e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Γιορτή για το Περιβάλλον η 1η εκδήλωση του β΄ κύκλου του Κέντρου Λόγου «Αληθώς»

Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας




Στην κατάφυτη κι ευωδιαστή αυλή τού εορτάζοντος την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου ναϋδρίου της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου πραγματοποιήθηκε απόψε το δειλινό, με την παρουσία μάλιστα του Λειψάνου της τιμίας Χειρός του Αγίου Διονυσίου, προστάτου και πολιούχου Ζακύνθου, ο Αγιασμός για την έναρξη του β΄ κύκλου των δράσεων του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», σε συνδυασμό με Δέηση υπέρ της πολυταλαίπωρης Φύσης, δεδομένου ότι η 1η Σεπτεμβρίου -εκτός από Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά- έχει καθιερωθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Ημέρα αναπέμψεως Ευχών υπέρ του Περιβάλλοντος.










Στην Σύναξη αυτή συμμετείχε ικανός αριθμός πιστών φίλων του «Αληθώς» απ’ όλο το νησί της Ζακύνθου, απλοί άνθρωποι του μόχθου, αλλά και των γραμμάτων και της τέχνης. Στο λειτουργικό μέρος προέστη ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, εκπροσωπώντας μάλιστα τον απουσιάζοντα Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. Στον χαιρετισμό, που απηύθυνε, τόνισε την εξαιρετική θέση του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» στην ζακυνθινή πολιτισμική και κοινωνική ζωή απ’ τον πρώτο κύκλο ήδη της λειτουργίας του, ευχόμενος και κατά το νέο έτος να έχει την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία στις μορφωτικές δραστηριότητές του. Στις δύο Ακολουθίες, πλην του οικείου Εφημερίου, έλαβαν μέρος ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπουργίτης και ο Μοναχός Ιωσήφ Μαρούδας.






Ακολούθησε η οικολογικού περιεχομένου προγραμματισμένη ομιλία τού Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια, με θέμα «Ορθόδοξος Μοναχισμός και Φυσικό Περιβάλλον», κατά την οποία παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις Μοναχών και Αναχωρητών, οι οποίοι διακρίθηκαν για την έμπρακτη φιλία, που επέδειξαν προς την πανίδα και την χλωρίδα του καιρού και του τόπου τους, καθιστάμενοι έτσι άριστο παράδειγμα οικολογικής συμπεριφοράς για τις σύγχρονες αντι-οικολογικές κοινωνίες.












Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν αναψυκτικά και γλυκίσματα σε όλους, για τα οποία μερίμνησε πολύ ευγενικά η Οικογένεια Αναστασίου και Στέλλας Στραβοπόδη, η οποία μάλιστα έχει την υπευθυνότητα του ενοριακού ναϋδρίου της Παναγίας της Βλαχέραινας. Για την αρτίωση της οικολογικής αυτής γιορτής εργάσθηκαν φιλότιμα, εξάλλου, ο Πρόεδρος του Μπανάτου Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής και ο Πρόεδρος των Εθελοντών της περιοχής Σπύρος Διον. Κοντονής. Η αφίσα της εκδήλωσης καλλιτεχνήθηκε από τον Ιωάννη Πορφύριο Καποδίστρια.





Προσκυνώντας εν Βανάτω το Λείψανο της Χειρός του Αγίου Διονυσίου

Μικρό σχόλιο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια


Για δεύτερη φορά φέτος το χαριτόβρυτο Λείψανο της Χειρός του Αγίου Διονυσίου Αιγίνης, προστάτου και πολιούχου Ζακύνθου μεταφέρθηκε στην Ενορία μας, για τον Αγιασμό της έναρξης του β΄ κύκλου των δράσεων του "Αληθώς", δηλαδή του Κέντρου Λόγου Μπανάτου. Το Λείψανο έφερε ανάμεσά μας, στον προαύλιο χώρο του ναϋδρίου της Παλαιάς Βλαχέραινας ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης, ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς μας και αδελφός της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου. 


Στο σημείωμά μας αυτό επιθυμούμε να εκφράσουμε την ιδιαίτατη χαρά σύνολης της Ενορίας και των συντελεστών του "Αληθώς" για την παρουσία της θαυματουργής Χειρός του Αγίου μας στον τόπο μας. Είναι γνωστό και πανθομολογούμενο ότι ο Άγιος Διονύσιος είναι για τους Ζακυνθινούς το κυρίαρχο πρόσωπο, όχι μονάχα για την πνευματική, αλλά για την όλη ζωή του. Δεν υπάρχει πτυχή της καθημερινότητάς μας, που να μην την αναθέτουμε στη Χάρη του Αγίου! Γι' αυτό ακριβώς, κάθε μέρα, αλλά κυρίως κατά τα τριήμερα των πανηγύρεών του, η προσέλευση των πιστών για προσκύνηση του Σκηνώματός Του υπερβαίνει κάθε νου! 


Πριν λίγες μόλις ημέρες εορτάσαμε την επέτειο της Μετακομιδής Του από τα νησιά των Στροφάδων στη Ζάκυνθο (ιστορικό γεγονός του 1717), όμως πλείστοι όσοι δεν κατόρθωσαν να Τον προσκυνήσουν, είτε εξαιτίας της πολυκοσμίας, είτε της προσωπικής αδυναμίας τους. Απόψε, λοιπόν, εδώ στο κέντρο του Μπανάτου, είχαμε την ευκαιρία οι ενδιαφερόμενοι πιστοί να προσέλθουμε και να σταθούμε προσευχητικά δίπλα στο Λείψανο της τιμίας Χειρός Του και ύστερα να Το προσκυνήσουμε ευλαβικά. Αρκετοί μάλιστα ασθενούντες ή εμπερίστατοι εξέφρασαν την επιθυμία να ευλογηθούν από αυτό, γι' αυτό ακριβώς και προσήλθαν στην πνευματική αποψινή σύναξή μας! 

Έχοντας τέτοιον "πρέσβυν ακοίμητον" πορευόμαστε κι εφέτος αφενός μεν ως Ενορία και Μορφωτικό Κέντρο Λόγου, αφετέρου δε ως ταλαίπωροι πολίτες μιας απελπιζόμενης πατρίδας, οι οποίοι βιώνουμε μιαν άνευ προηγουμένου οικονομική Κρίση, με βαθιές -αλίμονο- ρίζες στην ηθική Κρίση που ελλόχευε από πολλών ετών και τώρα πλέον αναφάνηκε. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ενώπιον του Αγίου μας όλα να οδηγηθούν σε αίσια έκβαση και τού χρόνου τέτοιες μέρες -οπότε, θέλουμε να ευελπιστούμε, θα Τον ξαναδεχθούμε- να Τού καταθέσουμε ύμνους ευχαριστίας για τις ευεργεσίες, τις οποίες θα έχουμε λάβει απ' τον Ουρανό! Γένοιτο!