e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Υπάρχουν πολλοί Ναθαναήλ που δεν γνωρίζουν, αλλά διψούν να ποτιστούν από την Αλήθεια

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής A΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
20ής Μαρτίου 2016
(Ιω. α΄ 44-52)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Μέγα πρότυπο για εμάς τους Χριστιανούς αποτελεί ο Απόστολος Φίλιππος. Άνθρωπος φλογερός, πιστός, ψυχικά έτοιμος για να δεχθεί το θείο κήρυγμα, αρκέσθηκε σε λίγα μόνο λόγια που αντάλλαξε με τον Ιησού για να τον ακολουθήσει πρόθυμα. Το πιο αξιοθαύμαστο όμως είναι ότι δεν κράτησε τον σωτηριώδη λόγο του Ιησού ζηλότυπα για τον εαυτό του μόνον, αλλά επιθύμησε διακαώς να τον μοιραστεί με τους άλλους συνανθρώπους του, ώστε να σωθούν και αυτοί. Έτσι, με ενθουσιασμό προσπαθεί να μοιραστεί την χαρά του με τον Ναθαναήλ. Ο Ναθαναήλ, επιφυλακτικός και σκεπτικιστής, δεν πείθεται εξ αρχής. Προβάλλει κάποιες αμφιβολίες και αντιρρήσεις, χωρίς όμως να είναι κακόπιστος.
Ο Φίλιππος, αντί άλλης συζήτησης, τον προτρέπει να συναντήσει ο ίδιος τον Μεσσία και πράγματι. Η συνάντηση αυτή υπήρξε καταλυτική. Τόσο θαμπώθηκε ο Ναθαναήλ από την επαφή του με τον Ιησού και τόσο εντυπωσιάστηκε από την δύναμη που εξέπεμπε, ώστε τον ακολούθησε αναφωνώντας: «εσύ είσαι ο Υιός του Θεού». Η περίπτωση αυτή υποδηλώνει το ιεραποστολικό καθήκον κάθε Χριστιανού. Το μέγιστο παράδειγμα του Φιλίππου πρέπει να εμπνέει και να καθοδηγεί όλους μας ανεξαιρέτως.
Υπάρχουν γύρω μας πολλοί σαν τον Ναθαναήλ που δεν γνωρίζουν, αλλά διψούν να ποτιστούν από την Αλήθεια. Αυτούς δεν πρέπει να τους αγνοήσουμε, γιατί η ευθύνη μας είναι μεγάλη απέναντί τους. Πολλοί συνάνθρωποί μας, με φαινομενικά αδιάφορη στάση ως προς το Ευαγγέλιο, ποθούν εσωτερικά το φως της λύτρωσης, χωρίς ούτε οι ίδιοι να το γνωρίζουν και να το ομολογούν στον εαυτό τους.
«Έρχου και ίδε», λέει ο Φίλιππος στο Ναθαναήλ, δηλαδή «έλα να δεις μόνος σου». Μόνον η προσωπική εμπειρία μπορεί να πείσει! Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος, που κρατάει άσβηστη την φλόγα του καλού, μπορεί να δεχτεί το κάλεσμα και να σωθεί. Μέγιστο παράδειγμα οι μεγάλοι διώκτες της πίστεως, που μεταβλήθηκαν σε μεγάλους Αγίους και Μάρτυρες, όπως ο Απόστολος Παύλος. Έτσι κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει Χριστοφόρος και Θεοφόρος, αναφωνώντας -όπως ο Ναθαναήλ- δοξολογία προς τον Θεό και απολαμβάνοντας τα άρρητα αγαθά της βασιλείας. Δεν χρειάζεται να επιδιώκουμε εξωτερικά σημεία και θαυματοποιίες. Το υπέρτατο θαύμα, το θαύμα των θαυμάτων είναι το θαύμα της Θείας Χάριτος, το θαύμα του Ευαγγελίου, που νικά κάθε πολέμιο και κατακτά τα πέρατα της οικουμένης. Γένοιτο!

Αρχιερατική Μνημόνευση των Κεκοιμημένων στο Κεντρικό Κοιμητήριο Ζακύνθου

Σήμερα, 19 Μαρτίου 2016, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄
Φωτογραφίες: Χρυσή Μουζάκη
Α΄ Χαιρετισμοί 2016 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου

Εσπέρας 18ης Μαρτίου 2016, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύμθου κ. Διονυσίου Δ΄
Φωτογραφίες: Γιώργος Γεωργιάδης