e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Δυναμικά και με ιδιαίτερο συμβολισμό το Άγιον Όρος στην ενθρόνιση του Μητροπολίτου Κιέβου

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Πολύς χαμένος κόπος και χρόνος σπαταλήθηκε αυτές τις ημέρες, από διάφορες πλευρές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, για να περάσει το προβοκατόρικο μήνυμα ότι τάχα το Άγιο Όρος αντιτίθεται στις δίκαιες και ιεροκανονικά ορθές Αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Και δεν εννοούμε το τι μπορεί να πιστεύει ο καθένας μέσα του ή τι θα θεωρούσε προτιμότερο, αλλά το πώς το Άγιο Όρος, ως προέκταση και κανονικό έδαφος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, τοποθετείται απέναντι σε μια ιστορική και δεσμευτική Απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γιατί προσωπικές απόψεις και διαφορετικές θεωρήσεις μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά, όταν μιλάει η Εκκλησία, συνοδικώς και κατά τους Ιερούς Κανόνες, όλοι οφείλουμε υπακοή. Και αυτό κάνει το Άγιο Όρος.

Λίγοι έχουν ίσως κατανοήσει ότι σε ζητήματα που δεν είναι δογματικά το Άγιο Όρος, όπως και κάθε άλλη ευλογημένη Επαρχία του Θρόνου, οφείλει υπακοή στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Επίσκοπό του, και στην περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο. Έτσι είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία. Κάθε άλλη σκέψη ή πρόταση είναι αντίθετα προς τους Ιερούς Κανόνες και συνιστούν επιλήψιμα κανονικά αδικήματα. Το Άγιο Όρος, ως προπύργιο όντως της Ορθοδοξίας, γνωρίζει πολύ καλά την Εκκλησιολογία και ποτέ δεν θα έπραττε αντίθετα προς ό,τι υπαγορεύουν οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες των Αγίων Πατέρων και των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων. Όσοι τυχόν θα ήθελαν το Άγιο Όρος να προβεί σε «ανταρσία» κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι εχθροί της Πίστεως, εχθροί της Εκκλησίας, εχθροί της των ανθρώπων σωτηρίας. Είναι δηλαδή διάβολοι, σατανάδες με όλη τη σημασία της λέξεως. Αφού μόνο ο σατανάς λειτουργεί με τέτοιες μεθόδους και επιδιώκει τη φθορά της Εκκλησίας και την απώλεια των ανθρώπων.

Για να μην τα πολυλογούμε, αφού τα γεγονότα είναι ο καλύτερος μάρτυρας της αληθείας, όλοι οι παραπάνω διαψεύδονται πανηγυρικά. Το Άγιο Όρος όχι μόνο αναγνωρίζει και αποδέχεται θεσμικά και επίσημα τις Κανονικές Αποφάσεις του Οικουμενικού Θρόνου για την Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και θα εκπροσωπηθεί πανεπισήμως με δύο εξέχουσες σύγχρονες μορφές του στην προσεχή Ενθρόνιση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ. Έτσι, στην Επίσημη Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε αυτό το Ιστορικό και Κορυφαίο για την Εκκλησία της Ουκρανίας γεγονός θα συμμετέχουν οι Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ και της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος κ. Αλέξιος.

Η αποκρυπτογράφηση της σημειολογίας της επιλογής των συγκεκριμένων προσώπων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη αφήνεται στην οξυδέρκεια των φίλων αναγνωστών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: