπή" του Τζάντε. Σημειωτέον ότι οι άλλοι τρεις Όρθροι, οι οποίοι θα ψαλούν αφ' εσπέρας είναι: του Αγίου Νικολάου, των Χριστουγέννων και του Φωτώνε! 
[Φωτογραφίες: Διονύσης Νικολόπουλος]

Μνήμη Σταυρουπόλεως Κωνσταντίνου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε σήμερα, Κυριακή Θ΄ Λουκά, 20 Νοεμβρίου 2022, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Φανάρι: Πατριαρχικός Εσπερινός για τα Εισόδια της Θεοτόκου 2022 [video-photos]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε  το απόγευμα της Κυριακής, 20 Νοεμβρίου 2022, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ανθοστεφής ο Ναός Φανερωμένης Βανάτου για τη γιορτή της "Μισοσπορίτισσας" 2022


Όπως μαρτυρούν οι δημοσιευόμενες φωτοστιγμές, είμαστε πανέτοιμοι στη Φανερωμένη του Βανάτου εν Ζακύνθω, για την εορτή της "Μισοσπορίτισσας", δηλαδή των Εισοδίων της ταπεινής Κόρης της Ναζαρέτ στον Ναό. 

Κυριακή, 20.11.2022, στην Παναγούλα Βανάτου


Το πρωί της Κυριακής Θ΄ Λουκά, 20ής Νοεβρίου 2022, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω, τελέστηκε η θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα, Σπυρίδωνος Σαρατσένου και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. Ο κ. Ζούλας, έγκριτος θεολόγος ών, ομίλησε κατάλληλα προς τους ευάριθμους εκκλησιασθέντες.
        Σημειωτέον ότι έγινε το 40ήμερο Μνημόσυνο της Ενορίτισσας, μακαριστής Αγγέλικας, χήρας Διονυσίου Ζαρκάδη, το γένος Γιακουμέλου.

Αυστραλίας Μακάριος: «Ο Χριστός είναι η μεγάλη περιουσία της ζωής μας»

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού, στο προάστιο Gymea του Σύδνεϋ, μετέβη και ιερούργησε την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Κυριακή Θ΄ Λουκά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σήμερα, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστάτησε ο παρεπιδημών εκεί, Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος. 
Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Μια πλούσια ζωή

“Ὁ Θεός πλούσιος ὤν ἐν ἐλέει, διά τήν πολλήν ἀγάπην αὐτοῦ ἥν ἠγάπησεν ἡμᾶς καί ὄντας ἡμᾶς νεκρούς τοῖς παραπτώμασι συνεζωοποίησε τῷ Χριστῷ” (Ἐφεσ. 2,4)
“Ο Θεός μάς αγάπησε, γιατί είναι πλούσιος σε έλεος και έχει απέραντη αγάπη. Κι ενώ ήμασταν πνευματικά νεκροί εξαιτίας των παραπτωμάτων μας, μάς ξανάδωσε ζωή μαζί με τον Χριστό”

Υπάρχει άραγε... «μυαλωμένος» πλούσιος;

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Η τακτοποίηση της περιουσίας και των κληρονομικών μεταξύ αδελφών είναι συνηθέστατη αφορμή καβγάδων, χωρισμού και μίσους! Μ ̓ αυτόν ή αυτούς που περάσαμε την πρώτη τουλάχιστον εικοσαετία της ζωής μας, μαζί και ονειρικά αγαπημένοι, έρχεται η ώρα και βρισκόμαστε σε αντιπαλότητες και διενέξεις και η παρου- σία του ενός για τον άλλον γίνεται «βαριά» και δυσάρεστη! Το πώς θα μοιραστούμε τα κληρονομικά μας –βουλιαγμένος ο καθένας μας στην αυτάρεσκη βεβαιότητα ότι του ανήκουν περισσότερα απ ̓ όσα στους άλλους– γεμίζει τις καρδιές άγχος απαιτήσεων, σκληρότητα και αδιαφορία για τους άλλους και τις ανάγκες τους. Και όταν αυτά είναι ατυχώς κοινός τόπος και συνηθέστατες καταστάσεις μεταξύ αδελφών, τότε καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται ανάμεσα σε μακρινότερους συγγενείς και ακόμα χειρότερα ανάμεσα σε ξένους.

Γιατί όμως;