e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης

  Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, 26 Οκτωβρίου 2013, ώρα 6 μ.μ.  


Την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τα μέλη της και από πλήθος κόσμου.

[Φωτό: Λευτέρης Χρυσοχόος]
Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε το «καλύτερο επιστέγασμα» της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη, την παρουσία του στον χώρο της Ιμβριακής Ένωσης, που γιορτάζει φέτος τα 86 χρόνια από την ίδρυση της και μίλησε θερμά τόσο για τα μέλη της όσο και για τη γενέτειρα του. Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για το σχολείο, που άνοιξε φέτος «μετά από μισό αιώνα» και πάλι στο νησί, έστω και με λίγους μαθητές -ένας από τους οποίους ήταν παρών στην εκδήλωση-, ενώ υπενθύμισε ότι και ο ίδιος είχε μαθητεύσει σε αυτό από τα έξι ως τα έντεκα του χρόνια.

Είναι «ένα ιστορικό γεγονός για την Ίμβρο και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα ιστορικά γεγονότα», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Πηγή: ΑΠΕ

Ολόκληρη την Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου δημοσιεύσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας. Εάν επιθυμείτε να την αναγνώσετε, κάντε απλώς ένα κλικ ΕΔΩ!

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου προεξήρχε της Λιτανείας του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου ανά τις οδούς των Αμπελοκήπων

  Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Πανόρμου - Εσπέρας 26ης Οκτωβρίου 2013  
Φωτογραφίες και ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου
Πανηγυρικά ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Αμπελοκήπων. Απόψε, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς Εικόνας και του ιερού τμήματος λειψάνων, στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας, στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.

Εκατοντάδες πιστοί συμμετείχαν στη πομπή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πομπή έκανε στάση και στα Νοσοκομεία "Άγιος Σάββας" και "Ελπίς", όπου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ υγείας των νοσηλευομένων.

Μετά το πέρας της λιτανείας, ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του, όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων και εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου αλλά και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ενορίας, όπου υπηρέτησε ως Διάκονος πριν πολλά χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου προεστός της Ευχαριστιακής Σύναξης στον Άγιο Δημήτριο Πανόρμου

  Αμπελόκηποι Αθηνών - πρωί 26ης Οκτωβρίου 2013  
Φωτοστιγμιότυπα της εορτής από τον Σπύρο Παπαγεωργίου
Με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ τελέστηκε πανηγυρικά σήμερα η Θεία Ευχαριστία στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Πανόρμου. Ο κόσμος και πάλι παρών για να προσκυνήσει την θαυματουργή Αγία Εικόνα και το χαριτόβρυτο τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Δημητρίου. Oι χορωδίες του Ευάγγελου Μένεγα και του Γεώργιου Δεμελή απέδωσαν θαυμάσια την υμνολογία των Ακολουθιών.

Σημειωτέον, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η περιφορά της Εικόνας και του ιερού Λειψάνου στους δρόμους που περικλείουν τον Ναό.

Ομιλώντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά το γεύμα στη Στρατιωτική Λέσχη Θεσσαλονίκης

  Θεσσαλονίκη, μεσημέρι 26ης Οκτωβρίου 2013  
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας
Με κάθε επισημότητα, στο πλαίσιο του εορτασμού για τον Άγιο Δημήτριο, παρατέθηκε γεύμα στην Στρατιωτική Λέσχη Θεσσαλονίκης, όπου παρακάθησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο υψηλός φιλοξενούμενος της συμπρωτεύουσας Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Στις προπόσεις δόθηκε η ευκαιρία της ανταλλαγής θερμών λόγων, οι οποίοι αποτελούν έκφραση και απόρροια του ανυπόκριτου αλληλοσεβασμού των δύο μερών. Άλλωστε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο θεσμός που εκπροσωπεί συντελεί διαχρονικά στην Ενότητα του Γένους! 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην πρόποσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ὁ Μακεδονικὸς Ἀγὼν ἀποτελεῖ συνέχειαν τῶν συνεχῶν ἀγώνων τοῦ Γένους μας. Εἰς τὰς δέλτους τῶν καρδιῶν μας καὶ τῆς ἱστορίας ἔχει χαραχθῆ χρυσοῖς γράμμασιν. Ὁ ρόλος τῆς Μητρὸς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως εἰς τὸν ἀγῶνα τοῦτον, ὅπως καὶ εἰς ὅλους, ὑπῆρξεν ἐθναρχικός, ἡγετικός, συντονιστικός, συνετός, θυσιαστικὸς καὶ δὴ μαρτυρικός, λαμβανομένου ὑπ᾿ ὄψιν ὅτι πολλοὶ Ἱεράρχαι καὶ κληρικοὶ ἀπώλεσαν τὴν ζωήν των, μὲ προεξάρχοντα τὸν Γρεβενῶν Αἰμιλιανόν».

Αίσθηση προκάλεσαν, εξάλλου, οι ακόλουθες επισημάνσεις του Πρώτου των Ορθοδόξων: «Εἰς τὴν Θεσσαλονίκην κυριαρχοῦν δύο στοιχεῖα: τὸ φῶς καὶ ἡ θάλασσα. Ὁ ἥλιος τῆς Βεργίνης ὁ καὶ αὐτὸς καταυγασθεὶς καὶ δημιουργηθεὶς ὑπὸ τοῦ νοητοῦ Ἡλίου τῆς Δικαιοσύνης, τοῦ Κυρίου, παρέχει ἀφειδωλεύτως τὸ φῶς του. Τὸ φῶς τοῦτο σηματοδοτεῖ καὶ αἰσθητῶς τὴν οἰκουμενικὴν ἀκτινοβολίαν τῆς Θεσσαλονίκης, τῆς πόλεως τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου, τοῦ Ἀριστοτέλους, τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ, τῶν ἀκτίστων ἐνεργειῶν τοῦ Θεοῦ καὶ τῆς Χάριτος, καὶ ἁλυσίδος ὁλοκλήρου προγόνων, πατέρων καὶ προπατόρων, οἱ ὁποῖοι ἐδημιούργησαν πολιτισμόν, κατέλιπον ἔργα, σοφίαν, πεῖραν, ἀλήθειαν, καὶ ἀποτελοῦν ὁδοδείκτας δι᾿ ἡμᾶς τοὺς ἐπιγόνους των σήμερον.
       Ἡ δὲ θάλασσα, συνήθως γαληνιώδης καὶ ἀκύμαντος, δεικνύει χαρακτηριστικῶς τὴν αἰωνόβιον προσπάθειαν καὶ τὸν ἀγῶνα τῶν Θεσσαλονικέων καὶ τῶν Μακεδόνων νὰ μείνουν ἡνωμένοι, εἰρηνικοί, ἐλεύθεροι, παρὰ τὰς ἐνίοτε τρικυμίας καὶ τὰ ἐγειρόμενα σφοδρὰ κύματα τῶν καιρικῶν περιστάσεων "ζητοῦντα τινα καταπίωσιν". Τὰ ριπιδίσματα τοῦ ἀέρος καὶ ἡ αὔρα ζωογονοῦν καὶ μᾶς καλοῦν νὰ ἀτενίσωμεν μὲ αἰσιοδοξίαν τὸ μέλλον καὶ τὴν αὔριον.
       Φῶς, λοιπόν, καὶ Θάλασσα, τὰ δύο στοιχεῖα τῆς ἐλευθερίας. Τά χαρακτηριστικά τῆς ὡραίας Θεσσαλονίκης, ποὺ δὲν εἶναι μόνον ἐξωτερικὴ ἐλευθερία, ἀλλὰ κυρίως ἐσωτερική, καὶ πηγάζει ἀπὸ τὸν ἀρχηγόν της καὶ ἀληθῶς ἐλευθερωτὴν Κύριον, "τὸν ποιήσαντα τὸν οὐρανὸν καὶ τὴν γῆν καὶ πάντα τὰ ἐν αὐτοῖς"».  


Ολόκληρη την Πρόποση Βαρθολομαίου την αναρτήσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας και μπορείτε να την αναγνώσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ!Το Χρυσό Μετάλλιο της Θεσσαλονίκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη και η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη [+ videos]

  Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2013, ώρα 12.30 μ.μ  
Φωτογραφίες: Δημήτριος Σ. Πανάγος 


Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Σώματος Παναγιώτης Αβραμόπουλος για σήμερα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013, στις 12.30 μετά το μεσημέρι, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της εορτάζουσας συμπρωτεύουσας.

Κατά την διάρκεια της επίσημης αυτής συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής της Τιμητικής Διακρίσεως του Χρυσού Μεταλλίου της πόλης Θεσσαλονίκης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και, στη συνέχεια, η ανακήρυξη του ως Επιτίμου Δημότη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης, ευχαριστώντας για την τιμή, ανέφερε: «Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολις συνεπορεύθησαν επί αιώνας ηνωμένοι, της κοινής ιστορίας, δια του κοινού πολιτισμού και δια της κοινής πίστεως, η οποία και τα μέγιστα συνέβαλεν, όχι μόνο εις την ανάπτυξιν και την εμβάθυνσιν των μεταξύ των δύο πόλεων σχέσεων, αλλά και εις την ύπαρξιν κοινών οραματισμών.

Ιστορία, πολιτισμός και πίστις αποτελούν τας τρεις συνιστώσας του προσώπου και της ταυτότητας των δύο πόλεων, ουχί ως απολίθωμα του παρελθόντος ανήκον εις τας προθήκας των μουσείων, αλλά ως ζώσαν και δρώσαν πραγματικότητα συνεχίζουσαν και σήμερον παρά τας επισυμβάσας εξελίξεις να εμπνέει και να καθοδηγεί τους ανθρώπους»

Για να τονίσει στη συνέχεια της ομιλίας του: «Ουδείς δύναται να εξαλείψει την ιστορία, ουδείς δύναται να παραγνωρίσει την πολιτιστικήν προσφοράν, ουδείς δύναται να αγνοήσει την πίστιν, ουδείς όμως δύναται να αμφισβητήσει και τον Οικουμενικόν προσανατολισμόν πάντων τούτων ο οποίος τα χαρακτηρίζει».Ολόκληρη την πατριαρχική ομιλία αναρτήσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας. Μπορείτε να την αναγνώσετε ΕΔΩ!