e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012

Πρωτοσυγκελλεύων της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, επιθυμώντας να εκφράσει την βαθεία ευγνωμοσύνη του στον Γέροντά του Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, τον από Ζακύνθου, τού ανέθεσε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκελλεύοντος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, ώστε και από την ευαίσθητη αυτή θέση να συνεχίσει να προσφέρει με την πολύχρονη και πολύτιμη πείρα του στην αποδοτικότερη λειτουργία της τοπικής Εκκλησίας. 

Αυτό ανακοίνωσε ο Σεβ. Διονύσιος χθες το μεσημέρι στον Γέροντά του, ενώπιον του προσωπικού τού Μητροπολιτικού Γραφείου. Εκείνος απεδέχθη ευχαρίστως την τιμή, δηλώνοντας ότι, ούτως ή άλλως,  πάντοτε ήταν και θα είναι στο πλευρό του  νέου Μητροπολίτη μας σε ό,τι και αν τον χρειασθεί και από οποιανδήποτε θέση!

Πρωτοχρονιά 2012 στο καλοκαιρινό Maputo της Μοζαμβίκης [πλούσια φωτοθήκη]

Με επισημότητα κι εγκαρδιότητα εορτάστηκε η Πρώτη του Νέου Έτους, η Περιτομή του Χριστού και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου στην έδρα της Επισκοπής Μοζαμβίκης. Ο θεοφ. Επίσκοπος κ. Ιωάννης είχε φροντίσει για όλα! Οργάνωσε μια μεγάλη γιορτή, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί Ορθόδοξοι του Μαπούτο, κυρίως τα παιδιά που φοιτούν στο Σχολείο. 

Η Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά ξεκίνησε με τα Τίμια Δώρα της Αγίας Τράπεζας και Αρτοκλασία, εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Αρχιεπισκόπου της Καισαρείας και υπέρ υγείας του Ιεροψάλτη του Καθεδρικού Ναού κ. Βασιλείου Σπανούδη και συνεχίστηκε στο Επισκοπείο, όπου ευλογήθηκε και κόπηκε η πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα. Ο Επίσκοπος είχε έναν καλό λόγο για τον καθένα, έκοψε μάλιστα ιδιαίτερο κομμάτι για τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη της Αφρικανικής Ορθοδοξίας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, καλώντας τούς παρευρισκόμενους να προσευχηθούν για την μακροημέρευσή Του, ώστε να προοδεύει -υπό την άγρυπνη και πολύτιμη καθοδήγησή του- το δυσχερές έργο της Ιεραποστολής. Διένειμε μάλιστα εκ μέρους Του αναμνηστικά δώρα στα παιδιά που είπαν τα Κάλαντα.

Ακολούθησε πλούσια τράπεζα, με άφθονα εδέσματα, στον κήπο του Επισκοπείου, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην αναβίωση -κατά το δυνατόν- των πρωτοχριστιανικών "Αγαπών", που έχει εισαγάγει στην κατά Κυριακήν λατρευτική - κοινοτική ζωή της τοπικής Εκκλησίας ο οικείος Επίσκοπος. Ανάμεσα στους συμμέτοχους της Εορτής ήταν και ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στη Μοζαμβίκη κ. Άλκης Μακρόπουλος.

Πρώτη του Έτους 2012 στο Μπανάτο
Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα εορτάσθηκε σήμερα η Περιτομή του Χριστού και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας και η Πρώτη του Έτους στον ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο. Μετά το τέλος της Λειτουργίας εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία για την είσοδό μας στο 2012. 

Παρέστησαν, από πλευράς Αρχών, ο Αντιδήμαρχος Αρκαδίων Διονύσιος Φ. Τουρκάκης και ο Πρόεδρος του Μπανάτου Χαράλαμπος Δ. Κοντονής, ο οποίος μάλιστα ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως.

Ο Εφημέριός μας, αφού εξέφρασε προς όλους θερμές ευχές - προσευχές, προέτρεψε να κάνουμε αγώνα ώστε να εξαγιάζουμε την κάθε ημέρα μας, καλλιεργώντας τις αρετές και τις αγιοπνευματικές δωρεές, ώστε να μην μάς τύπτει η συνείδησή μας, δια της οποίας εκφράζεται ο Θεός της Αγάπης! Δι' αυτής της καθημερινής προσπάθειας, θα έχουμε κατορθώσει να κερδίσουμε μήνες και χρόνια Καλοσύνης κι έτσι θα προσεγγίζουμε θεάρεστα την Δόξα των Μελλόντων!