e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Το αφιέρωμα στους Ρώσους διανοούμενους της Διασποράς (20ός αιώνας) [πλήρες video]



Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 12 Απριλίου 2016, στον Πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ, το αφιέρωμα στους Ρώσους διανοούμενους της Διασποράς (20ός αιώνας), με τον γενικό τίτλο: «Ρωσική Διασπορά – Από το μαρτύριο στη μαρτυρία», που διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος).  

Πτυχές του θέματος ανέπτυξαν οι:
- Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος-μεταφραστής: «Η μεγάλη φυγή. Η απέλαση των Ρώσων διανοουμένων το 1921 και η πρώτη γενιά της Ρωσικής Διασποράς». Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε ένα άγνωστο θέμα στην Ελλάδα, με στοιχεία - ντοκουμέντα από τα αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν στις αρχές του 2000. 
- Δημήτρης Μπαλτάς, δρ Φιλοσοφίας: «Η φιλοσοφική παραγωγή των Ρώσων της Διασποράς». Ολόκληρη η ομιλία παρατίθεται στη συνέχεια. 
- Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος: «Οι θεολόγοι Ρώσοι της Διασποράς και η επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας».

Μετά από κάθε εισήγηση ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, η οποία ήταν πραγματικά ουσιαστική. Ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν παρεμβάσεις ήταν ο π. Πέτρος Μινώπετρος, ο π. Ιωάννης Σαββάκης, ο επί σειρά ετών καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας Μιχάλης Πάτσης, η διευθύντρια της Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", Σοφία Πολυχρονοπούλου κ.α.

Παρόντες οι καθηγητές του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Όλγα Αλεξανδροπούλου και Φίλιππος Σοφούλης, ο δρ Φιλοσοφίας και συγγραφέας Φώτης Σχοινάς, ο νομικός και συγγραφέας Στέφανος Ευαγγελίδης, η διευθύντρια του Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, φιλόλογος Αμαλία Μαυροειδή, ο γιατρός Κωνσταντίνος Μπογδανόπουλος κ.α.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και ένα βωβό βίντεο, των αρχών της δεκαετίας του 1930, κυρίως με πλάνα εξωτερικά, από το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, στην οδό Κριμαίας, αρ. 93. Στο βίντεο ξενάγησε τους παρευρισκομένους ο Δημήτρης Μπαλτάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια: