e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Αδελαΐδα: Η Εορτή του Αγίου Σωφρονίου και μια ευχάριστη ανακοίνωση για τη νεοσύστατη Ενορία

Με τεράστια ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, η νεοσύστατη ενορία του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ στη Νότια Αυστραλία γιόρτασε με χαρά την πρώτη της εορτή, στις 11 Ιουλίου 2023, την οποία ακολούθησε όπως συνηθίζεται, μια εορταστική εκδήλωση την Κυριακή, 16 Ιουλίου, κατά την οποία οι πιστοί απόλαυσαν διάφορα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι εθελοντές της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδος. Αυτή η εκδήλωση ήταν εφικτή χάρη στην ευλογία, την πνευματική στήριξη και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, η πίστη και πνευματική προσπάθεια του οποίου είχε πολλά αποτελέσματα μέσα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας και ένα από αυτά είναι η συνέχεια της ταπεινής και αποκλειστικά αγγλόφωνης ενορίας του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός έδωσε μαρτυρία για την ωρίμανση αυτού του πνευματικού καρπού με την έγκαιρη ανακοίνωση ότι η ενορία έχει λάβει ένα δάνειο για να αγοράσει το ακίνητο που ενοικίαζε από την ίδρυσή της, τον Ιανουάριο του 2023. Αυτή η μεγάλη ευλογία του Θεού θα επιτρέψει να συνεχιστεί το ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους έφορους αγρούς της Αδελαΐδος, μιας πόλης με πάνω από 1,3 εκατομμύριο κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν ακόμα την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την Ορθοδοξία.

Ο εορταστικός Εσπερινός τελέστηκε με την παρουσία πλήθους κληρικών, οι οποίοι έχουν δείξει μεγάλη υποστήριξη και φροντίδα για τη νέα ενορία του Αγίου Σωφρονίου.

Οι προσευχές τους γέμισαν τη διατηρητέα εκκλησία με τους πέτρινους τοίχους, καθώς πλαισίωναν τον Θεοφιλέστατο κ. Σιλουανό, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γραπτά του Αγίου Σωφρονίου όπου τονίζεται ότι ο Χριστιανισμός που δεν είναι δογματικός, δεν είναι εκκλησιαστικός και δεν είναι ασκητικός, δεν έχει νόημα. «Αυτές οι αρχές είναι γνωστές εδώ και καιρό ως ουσιαστικές μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία», επισήμανε ο Θεοφιλέστατος, «όμως είναι ιδιαίτερα σχετικές στον σύγχρονο κόσμο όπου η Χριστιανική πίστη τόσο συχνά αλλοτριώνεται για να ταιριάξει στις θεολογικές και πολιτιστικές τάσεις της παρούσας στιγμής. Επιπλέον, η ασκητική είναι δυστυχώς έννοια ξένη και μερικές φορές μισητή έννοια για τα περισσότερα σύγχρονα Χριστιανικά δόγματα. Χωρίς το δόγμα, που διαφυλάσσεται και διαβιβάζεται μέσα σε μια εκκλησιολογική Χριστιανική πίστη, μέσα στην αληθινή Εκκλησία του Χριστού, και χωρίς την ασκητική ζωή όλων των πιστών και των κληρικών, οι Χριστιανοί χάνουν τον ρόλο που τους δίνει ο Χριστός να είναι το αλάτι της γης. Ο Άγιος Σωφρόνιος γνώριζε ότι χωρίς μια δογματική, εκκλησιολογική και ασκητική Χριστιανική πίστη, η Χριστιανική ζωή χάνει το νόημά της, η Χριστιανική πίστη χάνει την αλμυρότητά της και δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει αυτό που δίνεται από τον Θεό, την πίστη και την αγνότητα σε αυτόν τον πεπτωκότα κόσμο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παρέχει το μόνο πραγματικό μονοπάτι προς την αγιότητα και την ιερότητα. Ο Άγιος Σωφρόνιος το  έζησε αυτό, όπως όλοι οι άγιοι πεφωτισμένοι από τον Θεό οι οποίοι έγιναν το φως του κόσμου, φωτίζοντας αυτούς που είναι στους “πρόποδες του λόφου”, ώστε και εμείς να δοξάζουμε τον Πατέρα μας στον ουρανό».

Το Συμβούλιο της Ενορίας του Αγίου Σωφρονίου, ο ιερέας της Ενορίας π. Δανιήλ Bradshaw και οι πιστοί που έχουν επιδείξει την υπερβολική αγάπη και την υποστήριξή τους για αυτή τη νέα αποστολή, όλοι αισθάνονται ευγνωμοσύνη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο. Εύχονται αυτή η νέα ενορία, με τις πρεσβείες του Αγίου Σωφρονίου και τις προσευχές του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, να γίνει το αγγείο κυοφορίας της Χάριτος του Θεού στην πόλη της Αδελαΐδας, έτσι ώστε οι πιστοί να αυξηθούν και να αποτελέσουν το «Αλάτι της Γης».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: