e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Προσκύνημα στη Μονή Αγίου Θεοδοσίου Κιέβου | Церковь Феодосия Печерского, Киев


Ταξίδεψε λίγο πριν την Επανάσταση του 2013, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο ναός - μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου βρίσκεται έξω από τα τείχη της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, διακόσια μόλις μέτρα μακριά. Ένας δρόμος μόνον βρίσκεται ανάμεσά τους. Λέγεται μάλιστα ότι, αν η Λαύρα αποτελούσε ξεχωριστό πλανήτη, η Μονή Αγίου Θεοδοσίου θα την συντρόφευε! 

Παλαιότερα, έως το 1830, η Μονή, στην οποία βρισκόμαστε, εθεωρείτο και ήταν προέκταση της Λαύρας, σήμερα όμως τους χωρίζει μια μεγάλη διαφορά: Ενώ η Λαύρα ανήκει ακόμη στην Εκκλησία της παρουσίας του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Ουκρανία, η Μονή του Αγίου Θεοδοσίου ανήκει στην επίσημη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Προκαθήμενο, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.


Αν και -όπως προαναφέρθηκε- δεν έχουν σήμερα καμία σχέση εκκλησιαστική με την Λαύρα, ως οικοδόμημα και τέχνη ανήκει στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουκρανίας ως φυσική συνέχεια ή εξάρτημα της γειτονικής Λαύρας. Σημειωτέον ότι κτιριακώς είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εδώ μπορεί να διαπιστώσει ο υποψιασμένος επισκέπτης βαθιά ίχνη του λεγόμενου ουκρανικού (κοζάκικου) μπαρόκ.




Εκείνο, εξάλλου, που μας προξένησε εντύπωση από τα τεκταινόμενα στη Μονή είναι ότι σε ένα από τα κτίρια του περιβόλου της, στεγάζονται τα... Ηνωμένα Έθνη


Δεν υπάρχουν σχόλια: