e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Ορθρίζοντας Μεγάλη Δευτέρα
Ο Νυμφίος ήρθε! Μέσα στην απρόσμενη χειμωνιά του φετινού Απρίλη και την διαρκή βαρυχειμωνιά της καθημερινότητάς μας Εκείνος πασχίζει να μάς προσεγγίσει!... Ταπεινός, αλλά επίμονος στην Αγάπη! Σιωπηλός, μα ταυτόχρονα πολλά ομιλητικός μάς θέλγει, για να συμμετάσχουμε στον Νυμφώνα Του! Ολίγοι είμασταν απόψε στον ναό μας, όμως ποιος λυπάται για τους Ολίγους; "Μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί"!

* Φρέσκο ποιητικό / φωτογραφικό σχόλιο για τον αποψινό Πρώτο Νυμφίο μπορείτε να διαβάσετε, κάνοντας κλικ εδώ.

Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Κ.

Κρατώντας τις "βαγιοφόρες" της Εορτής
Με εντελώς χειμωνιάτικο καιρό (βροχόπτωση και πολλή υγρασία) εορτάσαμε σήμερα το πρωί, στο ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, την ένδοξη Είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα "προ έξ ημερών του Πάσχα". Πολλές δεκάδες ενοριτών μας εκκλησιάστηκαν, μεταλαμβάνοντας Σώματος κι Αίματος Ζωής, αλλά και λαμβάνοντας την παραδοσιακή "βαγιοφόρα", την οποία θα συντηρήσει ο καθείς επί ένα έτος στο εικονοστάσι του σπιτιού του. 

Ο Εφημέριός μας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην επίφοβη τραγικότητα της νοοτροπίας του όχλου. Μεταξύ άλλων τόνισε με έμφαση:

"Προσέχετε και αποφύγετε, αγαπητοί μου, τη νοοτροπία του όχλου, η οποία πάντα σχεδόν απανθρωπίζει τον άνθρωπο και τού ξυπνά ένστικτα σκοτεινά. Είδατε τι έγινε με τον Ιησού Χριστό; Ενώ Τον υποδέχεται ο λαός με τόσο πανηγυρική διάθεση, πολύ σύντομα, σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, θα έχει τόσο μεταστραφεί η κοινή γνώμη, ώστε θα Τον οδηγήσει στον θάνατο.
Η Εκκλησία, παρότι στοχεύει εντέλει στην κοινωνία των προσώπων, αδιάλειπτα προσεγγίζει και λαξεύει το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο ξεχωριστά και με αγαπητική διάθεση. Η αρχή της εξατομίκευσης είναι εκ των ών ουκ άνευ κατά τη βίωση του εκκλησιαστικού Γεγονότος. Ο όχλος και συμπαρασύρεται και συμπαρασύρει, συνθλίβοντας δίχως έλεος όποιον θεωρήσει επικίνδυνο για τα κάθε λογής συμφέροντά του.
Γι' αυτό στώμεν καλώς! Ο Νυμφίος της Εκκλησίας έρχεται για κάθε ψυχή, την οποία επιποθεί έως θανάτου!" 

Στιγμές από τη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

 Κέρκυρα, σήμερα  
 Ανταπόκριση: Τατιάνα Καρύδη 
Ευφρόσυνες και πολύχρωμες εικόνες λάβαμε από την Κέρκυρα!
Το νησί, κατά παράδοσιν, λιτάνευσε σήμερα στην πόλη το σεπτό Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, σε ανάμνηση της διάσωσής του από τη μάστιγα της Πανούκλας, το 1629.