e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Πρωτομαγιά 2018 στη βροχερή Σιγκαπούρη [vlog, 3.5.2018]Αφιέρωμα στον ιστορικό και λογοτέχνη της Ζακύνθου Ντίνο Κονόμο (1918-1990) η 5η δράση του ζ΄ κύκλου «Αληθώς»Το Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», ολοκληρώνοντας τις επιμορφωτικές συνάξεις του για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, παρουσιάζει την 5η δράση του για εφέτος, την Κυριακή, 13 Μαΐου 2018, ώρα 8 μ.μ., στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου.

Η εν λόγω εκδήλωση αφορά στον ιστορικό και λογοτέχνη της Ζακύνθου ΝΤΙΝΟ ΚΟΝΟΜΟ (1918-1990), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης Εκατό Χρόνων από τη γέννησή του.

Για τη ζωή, το έργο και την πολυσήμαντη προσφορά του τιμώμενου θα ομιλήσει συνοπτικά ο συγγραφέας κ. Νίκιας Λούντζης, ενώ ενδεικτικά αποσπάσματα από το έργο του θα αναγνώσει ο φιλόλογος κ. Γιώργος Φιορεντίνος.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, Ζακυνθινό Φωνητικό Σύνολο, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου κ. Παναγιώτη Μαρίνου και Ζακυνθινή Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, υπό την διεύθυνση του Μουσικού κ. Ανδρέα Σταμίρη, θα αποδώσουν αφενός μεν άγνωστα προσεισμικά τραγούδια, αφετέρου δε, ορχηστρικές μελωδίες του νησιού μας. 

Η παρουσία των φίλων του «Αληθώς» θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για το Κέντρο Λόγου!

Οι νεόνυμφοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα εορτάστηκαν με λαμπρότητα στο Σκουροχώρι Πύργου


Φθάνοντας ήδη στο μέσον της Πεντηκοστής, διανύοντας παράλληλα την πανευφρόσυνη Πασχαλινή περίοδο, όπου το Πάσχα αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης λατρείας και η Ανάσταση του Χριστού είναι η κορωνίδα της Χριστιανικής Πίστεώς μας, η οποία σφραγίζει την πνευματική ταυτότητα των Ορθοδόξων, εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα αλλά και ιεροπρέπεια το διήμερο 2 και 3 Μαΐου 2018, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου του Δήμου Πύργου, η μνήμη δύο πιστών συζύγων και Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, των Τιμοθέου και Μαύρας, οι οποίοι, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τον Ιησού Χριστό, πέρασαν από την θλίψη του Σταυρού στην χαρά της Αναστάσεως, υπερασπιζόμενοι μέχρι θανάτου την Αγία Εκκλησία Του και την Ορθόδοξη Διδασκαλία της.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα νεόνυμφοι οδηγήθηκαν στο μαρτύριο και έμειναν πιστοί στην αγάπη του Χριστού και μεταξύ τους. Έζησαν στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα. Κατάγονταν από τα μέρη της Αιγύπτου στην περιοχή της Θηβαΐδος και ζούσαν σε μια μικρή πόλη, που ονομάζονταν «Κωμόπολις των Παναπέων».

Οι Άγιοι Τιμόθεος και η Μαύρα ήσαν σταυρωμένοι, αλλά και αναστημένοι, παραμένοντας σταθεροί και ακλόνητοι όταν υπέστησαν φρικτές δοκιμασίες και βασανιστήρια και τέλος τον 9ήμερο σταυρικό θάνατο.  Έζησαν ενωμένοι με τα δεσμά της γνήσιας αγάπης, έφυγαν από τον κόσμο αυτό ενωμένοι και αγαπημένοι και εξακολουθούν να ζουν και να προγεύονται την Βασιλεία του Θεού μέχρι την κοινή Ανάσταση. Ταυτόχρονα είναι φάροι πνευματικοί και οδοδείκτες και της δικής μας Σταυροαναστάσιμης πορείας και ζωής.

Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 2 Μαΐου, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου  π. Γεωργίου Χαρδαβέλλα, Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γαστούνης, πλαισιουμένου υπό των Αιδ. π. Παντελεήμονος Παπαηλιού, π. Νικολάου Κατσηδήμα, π. Ιωάννου Διαμαντοπούλου, καθώς επίσης και του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Αθανασοπούλου. 

Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής Εικόνας στο Δημοτικό Διαμέρισμα και παρουσιάσθηκαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία από χορευτικά τμήματα, ύστερα από πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Σκουροχωρίου.

Την κυρία ημέρα της εορτής, Πέμπτη 3 Μαΐου, τελέστηκε η  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Παναγιώτου Δημητρακοπούλου, Εφημερίου του εν Πύργω  Ιερού Μετοχίου του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, καθώς επίσης και των Αιδ. π. Νικολάου Κατσηδήμα και π. Νικολάου Αθανασοπούλου. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Ενοριακό κέντρο του Ναού, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, προς τους παρευρισκομένους, οι οποίοι εκδήλωσαν για μία ακόμη φορά την τιμή και την ευλάβεια προς τους εορταζομένους Αγίους, προσερχόμενοι και συμμετέχοντες στις ως άνω θρησκευτικές και λατρευτικές συνάξεις.

 [Ανταπόκριση: π. Νικόλαος Κατσηδήμας]

Ευχαριστιακή Σύναξη 2018 προς τιμήν των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στο Μαχαιράδο Ζακύνθου


Το πρωί της Πέμπτης, 3ης Μαΐου 2018, στον -αποκαθιστάμενο από το ολοκαύτωμα- μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας της γραφικής κωμόπολης του Μαχαιράδου εν Ζακύνθω, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ευχαριστιακή Σύναξη, για να τιμηθεί η πανεύφημη μνήμη των Αγίων αυτών καλλινίκων Μαρτύρων. 
     Στην επίσημη θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, περιστοιχούμενος από ιερείς της περιοχής. Το ψαλτήρι τίμησαν δεόντως οι Ιεροψάλτες της Ενορίας, μαζί με άλλους από διπλανά χωριά. 
     Στο εκκλησίασμα βρίσκονταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Αντίοχος-Μπαλιακράς, ο Πρόεδρος του Μαχαιράδου, ο Λιμενάρχης Ζακύνθου κ. Νικόλαος Κοκκάλας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής του νησιού και πολλοί άλλοι παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.
     Την ομιλία της ημέρας έκανε απ' άμβωνος ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα: 
     "Οι σήμερον τιμώμενοι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα, περίπυστοι πολιούχοι της περιοχής αυτής της Ζακύνθου, με το να δοθούν ψυχή τε και σώματι στον Νυμφίο της Εκκλησίας, Τον συνόδεψαν τόσο στον Σταυρό, όσο και στην Ανάστασή Του. 
     Οι άγιοι δύο Μάρτυρες, ένα ανδρόγυνο φαινομενικώς σαν όλα τ' άλλα της πρωτοχριστιανικής Θηβαΐδος της Αιγύπτου, δεν σπρώχτηκαν στη λήθη από τον αδυσώπητο χρόνο, αλλά, μπολιάζοντας την πάσα ζωή τους με την εν Χριστώ εμπειρία, θυσιαζόμενοι μάλιστα μέχρι σταυρώσεως και αιμάτων υπέρ Εκείνου, χαριτώθηκαν να νικήσουν τον χρόνο! Οπότε, συνδοξαζόμενοι ολοένα με τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα, παρατείνονται πλάι Του στον αιώνα έως τα Έσχατα! Οποία χάρις και καταξίωση, η θεία αυτή συνάφεια! 
     Τώρα, όντας σύσσωμοι και σύναιμοι μ' Εκείνον, αποτελούν τα αλάθητα και ασφαλέστατα σήματα της δικής μας πορείας στις επικίνδυνες λεωφόρους ή και τις ατραπούς τού σήμερα, καλώντας τον καθένα και όλους μας να υπερβούμε την κτηνο-ζωή ή φυτο-ζωή, προβιβάζοντάς την σε Χριστο-ζωή, μη παύοντας ποτέ τον αγώνα μας να καθιστάμεθα ζώα θεούμενα, κατά την χαρακτηριστική έκφραση του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου!" 
     Μετά το πέρας της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας ακολούθησε μεγαλοπρεπής Λιτάνευση της πανσεβάσμιας Εικόνας της Αγίας Μαύρας ανά τις οδούς του Μαχαιράδου, υπό τα εόρτια παιανίσματα της Φιλαρμονικής Αρτεμισίων, στο δε τέλος έγινε Δέηση στα προπύλαια του Ναού. 
     Για όλα είχε μεριμνήσει δεόντως ο καλός και άξιος Εφημέριος του Μαχαιράδου, Οικονόμος Νικόλαος Κλάδης. Και του χρόνου, με υγεία και αναστάσιμα αισθήματα! 
[50 φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας]