e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

"Αληθώς" τιμήθηκε ο Άγιος Διονύσιος, "της Ζακύνθου ο ακοίμητος οφθαλμός", 400 χρόνια μετά την κοίμησή Του

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", μετά από την τρίχρονη παύση των εκ του σύνεγγυς συνάξεών του εξαιτίας της Πανδημίας που ταλανίζει ακόμη την οικουμένη, επανέκαμψε με την παρουσία κοινού και με μια εκδήλωση - αφιέρωμα στον Άγιο Διονύσιο, Προστάτη και Πολιούχο Ζακύνθου, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος τετρακοσίων (400) χρόνων από την οσιακή κοίμησή Του (+17.12.1622) και με γενικό τίτλο: "ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ο ΑΚΟΙΜΗΤΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ".

Υπερθέαμα video mapping για την 400ετηρίδα Αγίου Διονυσίου στην Παναγούλα Βανάτου [video-photos]


Στο πλαίσιο της αφιερωματικής βραδιάς για τη συμπλήρωση 400 ετών από την κοίμηση του Αγίου Διονυσίου (1622-2022), του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Αληθώς" (Παναγούλα Βανάτου, εσπέρας 10.12.2022), παρουσιάσθηκε ένα θέαμα υψηλού επιπέδου, ένα video mapping, με προβολή μουσειακών εικόνων της μορφής του τιμωμένου Αγίου και του λογότυπου της 400ετηρίδας. 
        Η ιδέα και παραγωγή ήταν του MSc Μουσειολογίας Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια και οι λήψεις με drone πραγματοποιήθηκαν από τον Απόστολο Βαϊνόπουλο, πτ. Συντήρησης Έργων Τέχνης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΛΗΨΕΙΣ:

Ομοτράπεζοι Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

της Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά, 11 Δεκεμβρίου 2022 

(Λουκά ΙΔ΄ 16-24 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Λαμπρό και ανεκτίμητο ήταν το δείπνο και μεγάλη η τιμή που έγινε στους προσκεκλημένους του ηγεμόνα της παραβολής. Ο άνθρωπος αυτός δεν διακατείχετο από εγωισμό και περιφρόνηση, για τους άσημους και ταπεινούς. Αντίθετα, τους έστειλε προσκλήσεις, τιμώντας τους υπέρμετρα και θεωρώντας τους ίσους σε όλα με εκείνον.

Δεν ευκαιρώ για τον Θεό

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Κατὰ τὴν Κυριακὴ τῶν ἁγίων Προπατόρων (ὅλων τῶν κατὰ σάρκα προγόνων τοῦ Χριστοῦ) ἀκοῦμε τὴν παραβολὴ τοῦ μεγάλου δείπνου. Ἕνας ἄρχοντας κάνει ἕνα μεγάλο τραπέζι καὶ εἰδοποιεῖ νὰ ἔλθουν οἱ καλεσμένοι του. Αὐτοὶ ὅμως προφασίζονται διάφορα καὶ δὲν πηγαίνουν. Ἕνας προβάλλει ὡς πρόφαση τὸ ὅτι εἶναι νιόπαντρος καὶ δὲν ἔχει μυαλὸ καὶ χρόνο γιὰ ἄλλα πράγματα. «Γυναῖκα ἔγημα καὶ διὰ τοῦτο οὐ δύναμαι ἐλθεῖν». Ὁ ἄρχοντας ὅμως δὲν κάνει καμμιὰ δικαιολογία δεκτή. «Οὐδεὶς τῶν ἀνδρῶν ἐκείνων τῶν κεκλημένων γεύσεταί μου τοῦ δείπνου» (Κυριακὴ ΙΑ΄ Λουκᾶ). Ἄρχοντας βέβαια εἶναι ὁ Θεὸς καὶ δεῖπνο ἡ Βασιλεία του. Ἀπὸ πότε ὅμως ὁ γάμος καὶ ἡ οἰκογένεια θεωροῦνται ἐμπόδιο γιὰ τὴ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ;

Νοικοκυρά και σεστάδα ή Καθαρή;

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Κουράστηκε η Τασία, ασβέστωνε γύρω από νωρίς! Έφταναν Χριστούγεννα, έπρεπε να αστράφτουν όλα για την άγια Μέρα! Ο καιρός, απίστευτα ήπιος για την εποχή, ακόμα κι ο ήλιος έλαμπε, κι ας τον έλεγαν «ήλιο με δόντια». 

Ένας διάλογος περί υπομονής

-γέροντα, συγχώρεσέ με, αλλά δεν αντέχω άλλο.

-γιατί παιδί μου; Τι σου συμβαίνει;

-μου συμβαίνουν συνεχώς διάφορα προβλήματα και δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω. Έχω απελπιστεί.