e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Σταυροπροσκυνήσεως Κυριακή 2015 στη Φανερωμένη Μπανάτου εν Ζακύνθω

Πρωί 15ης Μαρτίου 2015 












































































Με αισθήματα βαθείας κατάνυξης ενώπιον του Τιμίου Ξύλου, συναχτήκαμε σήμερα το πρωί ως Ενορία, στον Ναό της Φανερωμένη Μπανάτου, για να συμμετάσχουμε στην Θεία Ευχαριστία της Κυριακής Γ΄ των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως). 

Κατά την τοπική τυπική διάταξη, το "βατσέλι" του ναού (ήτοι ο ασημένιος δίσκος των μέσων του 18ου αιώνα) ευπρεπίστηκε με βιολέτες, παρότι εφέτος, εξαιτίας των διαρκώς κακών καιρικών συνθηκών, δυσκολευτήκαμε να εξεύρουμε βιολέτες με άνεση. Παράλληλα, οι εθελοντές ενορίτες μας ετοίμασαν τα "ματζέτα" με ολίγη βιολέτα και πρασινάδα, τα οποία διανεμήθηκαν στον λαό. 

Αρκετοί, κυρίως παιδάκια, προσήλθαν στο Άγιο Ποτήριο και μετέλαβαν Σώματος και Αίματος Χριστού, στην δε Ομιλία του ο Εφημέριος π. Παναγιώτης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: "Η ισχύς του Σταυρού δεν προέρχεται μόνον από το ότι επάνω σε αυτό το -πρώην επαίσχυντο- Ξύλο άφησε την ύστατη πνοή του ο ίδιος ο Σαρκωμένος Υιός και Λόγος του Θεού, αλλά κυρίως επειδή αποτελεί το εφαλτήριο για την Ανάστασή Του. Τούτο σημαίνει ότι και ο εσταυρωμένος άνθρωπος της κάθε εποχής αποβλέπει έκτοτε όχι στο τέρμα, αλλά στην αναστατική διάβασή του κι εντέλει στη σωτηρία του" 

Κατά την τοπική συνήθεια, η τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως έγινε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και όχι προ αυτής. Στην Ενορία μας από δεκαετίας έχουμε καθιερώσει ώστε, μετά το πέρας της λιτανεύσεως του δίσκου με τον Σταυρό, του ιερέως ποιήσαντος την Απόλυση, εξέρχεται πρώτος εκείνος στα προπύλαια του Ναού, των ιεροψαλτών ψαλλόντων "Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου...", όπου οι ενορίτες, εξερχόμενοι κι εκείνοι, προσκυνούν το Τίμιο Ξύλο, το οποίο κρατά ο Εφημέριος, οι δε Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι διανέμουν τα "ματζέτα"

Ευρισκόμενοι όλοι στο πλάτωμα της Φανερωμένης αντάλλαξαν ευχές για καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Σαρακοστής και Καλή Ανάσταση! Τέλος, οι Επίτροποι του Ναού μερίμνησαν ώστε να λάβουν "ματζέτα" κατ' οίκον ορισμένες οικογένειες που έχουν σοβαρό πρόβλημα και δεν είχαν όντως την δυνατότητα να εκκλησιασθούν σήμερα!

Επιλογικά αξίζει να αναφερθεί ότι το ψαλτήρι τίμησαν χορωδιακά σήμερα, εκτός των Ιεροψαλτών μας κ.κ. Δημήτρη Κάνδηλα και Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, οι βοηθοί τους κ.κ. Σπύρος Σαρατσέλος, Σωτήρης Στραβοπόδης και Παναγιώτης Παπαδάτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: