e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ο Χριστός είναι διαρκής πηγή και χορηγός της Ειρήνης

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 8ης Δεκεμβρίου 2013
(Εφεσ. Β’, 14-22)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο Απόστολος Παύλος, δια χειρός Δ. Σ. Πελεκάση.
Διακαής πόθος των ανθρώπων όλων των εθνών διαχρονικά είναι η Ειρήνη και η Ομόνοια. Ο καθένας επιθυμεί να μην τον ενοχλούν οι συνάνθρωποί του και να μην τον κατηγορούν. Να μην τον αδικούν, να μην τον συκοφαντούν και να μην τον ειρωνεύονται. Θέλει να του φέρονται στοργικά και καλοσυνάτα, να τον συμπαθούν, να του συμπαραστέκονται στον πόνο του. Την ικανοποίηση του προαιώνιου αυτού πόθου την δίνει ο ίδιος ο Χριστός μέσω του Παύλου: «Χριστός ἐστίν ἡ εἰρήνη ἡμῶν». Ο Μέγιστος Ειρηνοποιός είναι ΜΟΝΟΝ ο ίδιος ο Χριστός και κανείς άλλος άνθρωπος στην γη. Ο Χριστός είναι διαρκής πηγή και χορηγός της Ειρήνης.
Αποκατέστησε την ομόνοια μεταξύ δύο εχθρικών μεταξύ τους κόσμων, των Ιουδαίων και των Ειδωλολατρών. Οι Ειδωλολάτρες έβλεπαν με μίσος, υποτίμηση και αντιπάθεια τους Ιουδαίους, οι οποίοι με την σειρά τους έβλεπαν με περιφρόνηση και αποστροφή τους Ειδωλολάτρες, έχοντας οι ίδιοι υψώσει ως απόρθητο φρούριο τον Μωσαϊκό Νόμο. Ο Χριστός όμως, με την σταυρική θυσία του, γκρέμισε τα ανθρώπινα τείχη του Μίσους. Κατεδάφισε την ειδωλολατρία και αχρήστευσε τις ανούσιες και ανεδαφικές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου φέρνοντας την πραγματική ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων. Έλαβε σάρκα ανθρώπινη και «τοῖς ἀνθρώποις συνανεστράφη» κηρύσσοντας το μήνυμα της αδελφοσύνης και το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας. Το Άγιο Πνεύμα φωτίζει πλέον, αδελφώνει και συνενώνει όλους τους ανθρώπους. Οι τέως ειδωλολάτρες δεν είναι εχθροί του Θεού, ούτε ξένοι προς Αυτόν. Είναι στο εξής συμπολίτες των Αγίων, οικείοι του Θεού και μελλοντικοί κληρονόμοι της Βασιλείας των Ουρανών.
            Διότι η νέα πίστη των Εθνικών (Ειδωλολατρών) έχει οικοδομηθεί πάνω στο ίδιο πνευματικό θεμέλιο των Αποστόλων και των Προφητών. Έτσι, Ιουδαίοι και Εθνικοί αποτελούν μιαν αδελφότητα, μια ενιαία και αδιαίρετη Εκκλησία, της οποίας κεφαλή και λίθος ακρογωνιαίος είναι ο ίδιος ο Χριστός. Έτσι -λέει ο Παύλος- όλοι μας κτίζουμε αυτό το οικοδόμημα, που είναι ναός και κατοικία ολόκληρης της Τριαδικής Θεότητος.
            Όλα τα μέλη της Εκκλησίας νιώθουν παιδιά του ίδιου πατέρα, αδέλφια του Χριστού και αδέλφια μεταξύ τους. Έτσι βασιλεύει η τέλεια και αδιασάλευτη αρμονία. Βλέπει ο ένας τον άλλον με αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Δεν δίνουν μεταξύ τους αφορμές λύπης ή παρεξήγησης, πικρίας και αντίθεσης. Εκεί υπάρχει μακροθυμία, μεγαλοψυχία, ανιδιοτέλεια, αλληλοβοήθεια. Η Αγάπη διώχνει τον εγωισμό και τον φόβο και θεμελιώνει την ενότητα. «Η ειρήνη –λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος– είναι γλυκό πράγμα και γλυκό όνομα που όλοι το επαινούν λίγοι όμως πραγματικά το φυλάττουν και το εφαρμόζουν». Και αυτήν μάς την προσφέρει ΜΟΝΟΝ ο Χριστός.
            Ας φροντίσουμε να την κάνουμε πράξη και στις δικές μας καρδιές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: