e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Τρόφιμα και ρούχα στο Ορφανοτροφείο της πόλης Dolisie της επαρχίας Niari στη Δημοκρατία του Κονγκό


Στις 9η Ιανουαρίου 2014 ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων μετέβη στο Ορφανοτροφείο της Ιεράς Επισκοπής, στην πόλη Dolisie, όπου προσεκόμισε ικανή ποσότητα τροφίμων, φιλάνθρωπη προσφορά της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Επίσης, προσέφερε ρούχα στα 25 μικρά παιδιά που περιθάλπονται στο ευαγές τούτο ίδρυμα της τοπικής Εκκλησίας.

Προ της αναχωρήσεώς του από την πόλη ο Θεοφιλέστατος δέχτηκε την εθιμοτυπική επίσκεψη του νεοχειροτονηθέντος Καθολικού Επισκόπου Ντολιζί, Σεβ. κ. Bienvenu Manamika Bafouakouahou.

Γνωριμία με το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ - ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΥ - ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ “TOGETHER”

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TOGETHER

Το TOGETHER είναι μια Μ.Κ.Ο. (ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ) που σκοπό της έχει την προαγωγή του Διαχριστιανικού, Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού διαλόγου.

Με απλά λόγια, το TOGETHER θέλει να δώσει στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο) εκείνη την πληροφόρηση και ενημέρωση, ώστε να αντιληφθεί πως η επικοινωνία και ο διάλογος με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες (Καθολικούς, Προτεστάντες, Λουθηρανούς κ.ά.), καθώς και με τις μεγάλες Θρησκείες (Ισλάμ, Ιουδαϊσμό, Βουδισμό) , όπως και με άλλες πολιτιστικές παραδόσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση της κοινής ειρηνικής συμβίωσης στον σύγχρονο κόσμο.

Η Θεσσαλονίκη πάντοτε υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών. Δεν θα μπορούσε και σήμερα στην εποχή της πολυ-πολιτισμικότητας να μην δώσει μια άλλη διάσταση της συνύπαρξης του διαφορετικού.

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το TOGETHER είναι το μοναδικό Κέντρο αυτού του είδους στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει ασχοληθεί σε επίπεδο βάσης με θέματα που αφορούν την εκπαίδευση σε θέματα γνωριμίας και συνύπαρξης με άλλες θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις.

Συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με το αντίστοιχο κέντρο PRO UNIONE στη Ρώμη.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Το TOGETHER, ως Μ.Κ.Ο., είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι δράσεις και τα προγράμματα του μπορούν να υπάρξουν μόνο μέσα από χορηγίες και επιδοτήσεις. Η υλική υποστήριξη των ενδιαφερόμενων είναι εκ των ών ουκ άνευ!

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Το “ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ – ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΥ – ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ” ή με μια λέξη TOGETHER βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην οδό Βασ. Ηρακλείου 14 , στον 8ο όροφο.

Οι ώρες επισκέψεων είναι από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μετά το μεεσημέρι.

Στο χώρο του Κέντρου μπορεί ο επισκέπτης να ενημερωθεί για τα προγράμματα που “τρέχουν” , καθώς και να παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για ενήλικες, όπως και να συμμετάσχει στις δράσεις του Κέντρου.

Αν πάλι επιθυμεί να ενημερωθεί από το internet τότε αρκεί να δει το site: www.christianity-together.edu.gr ή το ιστολόγιο: www.christianity-together.blogspot.com

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ είναι ο Αρχιμανδρίτης ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΕΦΑΛΟΥΡΟΣ, MTh

Αξίζει να παρακολουθήσουμε τη σκέψη του π. Ιουστίνου για το τι και πώς του TOGETHER:

«Η προσπάθεια μας αυτή που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες ως πόθος και σκέψη αποκτά μέρα με την ημέρα "σάρκα και οστά".
           Σε μια εποχή με πολλά προβλήματα κοινωνικά και προσωπικά, αποφασίσαμε να εργαστούμε συλλογικά για να προάξουμε το διάλογο, τη συνάντηση και τη συνεργασία με τον "άλλο". Με εκείνον που ανήκει σε άλλη εκκλησιαστική και θρησκευτική παράδοση, αλλά και άλλο πολιτιστικό περιβάλλον.
           Τώρα πια δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, ούτε το περιθώριο για αποκλεισμούς. Η οικονομική κρίση υποθάλπτει νοσηρά φαινόμενα περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Εμείς όμως μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ικανές να απομακρύνουν αυτές τις φωνές από την κοινωνία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ευδοκιμήσει η συνύπαρξη των φαινομενικά διαφορετικών, που όμως στην ουσία τους είναι τόσο όμοια αφού έχουν κοινή αφετηρία: τον ίδιο Θεό.
           Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τρόπο μαγικό, ούτε απλά να το περιμένουμε ως Θεϊκή παρέμβαση. Ο Θεός μας χάρισε νου και ελευθερία. Αυτά τα δύο δώρα αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και προσωπικό ενδιαφέρον του κάθε ευαίσθητου ανθρώπου που δεν ικανοποιήται μόνο με το "εγώ" αλλά ολοκληρώνεται μέσα από το "εμείς". Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος σε μία από τις συνεντεύξεις του σημειώνει : "Ο Θεός δεν ευλογεί το τίποτε. Ο Θεός ευλογεί το ΚΑΤΙ". 
            
Το Κέντρο TOGETHER αυτό ακριβώς το ελάχιστο "κάτι"  οραματίζεται να υλοποιήσει μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα του. Άλλωστε και το όνομα που επιλέξαμε αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετεί.
           Η φυσική σας παρουσία καθώς και οι σκέψεις και οι ιδέες σας μας είναι απολύτως απαραίτητες και τις επιζητούμε».

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Σοφία Ζήση, Αρχιτέκτων / ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Ασπασία Σιούτα, Δικηγόρος / ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ: Στέφανος Τσιτσόπουλος, Δημοσιογράφος.

Η γιορτή των Επιφανίων στην Καπέλα Σιστίνα / Eucharist with baptism of intants - Cappella SistinaΣτη Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη των Μετεώρων

  Ταξιδεύει και φωτογραφίζει ο Μάριος Μπενίσης