e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Διορίστηκε Εφημέριος στην Αγία Τριάδα του Göteborg Σουηδίας


Χάριτι Θεία και με τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την τέταρτη επίσκεψή του στην πόλη του Göteborg την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή του να διορίσει τακτικό εφημέριο στην ενορία της Αγίας Τριάδος, της δεύτερης μεγαλύτερης ενορίας της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον νέο εφημέριο, τον Αιδ.  Πρεσβύτερο κ. Πέτρο Μώραλη, ένα νέο στην ηλικία κληρικό, ρέκτη και δραστήριο, ο οποίος καλείται να υπηρετήσει με απαράμιλλο ζήλο και αυταπάρνηση στα νέα του εφημεριακά καθήκοντα, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής μας. Ο π. Πέτρος, προερχόμενος από την Ι. Μητρόπολη Κιλκισίου, είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, στο δε βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται δύο ανεγέρσεις ναών, η ίδρυση του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ι. Μητροπόλεως Κιλκισίου και οι εκ βάθρων ανακαινίσεις δύο άλλων ναών.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης, απευθυνθείς προς το ποίμνιο της περιοχής, τόνισε ότι “απαιτείται συστράτευση δυνάμεων για την οργάνωση της ενορίας και την ευδόκιμη διακονία του νέου εφημερίου. Για να επιτελεσθεί ένα τέτοιο έργο επιτυχώς, θα πρέπει να θέσετε υψηλούς στόχους και να γίνετε συν-οραματιστές. Για να ευοδωθούν οι στόχοι σας, για να λάβει σάρκα και οστά το όραμά σας, παρακαλώ όλους σας και τον κάθε έναν ξεχωριστά, να συμπαρασταθείτε  στον νέο σας εφημέριο, να τον αγκαλιάσετε με καλοσύνη, διάκριση και εμπιστοσύνη. Δουλέψτε μαζί το όραμα της ενορίας σας, συνεργασθείτε αρμονικά και συστηματικά, διότι, όσο πιο στενή και ειλικρινής συνεργασία θα υπάρξει μεταξύ σας, τόσο πιο σύντομα θα απολαύσετε τους καρπούς των εν Χριστώ κόπων σας. Αποτελέστε όλοι σας πρότυπα προς μίμησιν. Η κοινωνία μας έχει μεγάλη λειψανδρία από σύγχρονα υγιή πρότυπα με οραματισμό και δημιουργικότητα.”

Ο Επίσκοπος προέτρεψε τον π. Πέτρο να δημιουργήσει προγράμματα για κάθε ηλικία, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, να τονίσει το όφελος του τακτικού εκκλησιασμού, να ιδρύσει κατηχητικό σχολείο, χορωδία νέων, μουσικό, χορευτικό και θεατρικό τμήμα, αθλητικές ομάδες, ιστοσελίδα και σελίδα facebook, instagram, να δημιουργήσει βάση δεδομένων και καταγραφή των μελών, αξιοποιώντας τα τάλαντα όλων ανεξαιρέτως, μικρών και μεγάλων.

Κάλεσε, επίσης, τον νέο εφημέριο να καλλιεργήσει στενή συνεργασία με τους τοπικούς εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς άρχοντες και φορείς, καθώς και με το Ελληνικό Σχολείο και τον Ελληνικό Σύλλογο.

“Ο καλός ποιμένας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβ. κ. Κλεόπας “τείνει χείρα συνεργασίας και διαβαίνει τις πόρτες των σπιτιών του ποιμνίου του μία προς μία, επισκέπτεται τακτικά τους ασθενείς αδελφούς μας κατ´οίκον και στο νοσοκομείο, μεριμνά και προσεύχεται για τους φυλακισμένους και συμπαρίσταται στους αδελφούς μας που χρίζουν βοηθείας, τους εμπερίστατους και άστεγους, μεριμνά για όλους, ανεξαρτήτου θρησκευτικής προελεύσεως ή καταγωγής και άσχετα από το χρώμα και το κοινωνικό και οικονομικό τους status.”

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Επίσκοπος στον Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Ιωάννη Νικολαΐδη και την φιλόξενη πρεσβυτέρα του Σοφία, καθώς και τους άξιους συνεργάτες του στην ενορία των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μπορώς, οι οποίοι, καθ´ όλον το διάστημα της απουσίας μονίμου εφημερίου στην πόλη του Γκέτεμποργκ, επωμίσθησαν την μέριμνα των δύο ενοριών στο Μπορώς και το Γκέτεμποργκ.

Εις έκφρασιν ευαρεσκείας της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας προς το πρόσωπον του π. Ιωάννου, ο Σεβ. του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου. Τον συνεχάρη  για την επάξια προαγωγή του και τον ευχαρίστησε για την αφοσιωμένη διακονία του, προσέφερε στον ίδιο έναν επιστήθιο σταυρό και στην πρεσβυτέρα του μία εικόνα ως ευλογία.

Στον π. Πέτρο και στο ποίμνιο της ενορίας διεβίβασε ο Μητροπολίτης τις διάπυρες ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, επί τη ενάρξει της συγγραφής της νέας σελίδος της εκκλησιαστικής ιστορίας και δράσεως της ενορίας και του προσέφερε, εκ μέρους του Παναγιωτάτου, ένα δώρο εις ένδειξιν της πατρικής αγάπης και στοργής Του.

Στην αντιφώνησή του ο π. Μώραλης εξέφρασε την συγκίνησή του και την αποφασιστικότητά του να διακονήσει τον απόδημο Ελληνισμό με ζήλο και να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων, δημιουργώντας προγράμματα και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.


Ακολούθησε δεξίωση στην ενοριακή αίθουσα, στην οποία συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Λουθηρανικής Επισκοπής του Γκέτεμποργκ και Αρχιερατικός Επίτροπος της περιφερείας του Hisingen, Αιδ. κ. Bengt Hensing και η δημοφιλής Ελληνίδα αοιδός κ. Έλενα Παπαρίζου, η οποία ανήκει στην ενορία της Αγίας Τριάδος και μεγάλωσε στο Γκέτεμποργκ. Ο Σεβ. ευχαρίστησε τον Αιδ. κ. Bengt Hensing για την τιμητική παρουσία του και τον παρεκάλεσε να διαβιβάσει στον επίσκοπό του τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του και τόνισε ότι στην εποχή μας ο διάλογος μεταξύ των Χριστιανικών δογμάτων είναι αναγκαιότης και όχι πολυτέλεια, απευθυνθείς δε στην κ. Έλενα Παπαρίζου είπε ότι το τραγούδι της “You are my number one” που κέρδισε τον διαγωνισμό στην Γιουροβίζιον το 2005 έχει διαχρονικότητα, έκανε περήφανο τον Ελληνισμό της Σουηδίας και την συνεχάρη για την πανευρωπαϊκή αυτή διάκριση.
ΟΜΙΛΙΑ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΑΣ κ. ΚΛΕΟΠΑ
ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΔ. ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΠΕΤΡΟΥ ΜΟΡΑΛΗ 
ΩΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ GOTEBORG
Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Σεβαστοί Πατέρες,
Εκπρόσωποι των τοπικών Εκκλησιαστικών και Πολιτειακών Παραγόντων,
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Σήμερα πραγματοποιώ την τέταρτη επίσκεψη μου στην πόλη του Goteborg και ο λόγος της εδώ παρουσίας μου συνδέεται με την υπόσχεση που σας είχα δώσει σχετικά τον διορισμό και την εγκατάσταση τακτικού εφημερίου. Μια υπόσχεση που επεβάλετο να εκπληρώσω, με γνώμονα τις πνευματικές ανάγκες και προτεραιότητες της ενορίας της Αγίας Τριάδος, της 2ης μεγαλύτερης ενορίας της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.
Σας παρουσιάζω σήμερα τον νέο σας Εφημέριο, ένα νέο στην ηλικία κληρικό, αναμφίβολα έναν από τους πλέον άξιους, ρέκτες και δραστήριους που έχει να επιδείξει η Εκκλησία της Ελλάδος, ο οποίος καλείται από σήμερα να υπηρετήσει με απαράμιλλο ζήλο και αυταπάρνηση στα νέα του εφημεριακά καθήκοντα, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής μας.
Ο Αιδεσιμώτατος Πρεσβύτερος κ. Πέτρος Μώραλης, προερχόμενος από την Ι. Μητρόπολη Κιλκισίου, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Στο πλούσιο βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται δύο ανεγέρσεις ναών, η ίδρυση του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ι. Μητροπόλεως Κιλκισίου, οι εκ βάθρων ανακαινίσεις, αναπαλαιώσεις και αναστυλώσεις δύο ναών στους οποίους υπηρέτησε ως εφημέριος, έργα που από μόνα τους τον καθιστούν άξιο πολλών και θερμών συγχαρητηρίων. Η ως άνω δυναμική δράση θέτει τις προϋποθέσεις για ένα αντίστοιχα δυναμικό έργο, με λαμπρή προοπτική στο γίγνεσθαι της τοπικής μας Εκκλησίας.
Απαιτείται συστράτευση δυνάμεων για την οργάνωση της ενορίας σας και την ευδόκιμη διακονία του νέου σας Εφημερίου. Για να επιτελεσθεί ένα τέτοιο έργο επιτυχώς, θα πρέπει να θέσετε υψηλούς στόχους και να γίνετε συν-οραματιστές. Για να ευοδωθούν οι στόχοι σας, για να λάβει σάρκα και οστά το όραμά σας, παρακαλώ όλους σας και τον κάθε έναν από εσας ξεχωριστά, να συμπαρασταθείτε στο νέο σας Εφημέριο, να τον αγκαλιάσετε με καλοσύνη, διάκριση και εμπιστοσύνη. Δουλέψτε μαζί το όραμα της ενορίας σας, συνεργασθείτε αρμονικά και συστηματικά, διότι, όσο πιο στενή και ειλικρινής συνεργασία θα υπάρξει μεταξύ σας, τόσο πιο σύντομα θα απολαύσετε τους καρπούς των εν Χριστώ και κατά Χριστόν κόπων σας.
Σύμφωνα με την σημερινή ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε, ο Κύριος τονίζει την εθελοντική αξιοποίηση των ταλάντων που έχουμε, στον χώρο της Εκκλησίας. Η προτροπή Οστις θέλει οπίσω μου ελθείν“ τονίζει το χρέος μας προς την ενορία, να μοιραστούμε δηλαδή με τους άλλους τα χαρίσματα με τα οποία είμαστε προικισμένοι και εφοδιασμένοι. Ας μην τα κρύψουμε, όπως έκανε ο αφελής δούλος της παραβολής που έλαβε ένα τάλαντο, αλλά ας τα πολλαπλασιάσουμε όπως έκαναν οι δούλοι που είχαν πέντε και δέκα τάλαντα αντίστοιχα. Οσο περισσότερο προσφέρουμε εθελοντικά στην ενορία μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ικανοποίησή μας, η πνευματική μας απολαβή και καταξίωση, καθώς και η πρόοδος της ενορίας. Αποτελέστε όλοι σας πρότυπα προς μίμησιν. Η κοινωνία μας έχει μεγάλη λειψανδρία σε σύγχρονα υγιή πρότυπα με οραματισμό και δημιουργικότητα.
Σας προτρέπω, αγαπητέ μου π. Πέτρο, να δημιουργήσετε προγράμματα για κάθε ηλικία, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Ιδρύστε κατηχητικό σχολείο, χορωδία νέων, παιδική χορωδία, μουσικό συγκρότημα νέων με αυτούς που γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο και έχουν ταλέντο στην ψαλμωδία και στο τραγούδι, ιδρύστε χορευτικό και θεατρικό τμήμα νέων, ποδοσφαιρική ομάδα, ομάδα βόλευ και μπάσκετ, αξιοποιείστε τα τάλαντα όλων ανεξαιρέτως, μικρών και μεγάλων.
Ξεκινήστε ενοριακή ιστοσελίδα και σελίδα facebook, instagram, δημιουργείστε βάση δεδομένων και καταγραφή των μελών σας, την γνωστή ως data. Αξιοποιήστε τις δυνατότητες που σας δίνει το internet γιά την ενασχόλησή σας με το internet ministry, μία ποιμαντική ευρέως διαδεδομένη στην Αμερική.
Δείξτε ζωηρό και ανύστακτο ενδιαφέρον για τη νεολαία μας, η οποία αποτελεί το δεδομένο παρόν και το προσδοκόμενο και το ευοίωνο μέλλον της τοπικής μας Εκκλησίας. Τα παιδιά μας είναι αυτά που θα αναδειχθούν οι αυριανοί ηγέτες και ταγοί της ομογένειας και της Εκκλησίας, οι αυριανοί επιστήμονες, κληρικοί και μοναχοί, οι ιεροψάλτες και τα μέλη των εκκλησιαστικών μας συμβουλίων και συλλόγων, οι ευεργέτες και συνεχιστές του ιεραποστολικού μας έργου.
Θεωρώ δεδομένη, π. Πέτρο, την στενή συνεργασία σας με όλους τους τοπικούς εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς άρχοντες και φορείς. Να συναντιέστε τακτικά μαζί τους, για να γνωριστείτε πρόσωπο με πρόσωπο. Να είστε σε συνεχή διάλογο μαζί τους και να στηρίξετε παντοιοτρόπως το έργο των τοπικών φορέων, λαμβάνοντας από κοινού πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.
Να αποκτήσετε και να διατηρήσετε στενή συνεργασία με το Ελληνικό μας Σχολείο και τον Ελληνικό Σύλλογο, τα οποία σας παρακαλώ να επισκέπτεσθε συχνά, επιδιώκοντας προσωπική γνωριμία με όλους τους ενορίτες σας και τις οικογένειές τους.
Ο καλός ποιμένας τείνει χείρα συνεργασίας και διαβαίνει τις πόρτες των σπιτιών του ποιμνίου του μία προς μία, επισκέπτεται τακτικά τους ασθενείς αδελφούς μας κατ´οίκον και στο νοσοκομείο, μεριμνά και προσεύχεται για τους φυλακισμένους και συμπαρίσταται στους αδελφούς μας που χρίζουν βοηθείας, ανεξαρτήτου θρησκευτικής προελεύσεως ή καταγωγής και άσχετα από το χρώμα και το κοινωνικό και οικονομικό τους status.
Είμαι αισιόδοξος ότι, χάρις στην διακονία του π. Πέτρου και στο πνεύμα ενότητος και συνεργασίας που θα κυριαρχήσει, η Ενορία της Αγίας Τριάδος θα αποτελέσει σύντομα το πρότυπο ενορίας προς μίμησιν γιά όλες τις ενορίες μας. Η Αγία Τριάς είναι προορισμένη να ζήσει πάλιν και πολλάκις στιγμές μεγαλείου εκκλησιαστικού, όπως επί εποχής του δραστήριου και ακάματου πρώην Εφημερίου της, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ευμενίου του Σιναίτου, ο οποίος μας επεσκέφθη φέτος και τον αναμένουμε και πάλι.
Ιδιαίτερη μνεία, θα μου επιτρέψετε, να κάνω σε έναν άλλο αφοσιωμένο λεβίτη, τον Αιδεσιμώτατο Πρρεσβύτερο κ. Ιωάννη Νικολαΐδη και την φιλόξενη πρεσβυτέρα του Σοφία, καθώς και τους άξιους συνεργάτες του στο Μπορώς, οι οποίοι, καθ´ όλον το διάστημα της απουσίας μονίμου εφημερίου στην πόλη σας, επωμίσθησαν λίαν επαξίως, εθελοντικώ τω τρόπω και αφιλοκερδώς, την μέριμνα των δύο ενοριών, των Εισοδίων Της Θεοτόκου Μπορώς και της Αγίας Τριάδος Γκέτεμποργκ.
          Εις έκφρασιν ευαρέσκειας και ευγνωμοσύνης της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας προς το πρόσωπον του π. Ιωάννου, θα του απονείμω τώρα τα οφίκια του Οικονόμου και του Πρωτοπρεσβυτέρου. Τον συγχαίρω για την επάξια προαγωγή του, τον ευχαριστώ εκ μέσης καρδίας και βάθους ψυχής για την αφοσιωμένη και υποδειγματική διακονία του και του εύχομαι υγεία αμετάπτωτη, για να συνεχίσει να υπηρετεί Θεόν και άνθρωπον εις έτη πολλά. Στην πρεσβυτέρα Σοφία προσφέρω μία εικόνα ως ευλογία.
          Στον π. Πέτρο και στο ενταύθα ποίμνιό μας διαβιβάζω τις διάπυρες ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, επί τη ενάρξει της συγγραφής της νέας σελίδος της εκκλησιαστικής ιστορίας και δράσεως της ενταύθα ενορίας μας και του προσφέρω εκ μέρους του Παναγιωτάτου ένα δώρο πατρικής αγάπης και στοργής. ΑΜΗΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: