e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Η 2η θεομητορική Παράκληση στην Παναγούλα Μπανάτου

 Εσπέρας Κυριακής, 3ης Αυγούστου 2014 
Η Ενορία του Μπανάτου συνάχτηκε απόψε στον Ναό της Παναγούλας μας, όπου εψάλη ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Θεομήτορα. Ωραίες και κατανυκτικές στιγμές δεήσεων και συγκίνησης μπροστά στα εικονίσματα της Παναγίας, που κοσμούν τον εν λόγω Ναό. Πάμπολλα είχαμε και έχουμε όλοι μας να καταθέσουμε μπροστά Της. Εκείνη δε, ως Μητέρα του Ουρανού και της Γης, παρηγορεί με την αγάπη και την κατανόησή Της προς καθετί ανθρώπινο.

Παρεμπιπτόντως, ανακοινώνουμε ότι η Παράκληση του απογεύματος της ερχόμενης Τετάρτης, εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα ψαλεί στο ενοριακό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Αγίου Νικολάου, πίσω ακριβώς από το Κοιμητήριό μας!

5η Παναγία της Ζακύνθου


Παναγία η Κρυονερίτισσα στον ομώνυμο ναό της πάλαι ποτέ Συντεχνίας των Μπουτιέρηδων (Βαρελοποιών), στο Κρυονέρι Ζακύνθου.

Ρώσοι Κληρικοί στη Ζάκυνθο του 1986 επί αρχιερατείας Παντελεήμονος Μπεζενίτη [πλήρες video]

Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Το ανωτέρω δίωρο βίντεο και μια φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο μου διασώζουν μιαν ιστορική στιγμή της Ζακύνθου, της Κυριακής, 3ης Αυγούστου 1986. Εκείνες τις ημέρες, λοιπόν, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Παντελεήμων Μπεζενίτης (+2.7.2014) δέχτηκε στη Μητρόπολη Ζακύνθου όμιλο Ρώσων Κληρικών, υπό τον Μητροπολίτη Μινσκ και Λευκορωσίας κ. Φιλάρετο. Για τον ερχομό των Ρώσων είχε μεριμνήσει ο τότε Ηγούμενος της Μονής Πεντέλης και Επίσκοπος Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, μετέπειτα Μητροπολίτης Ζακύνθου και σήμερα ξανά Δωδώνης. Σημειωτέον ότι ο κ. Χρυσόστομος συμμετείχε κι αυτός στο εν λόγω Αρχιερατικό Συλλείτουργο. 

Η ημέρα εκείνη, από όσο μπορώ να ενθυμούμαι -όντας τότε Διάκονος- ήταν πολύ σημαντική, όχι μόνο για τον Μητροπολίτη, και τη Μητρόπολη, αλλά και για τους Ζακυνθινούς εν γένει. Πράγματι, σε μιαν εποχή που δεν είχε ακόμη ενεργοποιηθεί η Περεστρόικα, ήταν εντελώς ασυνήθιστο και άκρως ενδιαφέρον να φθάνουν έως το νησί μας ορίτζιναλ Ρώσοι και μάλιστα εκκλησιαστικοί. Και παρότι οι επισκέπτες μας ήταν εκκλησιαστικοί, πλήθος σκληροπυρηνικών αριστερών και αριστεριζόντων του νησιού μας συγκεντρώθηκαν και πλημμύρισαν το υπερμέγεθες Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, ούτως ώστε να βρεθούν κοντά σε... πραγματικούς Ρώσους, ήτοι να δουν εκ του σύνεγγυς "αντικείμενα" του... πόθου τους!!! 

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων καλωσόρισε με εμπνευσμένη προσλαλιά τους υψηλούς επισκέπτες, τονίζοντας αφενός μεν τη χαρά της τοπικής Εκκλησίας για το προσκύνημά τους στο νησί του Αγίου Διονυσίου, του Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου, αφετέρου δε την ανάγκη σύσφιγξης των δεσμών και της ενότητας των απανταχού Χριστιανών, για να δυνηθεί ο κόσμος να βιώσει "την ειρήνη του κόσμου, την αδελφοσύνη των λαών, την αληθινή ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη [...], χωρίς πολέμους και εξοπλισμούς, χωρίς πυρηνικούς ολέθρους, χωρίς βία και τρομοκρατία, χωρίς αδικία και εκμετάλλευση, χωρίς φυλακές και στρατόπεδα συγκεντρώσεως, χωρίς πείνα και δυστυχία", όπως χαρακτηριστικά είπε! 

Το βίντεο που διαθέτουμε και πρωτοδημοσιεύουμε σήμερα δεν είναι τόσο πια ποιοτικό, είναι όμως -θεωρούμε- πολύτιμο από αρχειακής πλευράς και σεμνυνόμαστε ότι το ψηφιοποιήσαμε και το προσφέρουμε ήδη στους απαιτητικούς φίλους τού Νυχθημερόν.

4η Παναγία της Ζακύνθου


Παναγία η Σγουροπουλιά, φέρουσα την επιγραφή "Ελεημονήτρια". Είναι η κεντρική θεομητορική Εικόνα του χωριού Καλαμάκι της Ζακύνθου.