e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Μπόχαλη Ζακύνθου: Αρχιερατικός Αναστάσιμος Εσπερινός Ζωοδόχου Πηγής


Εσπέρας Πέμπτης του Πάσχα, 9.5.2024, στον πανηγυρίζοντα Ναό Ζωοδόχου Πηγής Μποχάλεως, εψάλη εόρτιος Αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος του οικείου Οιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής. 
        Τα δέοντα της πανηγύρως έχει φροντίσει άψογα ο οικείος Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός.

Φιολίτης Ζακύνθου: Αναστάσιμα Εσπέρια για τον Άγιο Νικόλαο τον Περαστό


Εσπέρας Πέμπτης της Διακαινησίμου, 9ης Μαΐου 2024, στον  πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Νικολάου των Σχίνων χωρίου Φιολίτης Ζακύνθου, επί τη αυριανή τοπική της Ζακύνθου εορτής, ήτοι της αναμνήσεως της Παρόδου του ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας, ιστορικό γεγονός του 1087. 
        Λόγω της βροχής δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της Εικόνας, αλλά έγινε λιτή τρις εντός του Ναού, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Μαχαιράδου. 
        Την ομιλία έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο ιστορικό της τοπικής αυτής εορτής της 10ης Μαΐου, όσο και στο πνευματικό παράστημα του τιμωμένου Αγίου των Μυρέων, ως αναστασίμου ανθρώπου!
        Για όλα είχε μεριμνήσει άριστα ο καλός Εφημέριος της Ενορίας, Οικονόμος Σταυροφόρος Ιωάννης Βλαχιώτης.
[Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κλαυδιανός]

Μαριναίικα Βανάτου: Αναστάσιμη Σύναξη Πέμπτης του Πάσχα 2024 στην Βαγγελίστρα

Πρωί Πέμπτης του Πάσχα, 9ης Μαΐου 2024, στο γραφικό εξωκλήσι της Βαγγελίστρας (ιδιοκτησίας της Οικογένειας κ. Έλλης Αβούρη), σ' ένα ανοιξιάτικο λιοστάσι του συνοικισμού των Μαριναίικων, στην ευρύτερη περιοχή του Βανάτου της Ζακύνθου. 
    Συλλειτούργησαν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο -προσκεκλημένος από την Οικογένεια- π. Ιωάννης Ρένεσης, Εφημέριος Φαγιά και Δράκα, ενώ έψαλε ο ενορίτης ιεροψάλτης κ. Δημήτριος Παπαδάτος.

Πατριαρχική Χοροστασία στον Ναό Αγίου Γεωργίου του Πτωχοκομείου Darülaceze

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, στη Θ. Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου στις εγκαταστάσεις του επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανεγερθέντος παλαιού Πτωχοκομείου Darülaceze.

Μ. Εβδομάδα και Άγιο Πάσχα 2024 στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Με την παραδοσιακή σεμνότητα και την λιτή ιεροπρέπεια της Κωνσταντινουπολίτιδας Εκκλησίας συνεχίστηκε η λειτουργική ζωή στο γραφικό Νιχώρι του Βοσπόρου και κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Η εορτή της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο (8-9.5.2024)

Κατά το διήμερο 8 και 9 Μαΐου 2024, εορτάσθηκε εκ μεταθέσεως η Εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Κατά τον Εσπερινό της Εορτής, χοροστάτησε, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιρλανδίας κ. Ιάκωβος, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο Άγιος Γεώργιος εορτάστηκε λαμπρά στο Β΄ Κοιμητήριο Πύργου Ηλείας

Ευρισκόμενοι στην καρδιά της άνοιξης, μαζί με την «εορτή των εορτών και την πανήγυρη των πανηγύρεων», την λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού, που είναι η πνευματική άνοιξη, «το έαρ της Χάριτος», εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, όπως άλλωστε κάθε χρόνο η ιερή και σεβάσμια μνήμη ενός εκ των πλέον λαοφιλών και μεγάλων Μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας του Αγίου Γεωργίου, εις τον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό αυτού στο (Β΄ Κοιμητήριο) Πύργου.

Αυστραλίας Μακάριος: «Ό,τι προσπαθούμε να αποκτήσουμε εκβιαστικά και με τις ανθρώπινες δυνάμεις μας μόνο, δεν ευλογείται από τον Θεό»

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα αναστάσιμης χαράς, εορτάστηκε την Πέμπτη της Διακαινησίμου, 9 Μαΐου 2024, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, η πέμπτη επέτειος εκλογής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Ήταν την ίδια ημέρα το 2019, όταν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεγε ομόφωνα τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο ως τον έκτο Ποιμενάρχη της εν Αυστραλία Εκκλησίας. Έκτοτε, η ημέρα αυτή συνιστά πηγή χαράς και ευφροσύνης για τον ιερό Κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της πέμπτης ηπείρου, και αφορμή δοξολογίας προς τον Πανάγαθο Θεό.

Πόλη, 9.5.24: Πατριαρχική Χοροστασία στον Άγ. Γεώργιο Πτωχοκομείου [video]


Πόλη, σήμερα, 9.5.24, στον Άγ. Γεώργιο Πτωχοκομείου, έλαβε χώραν -μεθεόρτια της μνήμης του Αγίου Τροπαιοφόρου- λαμπρινή Ευχαριστιακή Σύναξη, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

5 χρόνια Αυστραλίας ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Την ημέρα αυτή, πριν από πέντε ακριβώς έτη, ο Θεός, ο ουράνιος Πατέρας μας, μάς αποκάλυψε, δια της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το θέλημά Του για την Εκκλησία εδώ στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα, την 9η Μαΐου 2019, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος εξελέγη ομόφωνα «Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας», προκειμένου να συνεχίσει την ποιμαντική αποστολή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας ως Προκαθήμενός της, Ποιμενάρχης και Πνευματικός Πατήρ. Στο άκουσμα της θεόπνευστης απόφασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, εμείς, οι πιστοί, ευφρανθήκαμε πηγαία για το θαυμαστό αυτό δώρο της θείας χάριτος προς όλους μας.  

Άγιος Χριστοφόρος ο Μεγαλομάρτυς


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Αγίους της Εκκλησίας μας συναντάμε σε όλους τους λαούς και όλες τις φυλές, διότι ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σώσει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Ακόμα και οι βάρβαρες φυλές ανάδειξαν αγίους. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Χριστόφορος, ο οποίος αξιώθηκε της τιμής του Μεγαλομάρτυρα.