e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Πλήθος πνευματικού κόσμου τίμησε τον Ανδρέα Κάλβο, κατά το αποψινό αφιέρωμα του “Αληθώς” στον “Φιλόπατρι” Ποιητή












































































Μιαν εξαιρετική βραδιά ποίησης και μουσικής προσέφερε το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου “Αληθώς” στο απαιτητικό κοινό της πνευματικής Ζακύνθου, το βράδυ της Κυριακής, 10ης Φεβρουαρίου 2019, εντός του Ναού της Παναγούλας Μπανάτου. Επρόκειτο για αφιέρωμα του Κέντρου στον εθνικό ποιητή μας ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟ (1792-1869), τον “φιλόπατρι” Ποιητή των “Ωδών” και της “Λύρας”, ευκαιρίας δοθείσης από τη συμπλήρωση φέτος 150 χρόνων μετά τον θάνατό του. Ο γενικός τίτλος της βραδιάς είχε ληφθεί από την εκφραστικό στίχο του Κάλβου: “και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως”.

Ο ευρύχωρος Ναός της Παναγούλας γέμισε από νωρίς, δεδομένου ότι η προσέλευση του κοινού ήταν αθρόα. Πάμπολλοι παρέμειναν όρθιοι, άλλοι ανέβηκαν στο υπερώο. Επικεφαλής ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Γέροντας Διονύσιος, αρκετοί άνθρωποι των τοπικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, ποιητές, λογοτέχνες, μουσικοί και πολλοί άλλοι.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο καλός φιλόλογος Γιώργος Φιορεντίνος ομίλησε, με πειστικότητα και γλαφυρότητα, με θέμα: “Ο ανεικόνιστος Ανδρέας Κάλβος, ανάμεσα στον Σολωμό και τον Φώσκολο”. Στην διάλεξή του ο κ. Φιορεντίνος αναφέρθηκε συνοπτικά στην περιπετειώδη ζωή του Κάλβου, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ιστορικών και ανατρεπτικών καιρών του και στο πώς έφθασε να παράξει μια τόσο πρωτοποριακή ποιητική δημιουργία, η οποία κατέχει περίοπτη θέση τιμής στη Νεοελληνική Γραμματεία, κυρίως κατά τους σύγχρονους καιρούς.

Στο δεύτερο μέρος, δυο συνεργαζόμενα χορωδιακά σχήματα του νησιού, η Παιδική – Νεανική Χορωδία Ζακύνθου και η Χορωδία Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ζακύνθου, απέδωσαν, με τρόπο αισθαντικό, μελοποιημένα ποιήματα του τιμώμενου Ποιητή (συνθέσεις από τους Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Λάγιο, Τιμόθεο Αρβανιτάκη και Αντώνη Κλάδη) κι ένα νεότερο στιχούργημα του σύγχρονου ποιητή Διονύση Σέρρα, που αφορά στον “Κάλβο της σιωπής”, δηλαδή την ιδιόρρυθμη και μοναχική ποιητική φυσιογνωμία του μεγάλου Ποιητή. Διηύθυνε ο έγκριτος εκπαιδευτικός και μουσικός Αντώνης Κλάδης, ενώ στο πιάνο ήταν ο Δημήτρης Αναστόπουλος.

Όλοι, ομιλητής και μουσικοί, καταχειροκροτήθηκαν από το συγκινημένο κοινό, ο δε Μητροπολίτης Δωδώνης, στην αποφώνησή του, συνεχάρη αφενός μεν τον υπεύθυνο του “Αληθώς”, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, για τις πάντα προσεγμένες δράσεις του Μορφωτικού Κέντρου, όσο και τους συντελεστές της συγκεκριμένης βραδιάς προς τιμήν του Κάλβου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, κατά την είσοδο και την έξοδο στον Ναό, επί του εμπρόσθιου τοίχου του, προβάλλονταν στίχοι από τα χειρόγραφα του Ποιητή και μάλιστα από τον “Φιλόπατρί” του. Ήταν ένα εμπνευσμένο light installation, το οποίο δημιούργησε ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας, συνεργαζόμενος με τους Κωνσταντίνο Β. Μάτσα και Ιωάννη Σπ. Κοντονή.

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: