e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2017 του Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

«Μή φοβεῖσθε, ἰδού γάρ εὐαγγελίζομαι ὑμῖν χαράν μεγάλην, ἥτις ἔσται παντί τῷ λαῷ» (Λουκά 2, 10). Με αυτά τα λόγια ο άγγελος καθησύχασε τους ποιμένες τη νύχτα εκείνη, όπου ο «ἐν πᾶσι ἀχώρητος» Θεός, μέσα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, χώρεσε στα πεπερασμένα ανθρώπινα όρια και δεδομένα. Έτσι, ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να γίνουμε εμείς «Θεοί κατά χάριν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μέγας Αθανάσιος.
Η Γέννηση του Χριστού έχει τα χαρακτηριστικά της αισιοδοξίας και της ελπίδας και κατέστη ο δίαυλος επικοινωνίας μας με το Θείο Βρέφος, τον σαρκωμένο Θεό της αγάπης και της καταλλαγής, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, της ταπείνωσης και της φιλανθρωπίας.
Με δυσκολία χωράει ο ανθρώπινος νους το μυστήριο της Σαρκώσεως. Πώς είναι δυνατόν, ο Θεός να γίνεται άνθρωπος και να ταυτίζεται με το δημιούργημά Του; Ο Χριστός ενσαρκώνεται σ᾽ ένα κόσμο που συνεχίζει ν᾽ αδικεί, να παράγει και να προκαλεί πόνο, σ᾽ ένα κόσμο σφοδρών αντιπαραθέσεων, διαπλεκόμενων συμφερόντων, ανάμεσα σε έθνη και λαούς, σε θρησκείες και πολιτισμούς.
Τα Χριστούγεννα αυτά ας στοχοποιήσουμε κι ας καταδικάσουμε την ανθρώπινη απαξίωση και την προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας, την παραμορφωμένη κι αλλοτριωμένη λογική και συμπεριφορά του σύγχρονου κόσμου κι ας βιώσουμε με μοναδικό τρόπο τη Γέννηση του Θεανθρώπου.
Στην ιεραποστολική αυτή επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, παραμένουμε, με τη χάρη του Τεχθέντος Χριστού, προσηλωμένοι στην αδιάλειπτη προσευχή μας και τις συντονισμένες προσπάθειές μας να δώσουμε την παρουσία και την μαρτυρία μας και στις πέντε χώρες που την απαρτίζουν.
Με την αμέριστη συμπαράστασή σας, στη διαρρεύσασα τετραετία ιδρύθηκαν 6 νέες εκκλησιαστικές κοινότητες: 4 στη Σουηδία: του Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ, των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μπορώς, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γιόνσεπινγκ και το Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου στο Ρέττβικ, και 2 στη Νορβηγία: του Αγίου Νεκταρίου στο Σταβάνγκερ και του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Μπέργκεν.
Μέσα στο 2018, θα προβούμε, συν Θεώ, στην ίδρυση της ενορίας του Αποστόλου Βαρθολομαίου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, μιας και είχαμε την υψίστη τιμή να υποδεχθούμε εκεί, τον περασμένο Οκτώβριο, την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Μέσα στο 2018, θα γίνουμε, επίσης, μέτοχοι μιας ξεχωριστής χαράς κι ευλογίας, του διπλασιασμού των ενοριών μας στη Σκανδιναυϊκή Γη. Ας συμβάλουμε όλοι μαζί κι ο καθένας μας ξεχωριστά στην υλοποίηση του κοινού αυτού οράματος. Σας παρακαλώ, να προσευχηθείτε, οι ενορίες μας να επανδρωθούν με περισσότερους άξιους κληρικούς και λαϊκά στελέχη και να εμπλουτισθούν με δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και παράλληλα να συνεχιστούν τα ανακαινιστικά έργα, πάντα προς δόξαν Θεού!
Μέσα στο 2018, επίσης, θα εκδοθεί, για πρώτη φορά, η Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου στην Ελληνική, Αγγλική και Σουηδική. Η ανάγκη του εγχειρήματος αυτού προέκυψε από την ανάγκη κατανόησης της Θείας Λειτουργίας από τους ομιλούντες τη Σουηδική, ιδιαίτερα τους νέους μας, ικανός αριθμός των οποίων προέρχεται από μεικτούς γάμους, και το επίπεδο κατανόησης των λειτουργικών κειμένων είναι περιορισμένο, με αποτέλεσμα να στερούνται τη δυνατότητα να κατανοήσουν τον πλούτο της λατρευτικής μας παράδοσης.
Αδελφοί μου, ας βεβαιωθούμε ότι ο Χριστός θα είναι παρών τα φετινά Χριστούγεννα, μαζί μας, κοντά μας, μέσα μας! Με τη συμμετοχή μας στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, πλημμυρισμένοι από τη χαρά της Ενανθρώπισης του Θείου Λόγου, ας ακολουθήσουμε νοερώς το λαμπρό, παρήγορο και ελπιδοφόρο αστέρι της Βηθλεέμ.
Τα Χριστούγεννα μάς υπενθυμίζουν ότι ο Χριστός «ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ἐξ ὕψους». Το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς προς τους εμπερίστατους αδελφούς μας, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, και τους δικούς μας νεομετανάστες από την ιδιαιτέρα πατρίδα μας, αλλά και από κάθε πατρίδα, κι ας εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανακούφισή τους, σε όλη την επικράτεια της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Ο Θεός είδε την τραγωδία και την πτώση του ανθρώπινου γένους, γι᾽ αυτό και ήλθε στη γη ως πρόσφυγας και μετανάστης!
Με την ευχή και την πεποίθηση ότι ο Κύριος μας θα γεννηθεί και θα κατοικήσει μόνιμα στις καρδιές μας, σας εύχομαι ολόψυχα καλά Χριστούγεννα και ευλογημένη νέα χρονιά, σε εσάς και τις οικογένειές σας, με υγεία κατ᾽ άμφω κι ευτυχία.

Με όλη μου την αγάπη,
Ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: