e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Λειτουργικά Σαββατοκύριακου Πεντηκοστής 2019 στο Κίεβο | Богослужіння Предстоятеля в День Святої Трійці


Με εξαιρετική λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Πεντηκοστής 2019 από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ, προεστώτος του Προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. Σημειωτέον ότι στην θεία Λειτουργία συμμετείχε ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Κίεβο, Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Ανισένκο.

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργία έγινε και η Χειροτονία σε Πρεσβύτερο του εγγάμου Διακόνου Αλεξέι Μελνισένκο, σπουδαστή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας. 

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις Ακολουθίες του Σαββατόβραδου (Εσπερινό και Όρθρο) και από τα της Κυριακής της εορτής:


































































Богослужіння Предстоятеля в День Святої Трійці

16 Червня 2019

У День Святої Трійці – П’ятидесятницю, 16 червня 2019 року,  Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.

Його Блаженству співслужили архієпископ Вишгородський Агапіт, екзарх Вселенського Патріарха архімандрит Михаїл (Аніщенко), всечесна братія монастиря  та клірики академічного храму святого апостола і євангелиста Іоана Богослова.

Напередодні, 15 червня ввечері, Блаженнійший владика відправив у Золотоверхій обителі всенічне бдіння.

Під час Божественної літургії Митрополит Епіфаній звершив священичу хіротонію над студентом КПБА дияконом Олексієм Мельніченком.

Звертаючись до присутніх зі словом проповіді, Предстоятель помісної Української Православної Церкви розкрив зміст та значення сьогоднішнього свята.

«Цей день називається днем Святої Трійці тому, що у світі в повній мірі явилась Свята Трійця: Отець, Який послав Сина, Син, Який зійшов у світ, постраждав і викупив весь людський рід, і Утішитель Дух Святий, Який зійшов у світ від Отця через Сина в день П’ятидесятниці, таким чином довершивши справу нашого спасіння», – сказав Його Блаженство.

«Святим Духом була створена Церква Божа, яка у своїй основі має Самого Господа і Спаса нашого Ісуса Христа. Цей день є днем заснування Церкви Христової. Животворчий Дух, співпрестольний Отцю і Сину, торжественно зійшов на апостолів і всіх присутніх у Сіонській горниці людей, а в їх особі – і на всю Церкву християнську для засвоєння людьми великого діла викуплення, звершеного Сином Божим. Святий Дух наповнив апостолів і всіх присутніх силою віри, мужністю і даром премудрості для виголошення проповіді серед народів, наповнив їхні серця Божественною любов’ю, такою любов’ю, яку мав до людей Господь Ісус Христос, віддавши Свою душу за всіх нас», – додав Митрополит Епіфаній.

«Подія зішестя Святого Духа на апостолів має надзвичайно велике значення для всієї Церкви. Якщо б не сталося зішестя Святого Духа, то не було б і святої, апостольської і Вселенської Церкви Христової з її пастирями і таїнствами, через які тепер на всіх віруючих безперестанно діє благодать Святого Духа. Без Духа Святого не було б духовного життя в людині, не було б миру в душі, правди і святості, істинної радості і блаженства. Без Духа Божого не може бути у нас істинної віри, надії і любові, чистоти серця і ніякого істинного добродійства. Все, що ми маємо тепер у святій Церкві, все її духовне багатство, вся благодать, які виходять від її молитов і таїнств, все це бере свій початок із дня святої П’ятидесятниці. Ось чому сьогоднішнє свято є таким радісним. Сьогодні благодать Святого Духа особливо і невимовно наповнює наші серця і душі, сьогодні Свята Трійця своєю благодаттю осіняє і наповнює всю землю. Сьогодні ми по-особливому прославляємо Бога, в Трійці Єдиного», – підсумував Предстоятель.

Після літургії, відповідно до традиції, була звершена вечірня з коліновклонними молитвами.

Прес-служба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: