e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Northcote: Η Πανήγυρις του Ναού Αγ. Γεωργίου Thornbury

Την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου 2023, και ημέρα που η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, στο Thornbury.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις προέστη, εκ μέρους του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote, Θεοφ. Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος.

Το βράδυ του Σαββάτου, παραμονή της εορτής, ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ενώ το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρίσκονταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας κ. Βασίλης Παπαστεργιαδης, και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας.

Αντί κηρύγματος, ο Θεοφιλέστατος ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για το Πάσχα, ενώ διαβίβασε σε όλους τις ευχές και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου.

Σημειώνεται ότι συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα παρέστη ο π. Ιωάννης Δάνγκαρης, o οποίος έχει διακονήσει επί πάνω από 40 χρόνια τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Thornbury και πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί. Ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος καλωσόρισε τον π. Ιωάννη πίσω στο σπίτι του και, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου, τον ευχαρίστησε για την ανεκτίμητη προσφορά του στην Εκκλησία. Τόνισε δε προς το εκκλησίασμα ότι «δεν πρέπει να ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν, από πού ήρθαμε, και τους ανθρώπους που εργάστηκαν άοκνα για να τα έχουμε εμείς όλα σήμερα».

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Κερασούντος κάλεσε τον π. Ιωάννη να απευθύνει χαιρετισμό προς τους ενορίτες του. Εκείνος ευχαρίστησε όλους για την συμπαράσταση που του παρείχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, επαίνεσε τον νυν Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Χαράλαμπο Βέζο, για την αγάπη και την αφοσίωσή του προς την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, και ευχήθηκε χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε το παραδοσιακό πανηγύρι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: