e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2023 στην Παναγούλα Βανάτου


Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 5 Φεβρουαρίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, για την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, διαρκούσης της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου. Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Δρογγίτης. Ο κ. Ζούλας ομίλησε επίκαιρα κι εμπνευσμένα.

Φανάρι: Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2023 [video-photos]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συμπροσευχήθηκε, σήμερα, 5 Φεβρουαρίου 2023, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ιωακείμ.

2η επιστολή προς τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο

Προς τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο

Σεβασμιώτατε,

Με αφορμή το «Σχόλιο της Υπηρεσίας Επικοινωνίας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας επί της ομιλίας του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου σε συνέδριο για θέματα διεθνούς πολιτικής στις 9 Δεκεμβρίου 2022 στο Αμπού Ντάμπι», δηλαδή το δικό σας σχόλιο, αφού εσείς ηγείσθε αυτής της Υπηρεσίας, σας απευθύνω – επιτρέψτε μου – και μια δεύτερη επιστολή.

Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τον Μητροπολίτη Περγάμου


Την Κυριακή, 5η Φεβρουαρίου 2023, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρέστη συμπροσευχόμενος κατά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κυρού Ιωάννου.

"Πονηροὶ δὲ ἄνθρωποι καὶ γόητες προκόψουσι"


ονηροὶ δὲ ἄνθρωποι καὶ γόητες προκόψουσιν ἐπὶ τὸ χεῖρον, πλανῶντες καὶ πλανώμενοι(Β' Τιμ. 3, 13)

"Μόνο οἱ πονηροὶ ἄνθρωποι καὶ οἱ ἀπατεῶνες θὰ προκόβουν στὸ χειρότερο· θὰ ἐξαπατοῦν τοὺς ἄλλους καὶ οἱ ἄλλοι θὰ τοὺς ἐξαπατοῦν" 

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον μουσικολόγο Αλέξανδρο Χαρκιολάκη [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην πεντηκοστή όγδοη εκπομπή προσκεκλημένος ο μουσικολόγος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

Αυτοδικαίωση και αυτομεμψία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 5 Φεβρουαρίου 2023

(Λουκ. ιη΄ 10-24)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Ο άνθρωπος πολλές φορές αισθάνεται επιτακτική την ανάγκη της προσευχής. Όταν οι βιοτικές ανάγκες, οι αδικίες, οι θλίψεις και οι δυσκολίες τον βαραίνουν, νιώθει συχνά την ανάγκη να αποτανθεί στον υπέρτατο κριτή, στον Θεό, πατέρα και δημιουργό του.

Αγάπη κόντρα στην απαξίωση

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Ανοίγει το Τριώδιο. Με την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου ξεκινάει ο μεγαλύτερος εορτολογικός κύκλος του χρόνου. Ο κύκλος των κινητών εορτών πριν και μετά το Πάσχα. Ένα ευλογημένο πανέμορφο ταξίδι στους πνευματικούς αγίους τόπους της Εκκλησίας μας. Μια οδοιπορία από την Ιεριχώ στα Ιεροσόλυμα. Από τον τόπο των παθών και της αμαρτίας στη χώρα των ζώντων. Από τον Σταυρό στην Ανάσταση. Από τη γη στον ουρανό.