e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Μητρόπολη Καστορίας: Θυρανοίξια Ναού του 14ου αιώνος

Την Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, κατά τον Εσπερινό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, τελέστηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο τα θυρανοίξια για το θαυμαστό Ναΰδριο που ανεγέρθηκε και αγιογραφήθηκε πριν από την Άλωση της Πόλης και πριν από την κατάκτηση της Καστοριάς από τους Οθωμανούς, κατά την ένδοξη εποχή του Ησυχασμού και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Ημερίδα Εκπαιδευτικών με θέμα: «Περιβαλλοντική κρίση και ηθική»


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, πιστή στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, στην παράδοση και την εθιμοτυπία των τελευταίων 17 περίπου χρόνων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, διοργανώνει οδοιπορικό περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων στην Κωνσταντινούπολη από 16 έως και 19 Νοεμβρίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού (5η Οκτωβρίου) και σε συνέχεια της περσινής δράσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στον «Δάσκαλο, τον σιωπηλό εργάτη της παιδείας».

Συγχαρητήρια Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον νέο Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε Συγχαρητήριο Γράμμα στον νεοεκλεγέντα Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην τελετή παραδόσεως τμήματος του Ρωμαίηκου Κοιμητηρίου του Hasköy στην Συροϊακωβιτική Κοινότητα της Πόλεως

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη, το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023, στην τελετή της επισήμου παραδόσεως τμήματος του παλαιού Ρωμαίηκου Κοιμητηρίου της Κοινότητας Hasköy (Πικριδίου) προς την Συροϊακωβιτική Κοινότητα της Πόλεως, με την ευκαιρία της ολοκληρώσεως των απαραίτητων έργων υποδομής για την χρήση του χώρου.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για διαίρεση του Ελληνισμού», διεμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας από την Αδελαΐδα

Την βαθιά πεποίθησή του ότι η ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για να δυναμώσει και να ακμάσει περαιτέρω ο Ελληνισμός της πέμπτης ηπείρου, επανέλαβε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος κατά την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, στην έδρα της σχισματικής Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας (ΕΟΚΝΑ). Ορμώμενος από την πεποίθηση αυτή, διεμήνυσε εμφατικά ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για διαίρεση και διχασμό».

Άγιος Απόστολος Φίλιππος, ο ενθουσιώδης μαθητής του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Στην ευλογημένη χορεία των δώδεκα μαθητών του Χριστού ανήκε και ο απόστολος Φίλιππος, ένας από του πλέον αφοσιωμένους και ενθουσιώδεις μαθητές Του. 

Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος ο Υδραίος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ένας από τους εξισλαμισμένους χριστιανούς αγίους Νεομάρτυρες είναι και ο άγιος Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος ο Υδραίος, ο οποίος πλήρωσε με το μαρτυρικό του θάνατο την απόφασή του να εγκαταλείψει το Ισλάμ και να επιστρέψει στην Εκκλησία. 

Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: Ο θεμελιωτής της ορθόδοξης πνευματικότητας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η δεύτερη Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές μορφές της Εκκλησίας μας, στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης (1347-1359). Ο μεγάλος αυτός άνδρας έζησε σε μια πολύ ταραγμένη ιστορική περίοδο για την Εκκλησία μας, κατά την οποία ο κίνδυνος νοθεύσεως της αλήθειας υπήρξε μεγάλος και όπου η ορθόδοξη πνευματικότητα κινδύνευε να αλωθεί από τον δυτικό σχολαστικισμό και η υπεράσπισή της έλαχε στην μεγάλη αυτή πνευματική μορφή.