e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Προσκυνηματικό πέρασμα από τη Γυναικεία Μονή του Προφήτου Ιωήλ Καλαμάτας


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Η Γυναικεία Μονή του Προφήτη Ιωήλ, ευρίσκεται ανατολικά και σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο της Καλαμάτας. Ιδρυτής της υπήρξε ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Γιαννακό­που­λος (1901-1966), πνευματικός οδηγός εκατοντάδων Μεσσηνίων, αλλά και διακεκριμένος συγγραφέας πολλών θεολογικών δοκιμίων με κορυ­φαίο όμως έργο, την ερμηνεία της Αγίας Γραφής και κυρίως της Παλαιάς Διαθήκης, για την οποία βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. [Περισσότερα βιοεργογραφικά του αοιδίμου π. Ιωήλ, αναγνώσατε ΕΔΩ].

Τα πρώτα κελιά της Μονής οικοδομήθηκαν το 1962 σε οικόπεδο που αγοράστηκε με τα χρήματα των δύο πρώτων Μοναζουσών, οι οποίες και εγκαταστάθηκαν σε αυτά. Αργότερα (1966-1970, 1976, 1983) έγιναν κι άλλες αγορές, οπότε έτσι επεκτάθηκε.

Ο Ναός της είναι βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με τρούλο, αφιερωμένος στον Προφήτη Ιωήλ, ένεκα οφειλόμενης ευγνω­μο­σύνης στον Κτίτορα και στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη. Θεμελιώ­θηκε το 1963 και εγκαινιάστηκε το 1964 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευστάθιο, Τοποτηρητή τότε της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Στην διάρκεια των χρόνων αυξήθηκε η Αδελφότητα με την προσέλευση νέων μοναχών, οι οποίες επιδόθηκαν στα διακονήματα της υφαντικής και του κεντήματος, της αγιογραφίας και άλλων ειδών της μοναστηριακής χειροτεχνίας.

Ισοπεδωτικοί ήταν οι σεισμοί του 1986, αφού γκρεμίστηκε το 80% του κτιριακού συγκροτήματος. Η τόλμη όμως των Μοναζουσών και η αγάπη των Χριστιανών ανοικοδό­μησαν λαμπρά κτίρια, όπως τον πυλώνα, τα παρεκκλήσια, τα κελιά και όλους τους επίσημους και βοηθητικούς χώρους. Σήμερα συνεχίζει την δημιουργική πορεία του με τις Μοναχές να τηρούν απαρασάλευτες τις παρακαταθήκες του Γέροντά τους και της πρώτης Ηγουμένης του, που εκοιμήθη εν Κυρίω το έτος 2007.
[πηγή πληροφοριών: Ι. Μ. Μεσσηνίας]




















































Δεν υπάρχουν σχόλια: