e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

World Council of Churches gives thanks for the life of Fr Georgios Tsetsis

The World Council of Churches (WCC) has announced with deep sorrow the passing of Fr Georgios Tsetsis, a distinguished and dedicated servant of the Ecumenical Patriarchate and the ecumenical movement:

Πάσχα 1983: Το Μήνυμα του Μητροπολίτου Ζακύνθου Παντελεήμονος (+)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πάσχα 1983

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ υπ' αριθμ. 46

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου και Στροφάδων 

κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Προς

Τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ζακύνθου

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5.6.2024)

«Τό τοπίο εἶναι ἡ προβολή

τῆς ψυχῆς ἑνός λαοῦ πάνω στήν ὕλη»

Ὀδυσσέας Ἐλύτης

Τό μυστήριο τοῦ Σταυροῦ στό φῶς τῆς ὀρθοδόξου ἐσχατολογίας

Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Τό ἄρθρο αὐτό γράφηκε τόν Ἰανουάριο τοῦ 1992, πρίν 32 χρόνια καί δημοσιεύθηκε στό βιβλίο μου «Παρεμβάσεις στήν σύγχρονη κοινωνία». Δημοσιεύεται ἐδῶ, διότι ἔχει διαχρονική ἰσχύ, ἐπειδή σωζόμαστε μέ τήν μέθεξη τοῦ μυστηρίου τοῦ Σταυροῦ καί τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ. Δέν χωρίζεται ὁ Σταυρός ἀπό τήν Ἀνάσταση, οὔτε ἡ Ἀνάσταση χωρίζεται ἀπό τόν Σταυρό, οὕτε τό μυστήριο τοῦ Σταυροῦ χωρίζεται ἀπό τήν ὀρθόδοξη ἐσχατολογία.

Η γενναιοδωρία που μας λείπει


«Ψυχή που δεν είναι γενναιόδωρη, στερείται τη σοφία. Αντιθέτως, η ψυχή που ελεεί, θα φωτιστεί με τη σοφία του Πνεύματος»  (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Καλοχώρι, 2018: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με Ευχή για το Περιβάλλον, ποίημα π. Π. Καποδίστρια


Κείμενο: Π. Α. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επισκέψεώς Του στην Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επισκέφθηκε τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. 

"῾Η φύσις ὀδυνᾶται γοερῶς, κἀγώ τήν ἀστοχίαν θεωρῶ"


 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
ΕΠΙ ΤΗι ΗΜΕΡΑι ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ποίημα Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Ν. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

ἀναπεμπομένη τῇ 1ῃ Σεπτεμβρίου καί 5ῃ Ἰουνίου

«Φυσικό Περιβάλλον: “Εργάζεσθαι και φυλάττειν αυτό”» | Αφιερωματικό τεύχος περιοδικού «Πνευματική Διακονία»


Το τεύχος αυτό (36ο) της περιοδικής έκδοσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας - Αμμοχώστου «Πνευματική Διακονία», με τίτλο «Φυσικό Περιβάλλον: “Εργάζεσθαι και φυλάττειν αυτό”» είναι αφιερωμένο στο φλέγον ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο απασχολεί –μάλλον θα έπρεπε να απασχολεί ακόμη περισσότερο– τη σημερινή κοινωνία και επικαιρότητα, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ότι οι ενέργειες του παρόντος επηρεάζουν άμεσα το μέλλον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Άγιος Νεομάρτυς Μάρκος ο εν Χίω μαρτυρήσας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ανάμεσα στην πληθώρα των ενδόξων Νεομαρτύρων, συγκαταλέγεται και ο άγιος και ένδοξος Νεομάρτυρας Μάρκος ο εν Χίω μαρτυρήσας. Ένας από τους πολλούς εξωμότες, ο οποίος συναισθάνθηκε το μεγάλο λάθος του και το ξεπλήρωσε με το αίμα του μαρτυρίου του.