e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Κατ’ ιδίαν συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, το απόγευμα της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο όπου ο Παναγιώτατος φιλοξενείται στην Αθήνα. Αμφότεροι οι Προκαθήμενοι είναι προσκεκλημένοι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Επιστημονικό Συμπόσιο με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών κυκλοφορίας του περιοδικού της ΘΕΟΛΟΓΙΑ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο εν Αθήναις Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το πρωί της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου 2023, μετέβη στην έδρα του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής αυτού Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, πλαισιούμενος από συνεργάτες του.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγια για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον Μητροπολίτη Περγάμου

Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το πρωί της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου 2023, μετέβη στο Α’ Κοιμητήριο των Αθηνών όπου τέλεσε Τρισάγια προ των   τάφων των μακαριστών Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, και Μητροπολίτου Περγάμου κυρού Ιωάννου, και αμέσως μετά, κατόπιν επιθυμίας του, επισκέφθηκε τον τάφο της αειμνήστου Σοφούλας Αφεντούλη, προκειμένου να θαυμάσει το εξαιρετικό γλυπτό που την απεικονίζει “Κοιμωμένη”, δημιούργημα του κορυφαίου γλύπτη αειμνήστου Γιαννούλη Χαλεπά.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Εθιμοτυπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εν Αθήναις Πρεσβεία της Τουρκίας

Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το πρωί της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου 2023, επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς τον Εξοχ. Πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Çağatay Erciyes, ο οποίος παρέθεσε πρόγευμα προς τιμήν του Παναγιωτάτου.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Μόσχας Κύριλλος: Ο… τέταρτος της Αγίας Τριάδος

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΤ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Για τον καλλιτέχνη του ζωγραφικού πίνακα που δημοσιεύουμε εδώ, η θεοφάνεια της Παλαιάς Διαθήκης δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο καλλιτέχνης «δεν ενδιαφέρεται» για τον Θεό. Είναι πιο σημαντικό να «αναδειχθεί» το μεγαλείο του Μόσχας Κυρίλλου. Και τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η εικόνα του Ρώσου Πατριάρχη είναι πρωταρχική και η Τριάδα δευτερεύουσα. Μάλιστα ο Θεός Πατήρ, ο κεντρικός Άγγελος της περίφημης Αγίας Τριάδας του Ρουμπλιώφ σκιάζεται από το… ανάστημα του Μόσχας Κυρίλλου, ο οποίος είναι ο τέταρτος – πρώτος της Τριάδος.

Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος: Ο μεγάλος Μυστικός της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου Καθηγητού

Η ορθόδοξη θεολογία μας δεν είναι θεωρητικό σχήμα και δεν υπάρχει για να ικανοποιεί τη διάνοιά μας, αλλά είναι βίωμα, τρόπος ζωής, μέθεξη της Θεότητας και κατά χάριν θέωση. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της με τη δυτική και γενικά τη θεολογία των αιρετικών, η οποία ικανοποιεί διανοητικά σχήματα, δίνει την ψευδαίσθηση της δήθεν πληρότητας της αλήθειας και γι’ αυτό οδηγεί από κακοδοξία σε κακοδοξία και από αίρεση σε αίρεση. Αντίθετα η προσέγγιση της θεολογίας της Εκκλησίας μας ως εκκλησιαστικό βίωμα, ως κατά φύσιν τρόπο υπάρξεως, δε διδάσκει απλά την αλήθεια, αλλά την μεταποιεί σε μεταμόρφωση των πιστών, μέχρι του σημείου να έχουν θεοπτία,  ζωντανή αίσθηση των ακτίστων ενεργειών του Θεού στην καθημερινή τους ζωή. Το γεγονός αυτό το βίωσαν οι άγιοι της Εκκλησίας μας.