e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Τίμιος Σταυρός εναντίον κάθε τοξικότητας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
11 Σεπτεμβρίου 2016
(Ιω. γ΄ 13-17)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Θανατηφόρο πολλές φορές και τοξικότατο αποδεικνύεται το δηλητήριο μερικών φιδιών. Προξενεί αφόρητους πόνους και συχνά τον θάνατο.

Οι Εβραίοι, που καθοδηγούντο στην έρημο από τον Μωυσή, τιμωρήθηκαν από τον Θεό για την ασέβεια, την ανηθικότητα, την ανυπακοή και τις ειδωλολατρικές τάσεις τους. Για τιμωρία τους, φοβερά φίδια τους θανάτωναν με αφόρητους πόνους. Όταν μετανόησαν ειλικρινώς, απηλλάγησαν από την τιμωρία. Τότε ο Μωυσής, κατ’ εντολήν του Θεού, έστησε και ύψωσε έναν χάλκινο όφι, που όποιος ατένιζε θεραπευόταν από το φοβερό δηλητήριο.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί κι ένα βαρυσήμαντο σύμβολο, που μπορεί να μας διδάξει πολλά. Δηλητηριώδες φίδι είναι ο Διάβολος, που χύνει το δηλητήριό του στις ψυχές των ανθρώπων. Ως φίδι εμφανίστηκε και παραπλάνησε τους Πρωτόπλαστους και αποτέλεσε την αιτία της πτώσης. Φίδι τον ονομάζει η Αποκάλυψη, ο Απόστολος Παύλος και τα άλλα ιερά Κείμενα της Εκκλησίας. Το δηλητήριό του, τοξικό πνευματικά, προκαλεί φθορά πνευματική και σωματική, αγωνία, άγχος, πικρία και πόνο.

Ο άνθρωπος ποθεί με αγωνία την λύτρωση, αλλά δεν μπορεί να την κερδίσει με τις δικές του πενιχρές δυνάμεις. Ο μόνος που μπορεί να του την δώσει είναι ο Παντοδύναμος Θεός, ο οποίος έστειλε τον Υιό Του Ιησού Χριστό, να σώσει τον κόσμο από την αμαρτία, δια του τιμίου Αίματός Του, που χύθηκε στο Σταυρό.

Ο Τίμιος Σταυρός παρομοιάζεται στα ιερά κείμενα με τον χάλκινο όφι. Όπως η θέαση του όφεως αυτού έφερνε την λύτρωση από τα σωματικά δεινά και τον θάνατο, το ίδιο και ο Σταυρός σώζει από την φθορά και την αμαρτία. Και όπως κρεμάστηκε ψηλά ο χάλκινος όφις, έτσι κρεμάστηκε επί του ξύλου του Σταυρού ο Υιός του Θεού και Λυτρωτής. Στην πρώτη περίπτωση, ο θάνατος που αποφεύχθηκε ήταν σωματικός, στην δεύτερη ο θάνατος που αποφεύγεται είναι ο απείρως σημαντικότερος πνευματικός, διότι θεραπεύονται οι πληγές του Διαβόλου, του νοητού Δράκοντος.

Ο Όφις της Παλαιάς Διαθήκης δάγκωσε, αλλά και ο ίδιος θεράπευσε. Ο σαρκικός θάνατος οδηγεί στον χαμό και τη φθορά, αλλά ο θάνατος του Λυτρωτή στο Σταυρό οδήγησε στην σωτηρία του γένους των ανθρώπων.

Όλα γύρω μας μαρτυρούν την άπειρη προς εμάς θεία Αγάπη. Όλο το Σύμπαν, αλλά και το καθετί χωριστά. Η ψυχή και το σώμα μας είναι απόδειξη της Αγάπης αυτής. Μεγάλη απόδειξη της Αγάπης του είναι επίσης ότι ο Θεός μάς προστατεύει από κάθε υλικό και πνευματικό κίνδυνο. Έστειλε τον Υιό Του, κάνοντάς μας τη μεγαλύτερη προσφορά και δωρεά που θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτήν οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για την σωτηρία μας, σταματώντας να Τον προδίδουμε και να Τον βλασφημούμε με τις κακές σκέψεις και πράξεις μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: