e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μνήμη των Αγίων Στροφαδιτών Πατέρων, των σφαγιασθέντων το 1537

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Η τοπική της Ζακύνθου Εκκλησία, εξαιρέτως μάλιστα η περιώνυμη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου τιμά κάθε 29η Σεπτεμβρίου τους Πατέρες των Στροφάδων Νήσων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν ανελέητα στον τόπο της άσκησής τους, το 1537.

Από το Συναξάρι της Ακολουθίας προς τιμήν των σεπτών αυτών Θυμάτων, την οποία εποίησε ο ζακύνθιος Δάσκαλος του Γένους Παχώμιος Ρουσάνος, πληροφορούμαστε, ότι οι Αγαρηνοί, από τους Μοναχούς "τους μεν εξ ελευθέρων δούλους, φευ, πεποιήκεισαν, τους δε και ανηλεώς κατέσφαξαν είτα και άπασαν την μονήν ακριβώς ληϊσάμενοι και ίνα μη τι της πονηρίας αυτών κεύθοιτο μετά ταύτα εμπρήσαντες εκείθεν ανήχθησαν τα φίλα δρώντες οι αλάστορες πάσας τας παραλίους κατατρέχοντες".

Επίσημη αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν υπήρξε, αλλά η μνήμη τους έχει ήδη ενταχθεί στο Εορτολόγιο και τα Συναξάρια της Ορθοδοξίας, ενώ τιμώνται κάθε χρόνο την 29η Σεπτεμβρίου.

Πάνω σε αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τακτική των τετρακοσίων χρόνων οθωμανικής κυριαρχίας, οι Μάρτυρες της Πίστης τιμώνται αμέσως μετά τη θυσία τους ως άγιοι πλέον, συντάσσεται σχετική Ακολουθία και προσκυνούνται τα λείψανά τους, στις πλείστες των περιπτώσεων δίχως προηγούμενη αγιοκατάταξη από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

Τιμώντας κι εμείς από την θέση αυτήν τους Στροφαδινούς Μάρτυρες, όχι μόνον τους συγκεκριμένους του 1537, αλλά και όλων των αλλεπάλληλων επιδρομών στο διάβα της Ιστορίας, δημοσιεύουμε μια φωτογραφία ενός αναθηματικού μνημείου γι' Αυτούς μπροστά στο Καστρομονάστηρο των Στροφάδων και μια πολύ ρεαλιστική φωτό από το Οστεοφυλάκιο των Νησιών, όπου φαίνεται το θανατηφόρο τραύμα, που προκλήθηκε στο κρανίο Ανωνύμου Μοναχού σε κάποιαν από τις πάμπολλες επιδρομές, άγνωστης χρονολογίας.


Για όσους αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία, μπορούν να κάμουν κλικ σε παλαιότερη ανάρτησή μας στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, εδώ. Για τις ανωτέρω φωτογραφίες μερίμνησε ο π. Σεραφείμ Κονίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: