e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Θεοφάνια 2024 στον Ιορδάνη Ποταμό και στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως [video-photos]

Η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων εορτάστηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024.

Αυστραλίας Μακάριος: «Ο άνθρωπος που αγαπά, ποτέ δεν είναι ο αδύναμος»

«Θέλω να κρατήσετε αυτό από την αποψινή βραδιά, ότι ο άνθρωπος που αγαπά ποτέ δεν είναι ο αδύναμος. Ο άνθρωπος που αγαπά είναι ο δυνατός. Όλη η αγάπη που έχετε δώσει σε λάθος ανθρώπους, θα σας επιστραφεί. Μην μετανιώνετε που αγαπήσατε. Η αγάπη είναι πνευματική επένδυση. Η αγάπη συνιστά τον τέλειο τρόπο ζωής. Η αγάπη είναι ο Χριστός». Την πατρική αυτή παράκληση απηύθυνε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στους εκατοντάδες συνδαιτημόνες του, Αρχιερείς, κληρικούς και λαϊκούς, κατά το εορταστικό Δείπνο το οποίο παρατέθηκε προς τιμήν του, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024, στο Σύδνεϋ, με αφορμή την ονομαστική του εορτή.

Πατριαρχικά Θεοφάνια 2024 στην Τρίγλια της Βιθυνίας [χρονικό - φωτογραφίες]


Παρουσία πλήθους προσκυνητών στην προκυμαία της Κωμόπολης για την τελετή του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Σταυρού

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024, ημέρα της εορτής των Αγίων Θεοφανείων, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια, της Ι. Μητροπόλεως Προύσης, τον οποίο ο τοπικός Δήμος, αφού τον ανακαίνισε, τον χρησιμοποιεί σαν πολιτιστικό κέντρο. Υπενθυμίζεται ότι στην Τρίγλια και στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν εργαζόμενοι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για την εξυπηρέτηση των οποίων μεριμνά η Ι. Μητρόπολη Προύσης.

Θεοφάνια 2024 στην πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Πρωί 19ης Ιανουαρίου 2024, εορτή των Θεοφανίων με το ιουλιανό ημερολόγιο, τελέσθηκε Ιερατικό Συλλείτουργο την αραβόφωνη Ενορία της Παναγίας, στη μικρή πόλη Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, πολύ κοντά στην Βηθλεέμ. Προέστη ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, συμπαραστατούμενος από τους καλούς Εφημερίους της Ενορίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πατριαρχικά Θεοφάνια 2024 στην Τρίγλια της Βιθυνίας [video]


Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024, ημέρα της εορτής των Αγίων Θεοφανίων, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια, της Ι. Μητροπόλεως Προύσης, τον οποίο ο τοπικός Δήμος, αφού τον ανακαίνισε, τον χρησιμοποιεί σαν πολιτιστικό κέντρο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ: 

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στην Τρίγλια της Βιθυνίας [Θεοφάνια, 19.1.2024]

Τιμιώτατοι ἀδελφοί Ἱεράρχαι,

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Προύσης κύριε Ἰωακείμ, Ποιμενάρχα τῆς θεοτηρήτου ταύτης Ἐπαρχίας, 

Λαμπρός εορτασμός των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024, ημέρα που η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Μεγάλου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος εόρτασε τα σεπτά ονομαστήριά του, περιστοιχούμενος από τους βοηθούς Επισκόπους, τον ιερό Κλήρο και τον φιλόχριστο Λαό της τοπικής Εκκλησίας.

Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος: Μέγας ασκητής και θεολόγος της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Τα συγγραφικά έργα των ασκητών Πατέρων συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα κεφάλαια της χριστιανικής γραμματείας. Με την άσκηση, την προσευχή, την νηστεία και την συνεχή προσωπική κάθαρση, υπερέβησαν την πτωτική κατάσταση της φύσεώς τους, καθαρίστηκαν, φωτίστηκαν και αγιάστηκαν. Γι’ αυτό και κληροδότησαν στην Εκκλησία άφθαστα συγγράμματα σοφίας και πνευματικότητας, ασφαλείς οδηγούς για τους πιστούς όλων των εποχών. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος, μια μεγάλη ασκητική και πνευματική μορφή, ο χαρακτηριζόμενος Μέγας, για τα περισπούδαστα συγγράμματά του.

Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός: Ο ομολογητής της Ορθοδοξίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Στις 19 Ιανουαρίου εορτάζει η Εκκλησίας μας την ιερή μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους ομολογητές της πίστεώς μας, του αγίου Μάρκου του Ευγενικού. Μιας μεγάλης μορφής, την οποία η Θεία Πρόνοια πρόβαλε στη συγκεκριμένη και κρίσιμη εκείνη εποχή, προκειμένου να υπερασπισθεί και να σώσει την Ορθοδοξία.