e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

ПАТРИЈАРШИСКА БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА (2023)

+ В А Р Т О Л О М Е Ј

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ, АРХИJЕПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЉА – НОВИ РИМ

И ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ 

ДО СВУ ПУНОЋУ ЦРКВЕ, 

БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР

ОД РОђЕНОГ У ВИТЛЕЈЕМУ СПАСИТЕЉA ХРИСТA

Свечасна у Христа браћо и највољена чеда, 

По благовољењу одозго, празнујемо и ове године, са псалмама и химнама и духовним песмама, Рoђање као плот предвечног Сина и Бога Слову, односно пројављивање тајанствености Бога и човека. Према Светог Николе Кавасиле, оно што се извршава Божанском литургијом је “тајноводство очовечења Господњег”, а славословни узглас њеног почетка: “Благословено је Царство Оца и Сина и Светога Духа”, сведочи “да преко очовечења Господњег, људи су први пут научили да је Бог Три лица”. Свештени отац објављује да је Господ и Спаситељ наш Исус Христос “први и једини показао истинитог и савршеног човека, у односу на етосу, животу и свему другом.” 

Обухватање људске природе у личности Сина и Слову Божијем и отварање за човека пут обожења по благодати, придавају човеку непревазиђиву вредност. Заборављање ове истине води ка смањењу поштовања према човековој личности. Одбацивање узвишеног предназначења човека, не само што га не ослобађа, него води ка разним деградирањима и деобама. Без свести о свом Божанском происхођењу и без наде о вечности, човек се суочава са тешкоћама да остане човечан, немоћан је справити се противречностима “човечијег стања”.

Христијанско поимање људског битисовања пружа решење проблемa које стварају насиље, рат и неправда нашем свету. Поштовање човекове личности, мира и справедљивости су дар од Бога, али успостављивање мира који је донео Христос тражи учешће и сарадњу људи. Христијанска позиција у односу борби за мир темељи се речима Спаситеља Христа, Који благовести мир, поздравља са “Мир вама” и подстиче људе да љубе своје непријатеље. Откровење у Христу карактеризује се као “Благовестије мира”. То значи да за нас Хришћане, пут ка миру је само мир; да ненасиље, дијалог, љубав, праштање и помирење имају предност испред других начина решавање разлика. Богословље мира је јасно описано у тексту Васељенске Патријаршије “О животу света. Социјална етика Православне цркве” (2020): “Ништа се не супротставља више Божјој вољи за Његова творења, саздане према Његовом образу и подобију, од насиља које се врши према ближњем…. Можемо са правом тврдити да је насиље грех над греховима. То је у потпуној супротност између наше саздане природе и нашег натприродног позива – трагати за љубавно јединство са Богом и са нашим ближњем… Мир представља истинско откровење дубље стварности саздања сагласно вољом Божјом и обликом као што је замислио Он у Својим вечним саветима”.

Мир није нешто што је дато и самосмишљено, него је дужност, подухват, стална брига и непрекидна борба за његово одржавање. Не постоје аутоматизми и трајни рецепти. Према свакој претњи миру, потребна је будност, воља за решавање проблема посредством дијалога. Велики хероји политике су борци за мир. Ми продужујемо да наглашавамо миротворну улогу религија, у једној епохи када су религије подвргнуте критици, зато што, уместо да показују силе мирa, солидарности и помирења, они хране фанатизам и насиље ”у име Бога”. Ту је реч о извитоперивању религиозне вере, а не о феномену који природно произилази из ње. Искрена вера у Бога је најстрожи судија религиозног фанатизма. Религије су природни савезници свих људи који се боре за мир, за праведност и за заштиту твари од људске катастрофе. 

Човечанство ове године одбележава 75 годишњицу Универзалне декларације о људским правима (10 децембар 1948), која представља синтезу основних хуманистичких идеја и вредности, “заједнички идеал коме сви народи и све нације треба да теже”. Људска права чија централна тачка референце је заштита људског достојанства и његових индивидуалних, социјалних, културних, економских и еколошких услова, могу да буду схваћени у својој иницијалној динамици, уколико буду признати као основа и критеријум за светски мир, који је повезан са слободом и са справедљивошћу. У овом смислу, будућност људских права и мира је повезана и са доприносом религија ка циљу поштовања и реализације истих.

Са овим размишљањима и са празничним осећајима, у потпуном уверењу да живот Цркве сам по себи представља отпор према нечовечности, од куда и да проилази она, увек вас позивамо на добру борбу за изградњу једне културе мира и помирења, у којој ће човек гледати на свог сачовека свог брата и пријатеља, а не сплеткара и непријатеља, и подсећамо све вас, браћо и чеда, да је Божић време самоспознања и захвалности, откривањa разлике између Богочовека и “човекобога”, осознањa “Великог чуда” слободе у Христу и исцелења “велике ране” отуђења од Бога, са дубоким поштовањем савијемо колена испред Оној Која у свом загрљају држи оваплоћено Слово, Богомајке Марије, и преносећи Вама благослов Свете Мајке, Велике Христове Цркве, желимо вам срећан, здрав, плодан, миран и радостан нов предстојећи годишњи круг благости Господње.

Божић 2023

+ Константинопољски ватрени 

молитвеник Богу за све вас

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: