e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Ο Σέρβος Επίσκοπος Μάξιμος Vasiljevic στην Μητρόπολη Βελγίου

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου «Ορθόδοξος Λόγος» καλεσμένος ομιλητής ήταν ο Πανιερώτατος Επίσκοπος κ. Μάξιμος Vasiljevic, ιεράρχης του Πατριαρχείου Σερβίας στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Η ομιλία έλαβε χώρα την Πέμπτη της Αναλήψεως 25 Μαΐου 2023 στην αίθουσα διαλέξεων του «Ορθοδόξου Κέντρου Ambiorix».

Το πρωί της εορτής της Αναλήψεως ο Πανιερώτατος Επίσκοπος κ. Μάξιμος, κατόπιν αδείας και προτροπής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, συλλειτουργούντων κληρικών της Μητροπόλεως, ενώ ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του ιερού βήματος.

Το απόγευμα της εορτής, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Πανιερωτάτου στο «Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix». Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ο οποίος καλωσόρισε τον προσκεκλημένο ομιλητή παρουσιάζοντάς τον στο ακροατήριο ενώ εν συνεχεία ο Πανιερώτατος έλαβε τον λόγο και ανέπτυξε το θέμα «Πεντηκοστή και η αποστολή της Εκκλησίας σήμερα σύμφωνα με την θεολογική σκέψη του Μητροπολίτου Ιωάννου Ζηζιούλα».

Ακολούθησε συζήτηση, όπου ο Πανιερώτατος είχε την δυνατότητα να εξηγήσει λεπτομερέστερα πτυχές του θέματος απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Επίσκοπο κ. Μάξιμο για τον κόπο του να έλθει να μιλήσει στο Βέλγιο κομίζοντας την εμπειρία του από την διακονία του στην Εκκλησία και από την μαθητεία του δίπλα στον μακαριστό Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρό Ιωάννη (Ζηζιούλα).

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος κ. Μάξιμος Vasiljevic γεννήθηκε στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου και εν συνεχεία μετέβη στην Αθήνα όπου συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Θεολογική Σχολή των Αθηνών στους τομείς της Δογματικής και της Πατρολογίας. Προχώρησε σε μεταδιδακτορικές σπουδές στην Σορβόννη στον τομέα της βυζαντινής ιστορίας και της αγιογραφίας, ενώ ταυτοχρόνως δίδαξε και στην Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Διετέλεσε καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου ενώ τώρα διδάσκει στην Θεολογική Σχολή του «Τιμίου Σταυρού» στην Βοστώνη. Το 2004 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας τον εξέλεξε επίσκοπο και από το 2006 διακονεί στις Η.Π.Α. 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: