e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στη Ζάκυνθο (14-15 Νοεμβρίου 2009)

Έχουμε την τιμή να γνωρίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι οριστικοποιήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η διοργάνωση από μέρους της του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου για Κληρικούς και Στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, κατά το διήμερο 14 και 15 Νοεμβρίου 2009, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακηνάδου του Δήμου Αρκαδίων (του Δήμου μας), με γενικό θέμα :
«Προσκυνηματικές Περιηγήσεις (Ιστορία - Παράδοση - Νεώτερες Εξελίξεις και προβληματισμοί). Τα Επτάνησα ως πανορθόδοξοι προσκυνηματικοί προορισμοί».

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του διήμερου αυτού Συνεδρίου είναι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος και σύμφωνα με την από 28ης Αυγούστου 2009 ανάθεση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ως Προέδρου της Δ.Ι.Σ., θα υπάρξουν οι ακόλουθοι ομιλητές με τα αντίστοιχα θέματα που θ' αναπτύξουν:

* Βλάσιος Φειδάς, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: "Η ιστορική αναδρομή των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στους πρώτους αιώνες της Εκκλησίας μας μέσα από τα ιερά και ιστορικά κείμενά της".
* Μ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γεώργιος Τσέτσης: "Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ Προσκυνήματος και Θρησκευτικού Τουρισμού".
* Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Βερνέζος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος: "Οι εμπειρίες από τους προσκυνητές, Έλληνες και Ξένους, κατά την τριαντάχρονη διακονία μας στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου".
* Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: "Η καλλιέργεια του Προσκυνηματικού Πνεύματος και οι σύγχρονοι ποιμαντικοί προβληματισμοί".
* Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου: "Τα Επτάνησα ως Πανορθόδοξοι Προσκυνηματικοί Προορισμοί - Ζάκυνθος, Ιστορία - Παραδόσεις" [βλ. σχετικό συνοδικό έγγραφο στη φωτό].

Δεν υπάρχουν σχόλια: